1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Povara fiscala: Romanii muncesc peste jumatate de an pentru a achita taxele

Romanii au muncit, in 2018, in medie, 169 de zile calendaristice doar pentru a putea achita taxele si impozitele catre stat. Fata de anul anterior, Romania a stagnat in acest clasament, in timp ce alte state au redus taxele, potrivit studiului realizat de Institutul economic Molinari din Bruxelles.

Astfel, ziua libertatii fiscale a fost, anul trecut, pe 19 iunie.

Cei care muncesc cele mai putine zile pentru a achita taxele si impozitele sunt angajatii din Cipru, Malta si Irlanda, acestia avand si cele mai mici taxe si impozite din UE.

Inaintea Romaniei se afla tari precum Bulgaria, Franta, Danemarca, Finlanda, Polonia si altele.

Franta ramane statul membru al UE care impoziteaza cel mai mult forta de munca, pentru al patrulea an consecutiv. Dar ziua libertatii fiscale a fost pe 19 iulie, cu opt zile mai devreme decat anul precedent. Aceasta schimbare reflecta scaderea presiunii fiscale si a contributiilor sociale, de la 56,73% la 54,73% din costul cu forta de munca al unui salariat, conform studiului.

La foarte mica diferenta de Franta regasim Austria, unde rata de impoziare este acolo de 54,72%, cu doar cu 0,01% mai mica decat in Franta, si care are ziua libertatii tot pe 19 iulie. Aceasta este urmata de Belgia, ai carei muncitori au ziua libertatii fiscale pe 15 iulie, cu doua zile mai repede decat in 2017.