1asig.ro

Posibile efecte ale Brexit-ului asupra pietei de asigurari

5 min. / 1.540 cuvinte
In prezent exista negocieri continue intre Uniunea Europeana si Marea Britanie cu privire la Acordul de retragere. Rezultatul negocierilor politice este incert la acest moment, iar efectele asupra pietei de asigurari sunt influentate de modul in care se va face Brexit-ul, cu sau fara un acord.

PROMO


In primul raport privind stabilitatea financiara a pietelor pe care le reglementeaza si supravegheaza (piata asigurarilor, piata de capital si piata pensiilor private), ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara arata ca autoritatile europene poarta diverse discutii si fac anumite recomandari pentru a reduce efectele, mai ales in cazul unui Brexit fara acord.

Potrivit ASF, ca reactie la riscurile si vulnerabilitatile identificate la nivel european, in cadrul evaluarii riscurilor din primavara anului 2019, Comitetul Mixt al autoritatilor europene de supraveghere (EBA, ESMA, EIOPA) a recomandat o serie de actiuni, care, in general, adreseaza riscurile posibile in cazul unui Brexit fara acord:
  • Pentru a se pregati pentru momentul retragerii Regatului Unit din UE este esential ca institutiile financiare ale UE, participantii din piata si contrapartidele lor sa adopte in timp util planuri de urgenta. Pregatirile ar trebui sa abordeze riscurile relevante care ar rezulta in urma unui final neconcludent al negocierilor privind termenii de retragere, inclusiv pentru cresterea volatilitatii pietei rezultata ca urmare a unui astfel de scenariu;
  • Autoritatile europene de supraveghere a asigurarilor si entitatile care isi desfasoara activitatea in aceasta industrie trebuie sa se asigure ca riscurile unei reevaluari potentiale bruste a primelor de risc si ale ratelor scazute ale dobanzilor sunt monitorizate si evaluate corespunzator si ca sunt intreprinse actiuni de atenuare corespunzatoare;
  • Pe fundalul potentialului pentru cresterea brusca a primelor de risc si a costurilor de finantare, dezvoltarea si utilizarea regulata a testelor de stres in toate sectoarele ramane cruciala.
De asemenea, EIOPA a solicitat firmelor de asigurare si autoritatilor nationale de supraveghere sa elaboreze planuri de urgenta si sa ia masurile necesare pentru a asigura continuitatea serviciilor in ceea ce priveste contractele de asigurare transfrontaliere in cazul in care nu exista o intelegere concludenta cu privire la acestea post-Brexit. In unele state membre asiguratorii cu cea mai mare deschidere transfrontaliera pun deja in aplicare masuri de urgenta.

Totodata, in luna februarie 2019, EIOPA a emis recomandari autoritatilor nationale de supraveghere cu privire la tratamentul aplicabil asiguratorilor care si-ar putea pierde autorizatia de a activa pe teritoriul UE in cazul unui Brexit fara acord.

Interconectare: posibile efecte in cazul unui scenariu Brexit fara acord

In data de 29 martie 2017, Marea Britanie a notificat Consiliul European asupra intentiei de a se retrage din UE (Brexit). Retragerea va avea loc in data intrarii in vigoare a Acordului de retragere sau, daca nu, in doi ani de la notificare, in 30 martie 2019. Exista negocieri continue intre UE si Marea Britanie cu privire la Acordul de retragere, inclusiv o perioada de tranzitie pana in 2020. Rezultatul negocierilor politice este incert la acest moment, noteaza EIOPA.

In absenta unui acord intre Marea Britanie si UE, retragerea Marii Britanii din UE prezinta riscuri potentiale severe pentru sectorul european de asigurari:

1. Societatile de asigurari din Marea Britanie nu vor fi autorizate sa incheie contracte de asigurari transfrontaliere intre Marea Britanie si SEE.
2. Pozitiile de solvabilitate ale societatilor de asigurari din SEE pot fi afectate ca o consecinta a transformarii Marii Britanii in tara terta, conform Solvency II.

In raportul ASF se mai arata ca, prin intermediul unei Opinii publicate in decembrie 2017, EIOPA a solicitat societatilor de asigurari si supraveghetorilor nationali sa intocmeasca planuri de urgenta si sa intreprinda pasii necesari pentru a asigura continuitatea serviciilor contractelor de asigurari transfrontaliere, chiar si in cazul unui Brexit fara un Acord de retragere (hard Brexit).

EIOPA monitorizeaza atent planurile de urgenta ale societatilor de asigurari, in particular ale societatilor de asigurari din Marea Britanie cu afaceri transfrontaliere in SEE si, pana in prezent, societatile de asigurari cu cele mai mari afaceri transfrontaliere au demarat actiuni si implementeaza masuri de urgenta. Oricum, pentru un numar mic de afaceri transfrontaliere din SEE (reprezentand doar 0,16% din pasivele totale de asigurari din SEE), nu exista in acest moment sau sunt insuficiente planurile de urgenta pentru a asigura continuitatea serviciilor in cazul unui Brexit hard.

EIOPA continua sa solicite asumarea de masuri de catre societatile de asigurari pentru a asigura continuitatea serviciilor societatilor de asigurari transfrontaliere si colaboreaza strans cu autoritatile nationale competent pentru a aborda riscurile reziduale.

Desi potentialele intreruperi ale continuitatii serviciilor pentru contractele transfrontaliere ar putea afecta semnificativ detinatorii de polite si societatile de asigurari, EIOPA apreciaza ca acestea nu genereaza momentan riscuri de stabilitate financiara ca urmare a naturii si marimii afacerilor implicate.

Mai mult, EIOPA a solicitat societatilor de asigurari prin Opinia publicata in mai 2018 sa ia in considerare posibilitatea ca Marea Britanie sa devina tara terta atunci cand administreaza riscurile. In particular, transformarea Marii Britanii in tara terta si parasirea Pietei Interne pot afecta stabilirea rezervelor tehnice, a fondurilor proprii si a cerintelor de capital ale societatilor de (re) asigurare din UE, deoarece, spre exemplu, tehnicile de reducere a riscurilor ale contrapartilor din Marea Britanie nu vor fi recunoscute conform Solvency II. Impactul general asupra pozitiei Solvency depinde de situatia specifica a societatilor de asigurari deoarece nu toate schimbarile pot fi relevante pentru fiecare societate de (re) asigurare.

EIOPA va continua sa monitorizeze si sa evalueze riscurile potentiale pentru stabilitatea financiara generate de Brexit pe masura ce se apropie data retragerii si va colabora cu supraveghetorii nationali pentru a asigura existenta planurilor de urgenta adecvate.

Si Insurance Europe - federatia europeana ce reuneste asociatiile nationale ale asiguratorilor si reasiguratorilor - a publicat o lista cu implicatiile unui Brexit fara acord asupra industriei de asigurari de la nivel european. Gasiti aici mai multe detalii!

CITITI PE ACEEASI TEMA:
ASF: Stabilitatea sistemului financiar nebancar se mentine robusta, fara riscuri sistemice semnificative

700 accesari