Piata de fuziuni si achizitii din Romania: Tranzactii anuntate de 809 milioane euro in T3 2018
Piata de fuziuni si achizitii din Romania a avut, in al treilea trimestru din 2018, tranzactii a caror valoare anuntata a fost de 809 milioane de euro in total, mai mult decat dublu fata de cele 391 de milioane de euro din trimestrul al doilea, conform datelor Deloitte.
Totodata, valoarea totala a pietei, inclusiv tranzactiile care nu au avut o valoare comunicata, a fost intre 1,4 si 1,6 miliarde de euro, cu aproximativ 15% mai mult decat in trimestrul al treilea din 2017, potrivit estimarilor Deloitte.
"Suntem martorii unei efervescente in piata tranzactiilor, atat pe plan local, cat si pe plan international, cu impact asupra subsidiarelor din Romania. Tranzactiile incheiate in trimestrul al treilea sunt indeosebi cele incepute in primele luni ale anului 2018 pe baza cifrelor din 2017 care au fost foarte bune in toate domeniile", a spus Ioana FILIPESCU, Partener Corporate Finance, Deloitte Romania.
Numarul de tranzactii monitorizate in trimestrul al treilea a fost de 27, din care numai o treime au avut valoarea ce a fost anuntata oficial sau ce poate fi calculata pe baza datelor publice. Astfel, continua tendinta acestui an de a nu anunta valoarea tranzactiilor, potrivit Deloitte. In perioada similara din 2017 au fost anuntate in total 28 de tranzactii.
Cele mai mari tranzactii anuntate in trimestrul al treilea al anului 2018 au fost achizitia de catre Advent International a grupului Zentiva, inclusiv Zentiva SA Romania, fostul Sicomed (valoare calculata la 287 de milioane de euro, aplicand multiplul EBITDA al tranzactiei la rezultatele Zentiva SA din 2017); vanzarea Agricost catre grupul Al Dahra, cea mai mare tranzactie din agricultura in Romania (valoare: 200 de milioane de euro); achizitia unui pachet de 7,5% din UiPath de catre un consortiu de investitori condus de Sequoia Capital, la o evaluare de 2,6 miliarde de euro (valoare: 194 de milioane de euro).
"Activitatea din piata de fuziuni si achizitii ramane intensa. Observam un interes in crestere atat din partea investitorilor strategici, cat si din partea celor financiari, care doresc sa investeasca sume de peste 100 de milioane de euro per tranzactie. Cu 12 tranzactii de peste 100 de milioane de euro in primele noua luni, sunt sanse mari ca pana la sfarsitul anului sa depasim recordul de mari tranzactii stabilit anul trecut", a concluzionat Ioana FILIPESCU.
Sectoarele in care au avut loc cele mai multe tranzactii, pe langa cel imobiliar, sunt bunurile de larg consum si sanatate si farmaceutice, in crestere puternica datorita avansului puterii de cumparare, dar si tehnologiei informatiei, care creste ca pondere in Romania.