1asig.ro
1asig.ro

Pompierii trag un semnal de alarma. A crescut numarul incendiilor la locuinte!

5 min. / 1.540 cuvinte
Debutul sezonului rece a marcat o crestere semnificativa a numarului de victime in incendii la locuinte si gospodarii ale cetatenilor, desi temperaturile exterioare au fost relativ ridicate, comparativ cu media normala pentru aceasta perioada. Astfel, intre 1 octombrie - 15 noiembrie 2019, la nivel national, au fost inregistrate peste 500 astfel de incendii, care s-au soldat cu 26 persoane decedate si alte 57 ranite, anunta IGSU.

PROMO


Potrivit IGSU - Inspectoratul General Pentru Situatii De Urgenta, necunoasterea regulilor de prevenire a incendiilor, asociata de multe ori cu neglijenta, conduce in fiecare an la incendierea a peste 6.500 de locuinte, sens in care facem un apel catre cetateni in ceea ce priveste respectarea masurilor de prevenire specifice sezonului rece.

Nerespectarea acestor masuri au condus la producerea incendiilor prin utilizarea sistemelor de incalzire defecte, mijloacelor de incalzire improvizate sau nesupravegheate, cosurilor de fum necuratate, instalatiilor electrice defecte sau echipamentelor electrice improvizate.

Exploatarea sistemelor si a mijloacelor de incalzire cu defectiuni sau fara respectarea masurilor de prevenire specifice, precum si lasarea acestora in functiune fara supraveghere, genereaza anual peste 800 de incendii la locuinte, cu victime omenesti, a anuntat, miercuri, IGSU.

Un astfel de eveniment a avut loc in data de 3 octombrie 2019, in localitatea Salcia, judetul Teleorman, unde o locuinta a fost mistuita de flacari, iar o persoana cu varsta de 73 de ani si-a pierdut viata, in urma arsurilor suferite.

De asemenea, exploatarea cosurilor de fum neverificate, necuratate si neizolate termic fata de materialele combustibile prin care acestea trec (pereti, plansee) genereaza in sezonul rece numeroase incendii la locuinte, care se inregistreaza cu victime si uneori decese. Doua astfel de evenimente au avut loc in data de 13 octombrie 2019 in localitatea Miersig, judetul Bihor, respectiv in data de 18 octombrie 2019, in localitatea Gioseni, judetul Bacau, unde doua locuinte au fost mistuite de flacari, iar doua persoane cu varste de 73 si 86 de ani au decedat ca urmare a arsurilor suferite.

In perioada sezonului rece, un alt factor generator de situatii de urgenta cu urmari grave, il reprezinta exploatarea cu defectiuni sau improvizatii a instalatiilor electrice sau suprasolicitarea acestora prin conectarea simultana a mai multor consumatori, in special mijloace de incalzire de tipul resouri, radiatoare, aeroterme.

Aceste cauze au generat incendii la doua locuinte din localitatile Rostov, judetul Neamt (17 octombrie 2019) si Raca din judetul Arges (31 octombrie 2019) in urma carora doua persoane cu varste de 55 si 86 de ani au decedat ca urmare a intoxicarii cu fum, respectiv a arsurilor suferite.

O alta cauza generatoare de situatii de urgenta cu urmari grave, care se manifesta in perioada sezonului rece, este reprezentata de exploatarea necorespunzatoare a instalatiilor si consumatorilor de gaze naturale sau a buteliilor de aragaz. Exemplificam in acest sens, explozia unei butelii de aragaz produsa in data de 14 noiembrie 2019, intr-un bloc de locuinte din municipiul Tulcea, in urma caruia au rezultat 4 victime. In urma exploziei au fost afectate 33 de garsoniere.

Riscul de incendiu, pe langa altele, este acoperit de asigurarea facultativa a locuintei, care este insotita de asigurarea obligatorie a locuintei (polita PAD). La sfarsitul lunii octombrie 2019 erau active la nivel national 1.712.567 de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), potrivit statisticilor PAID Romania.

65% dintre romani plaseaza incendiul pe primul loc in topul riscurilor care ii ingrijoreaza cel mai mult in legatura cu locuintele lor, arata studiul "Perceptia romanilor fata de asigurarile de locuinte", realizat in septembrie 2019 de catre IRES, la solicitarea UNSAR.

Masuri Obligatorii Pentru Populatie, conform IGSU

La exploatarea sistemelor si mijloacelor de incalzire se au in vedere urmatoarele:

- NU LASATI COPIII SINGURI ACASA, nesupravegheati sau blocati, cu surse de incalzire in functiune!
- inainte de utilizare, sobele trebuie verificate amanuntit, reparate, curatate si date in exploatare in perfecta stare de functionare;
- nu se admite utilizarea sobelor fara usite la focare si cenusare, cu defectiuni sau neizolate corespunzator fata de elementele combustibile ale cladirilor;
- in fata usitei de alimentare a sobei, pardoseala combustibila se protejeaza cu tabla metalica avand dimensiunile de 0,70 x 0,50 m;
- se interzice depozitarea materialului combustibil, a cartilor, hainelor, lumanarilor etc. deasupra sobelor;
- se interzice uscarea hainelor sau a altor materiale combustibile pe sobe ori in imediata apropiere a lor;
- este strict interzisa aprinderea focului in sobe prin stropire cu benzina, petrol sau alte lichide combustibile;
- in timpul functionarii sobelor care utilizeaza combustibil solid, usitele focarului si cenusarului trebuie mentinute inchise si nezavorate;
- cenusa rezultata se evacueaza periodic intr-un loc stabilit si amenajat in acest scop, fara pericol de incendiu si numai dupa ce se sting complet resturile de jar;
- se interzice functionarea sobelor supraincalzite.

La exploatarea cosurilor de fum se au in vedere urmatoarele:

- cosurile de zid vor fi permanent intretinute fara crapaturi si curatate;
- cosurile de zid vor fi izolate fata de elementele combustibile ale planseelor si acoperisurilor prin ingrosarea zidariei de caramida a cosurilor la 25 cm;
- nu este permis ca in cosuri sa fie zidite elemente combustibile ale acoperisului, planseului;
- in spatiul dintre cos si planseu se introduc un strat de azbest sau doua straturi de pasla imbibate cu argila;
- la trecerea prin acoperis, prin lasarea unei distante de cel putin 10 cm intre fata exterioara a zidariei cosului si elementele acoperisului, iar golul produs se inchide cu un sort de tabla;
- cosurile se prelungesc deasupra acoperisului cu 0,5-0,8 m;
- este interzis a se folosi cosurile de zid netencuite;
- burlanele din metal nu vor fi instalate la o distanta mai mica de 70 cm fata de peretii de scandura sau paianta.

ATENTIE! Utilizarea mijloacelor de incalzire cu defectiuni si a legaturilor neetanse a acestora la cosul de fum poate conduce la degajarea de monoxid de carbon.

De asemenea, utilizarea intensa a aragazului pentru incalzirea locuintei conduce la producerea monoxidului de carbon.

Monoxidul de carbon este un gaz, care in conditii normale de temperatura, nu are culoare, miros si gust, si este foarte toxic pentru fiintele vii. Se amesteca usor cu aerul drept pentru care se raspandeste foarte rapid in incaperea in care se produce.

In functie de durata de expunere si concentratia de monoxid de carbon din aer simptomele intoxicatiei cu acest gaz pot fi de la dureri de cap, ametelei si somnolenta la convulsii, coma si chiar deces.

La exploatarea instalatiilor electrice se interzice:

- inlocuirea sigurantelor, releelor de protectie si a intreruptoarelor automate cu altele necalibrate;
- racordarea unor consumatori care depasesc puterea nominala a circuitelor;
- incarcarea instalatiei electrice peste sarcina admisa;
- utilizarea receptorilor de energie electrica ( radiatoare, resouri, fiare de calcat, ciocane de lipit etc.) fara luarea masurilor de izolare fata de materialele si elementele combustibile din spatiul sau incaperea respectiva;
- utilizarea radiatoarelor, aerotermelor si a resourilor electrice improvizate sau cu defectiuni;
- folosirea in stare defecta, uzata si/sau cu improvizatii, a instalatiei electrice si/sau a receptorilor electrici;
- efectuarea lucrarilor de intretinere, revizii si reparatii de catre personal neautorizat.

La utilizarea gazelor naturale este interzis:

- aprinderea focului daca se simte mirosul caracteristic al gazelor naturale;
- aprinderea focului fara aerisirea focarului, in cazul sobelor alimentate cu gaze naturale;
- lasarea focului nesupravegheat, la aparatele neautomatizate;
- obturarea cosului de fum al aparatelor consumatoare de combustibili gazosi;
- modificarea instalatiilor de gaze fara aprobari legale si prin persoane neautorizate;
- dormitul in incaperi cu focul aprins;
- dormitul in incaperi cu aparate consumatoare de combustibili gazosi nelegate la cos de fum (resou, aragaz etc.).

In cazul in care, in locuinta, se simte miros caracteristic de gaze se deschid toate usile si ferestrele, nu se aprinde nici o sursa de foc si nu se actioneaza intrerupatoare sau aparate electrice. Toate aceste situatii trebuie anuntate imediat la operatorul de distributie gaze, transmite IGSU.

Informatii despre modul de comportare in cazul producerii unor situatii de urgenta pot fi obtinute prin intermediul aplicatiei DSU, care poate fi descarcata gratuit din Google Play Store si App Store si a Platformei Nationale de Pregatire pentru Situatii de Urgenta "Fiipregatit.ro".

2.763 accesari