1asig.ro
1asig.ro
Pleci la drum in minivacanta de 1 ...

Pleci la drum in minivacanta de 1 Decembrie? Fii #treazlavolan!

5 min. / 1.540 cuvinte

Fie ca alegi sa pleci la drum cu prilejul mini-vacantei de 1 Decembrie, fie ai in plan doar cateva plimbari de weekend in afara orasului, e important sa fii #treazlavolan si sa urmezi cateva sfaturi de siguranta rutiera, ca sa calatoresti fara probleme.

Astfel, ca sofer:

  1. Echipeaza cauciucurile de iarna, mai ales daca pleci la munte sau in zone cu temperaturi scazute.
  2. Fii pregatit pentru orice conditii de drum. Este posibil sa intalnesti carosabil umed sau acoperit de polei sau zapada, dar si precipitatii si chiar ceata. Fii precaut.
  3. Nu conduce sub influenta bauturilor alcoolice. Mai mult, evita consumul de bauturi alcoolice seara daca dimineata urmeaza sa conduci masina.
  4. Nu conduce daca esti obosit. Somnolenta la volan este periculoasa, efectele oboselii fiind comparate foarte des cu cele ale conducerii sub influenta alcoolului.
  5. Circula cu atentie si calm si respecta toti participantii din trafic. Un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat intr-un eveniment rutier cu urmari nedorite.
  6. Respecta viteza legala si adapteaza intotdeauna viteza la conditiile de drum.
  7. Nu vorbi la telefonul mobil in timp ce conduci masina. Nu trimite mesaje, nu face fotografii. Chiar si cu sistemul handsfree, evita conversatiile telefonice la volan, daca acestea nu sunt urgente.
  8. Poarta centura de siguranta, indiferent daca esti sofer sau pasager in masina, atat in localitati, cat si in afara acestora. Purtarea centurii de siguranta reduce riscul mortii soferului si a ocupantilor de pe locurile din fata cu 45-50%, precum si riscul ranilor minore sau grave cu 20%, respectiv 45%. Printre ocupantii locurilor din spate, purtarea centurii de siguranta reduce riscul ranilor fatale sau grave cu 25% si riscul ranilor minore cu pana la 75%, conform raportului "Global status report on road safety".
  9. Fii atent la manevra de depasire. Daca un partener de trafic s-a angajat intr-o depasire hazardata, trebuie incetinita viteza, facilitandu-i astfel reintrarea, fara pericol pe partea dreapta.
  10. Concentreaza-te in totalitate pe condus si nu lasa nimic sa iti distraga atentia de la drum. Nu intreprinde alte activitati menite sa iti distraga atentia: nu folosi telefonul mobil pentru a trimite mesaje, a verifica notificari, a face fotografii sau a te juca, nu consuma alimente in timp ce conduci etc.

Despre FII TREAZ LA VOLAN!

Siguranta rutiera este esentiala, iar eforturile intreprinse in aceasta directie trebuie sa fie constante pentru a avea impact. De aceea, comunitatea online #treazlavolan - lansata cu prilejul campaniei nationale de educatie si preventie FII TREAZ LA VOLAN! desfaurata anual de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor cu sprijinul celor mai importante asociatii si companii din piata de asigurari si de brokeraj - continua sa ramana activa pe tot parcursul anului, transmitand mai departe mesaje de siguranta rutiera si de preventie in trafic.

Daca nu esti inca parte din comunitatea #treazlavolan - reunita in jurul paginii de Facebook care a depasit 27.000 de fani, precum si a grupului #treazlavolan, care se apropie de 14.000 de membri -, alatura-te cu un Like! paginii de Facebook, dar si un Join pe grupul dedicat si un Follow paginii de Instagram.

1.120 accesari