1asig.ro
1asig.ro

Piata de capital a promovat la statutul de piata emergenta. Nicu MARCU: BVB trebuie sa devina un hub regional strategic

5 min. / 1.540 cuvinte
Piata de capital Romania a fost inclusa in indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Pietele Emergente incepand din data de 21 septembrie 2020. Momentul a fost marcat de Bursa de Valori Bucuresti luni, printr-o deschidere oficiala a sedintei de tranzactionare, la care a participat si Nicu MARCU, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

PROMO


Furnizorul global de indici FTSE Russell a anuntat, in septembrie 2019, ca Romania a fost promovata de la statutul de Piata de Frontiera la statutul de Piata Emergenta Secundara.

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Nicu MARCU, a participat, luni, la evenimentul "Romania emergenta", organizat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), prilejuit de promovarea efectiva a pietei de capital romanesti la statutul de Piata Emergenta Secundara.

"Inainte de toate, salut castigarea statutului de piata emergenta de catre bursa romaneasca, o recunoastere binemeritata a rolului si a potentialului pe care BVB le are. Suntem aici sa marcam nu doar aceasta recunoastere, dar mai ales momentul in care se deschid noi perspective, concrete, pentru dezvoltarea economiei romanesti", a declarat Nicu MARCU.

Conform acestuia, piata de capital in ansamblul sau, dar mai ales componenta de piata bursiera, sunt extrem de importante pentru stabilitatea pietei financiare nebancare, datorita faptului ca majoritatea entitatilor ce actioneaza pe celelalte componente ale acestei piete detin plasamente in instrumente tranzactionate. Alaturi de Bursa de Valori Bucuresti, Depozitarul Central este cea mai importanta institutie de infrastructura a pietei de capital locale.

"Piata de capital trebuie sa ajunga un motor al economiei care ofera sursa de finantare companiilor, precum si un loc de investitii pentru societatile de asigurare, respectiv pentru fondurile de pensii, ceea ce poate conduce in mod direct si indirect la cresterea economica a Romaniei. Dar piata de capital este un domeniu in care conteaza foarte mult nivelul si intensitatea fluxurilor financiare si de aceea ma refer acum si la pozitionarea BVB in regiunea Europei de sud-est", a adaugat el.

Ce vedem la acest moment?

"Mai multe burse si firme de investitii vor sa le creasca business-ul (unii chiar se chinuie!!!), mai multi emitenti ar dori finantare pentru exploatarea oportunitatilor de dezvoltare si cativa investitori dornici sa-si construiasca un portofoliu adecvat. Conteaza foarte mult valorile individuale si sunt remarcabile, doar daca sunt puse in valoare intr-o constructie integrata compatibila cu cele mai bune practici internationale. Practic, trebuie sa ne gandim sa construim "agregate financiare" de anvergura. Bursele din regiune ar trebui sa realizeze, pe de o parte, o constructie care sa ofere emitentilor de anvergura din regiune o sursa de finantare eficace si, pe de alta parte, sa confere investitorilor internationali un confort investitional adecvat asteptarilor acestora", a spus Nicu MARCU.

"Toti actorii institutionali (intermediari, burse si autoritati) ar trebui sa realizam ca de unii singuri nu vom putea face performanta, iar BVB si Romania, atat prin pozitia geografica, cat si prin dimensiunea economica ar trebui sa initieze sau sa se ralieze oricarei initiative strategice de constructie a unei piete agregate", a adaugat el.

"Bursa de Valori Bucuresti trebuie sa devina un hub regional strategic pentru celelalte piete financiare din spatiul sud-est european. Prin atingerea acestui deziderat, Bursa de Valori Bucuresti va putea participa la dezvoltarea economiei la adevarata sa capacitate. Dar pentru acest lucru este nevoie de o lichiditate mai mare, iar aceasta se poate obtine prin oferirea de active de calitate si o mai mare siguranta participantilor la piata. Toate acestea pot fi obtinute printr-o implicare mai activa a statului roman la dezvoltarea acestui sector financiar", a mai spus Presedintele ASF.

Odata cu decizia FTSE Russell de a incadra BVB in categoria pietelor emergente, Autoritatea de Supraveghere Financiara considera ca a fost atins obiectivul fundamental al proiectului strategic STEAM (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgement of the emergent Market status). Acest proiect a fost demarat de A.S.F. in luna august a anului 2014 si a avut in vedere punerea in aplicare a unor masuri pentru facilitarea reclasificarii pietei de capital din Romania, de la piata de frontiera la piata emergenta.

Gabriel GRADINESCU, Vicepresedintele ASF, a felicitat, la randul sau, Bursa de Valori Bucuresti pentru atingerea cu succes a obiectivului de incadrare a pietei de capital din Romania in categoria pietelor emergente.

"Acest deziderat al intregii comunitati din piata de capital a fost sustinut inca din anul 2014 de Autoritate in cadrul proiectului strategic intitulat STEAM (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgement of the emergent Market status).  Obiectivul proiectului a fost de facilitare a reclasificarii pietei de capital din Romania de catre furnizorii globali de indici financiari de la categoria Piata de Frontiera (Frontier Market) la Piata Emergenta (Emerging Market). Cu acest prilej, marcam practic de astazi intrarea intr-o noua etapa de dezvoltare a Bursei de Valori Bucuresti, in sensul parcursului de la statutul de piata emergenta catre cel de piata dezvoltata", a afirmat acesta.

In ceea ce priveste contributia Autoritatii la atingerea acestui obiectiv, Gabriel GRADINESCU a evidentiat eforturile sustinute derulate de colegii sai in cadrul proiectului STEAM demarat inca din anul 2014. 

El a spus: "In cadrul acestui proiect strategic al Autoritatii am redus barierele legale prin revizuirea legislatiei primare si secundare din piata de capital, prin:
-emiterea Legii nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiunile de piata, care ofera in prezent un cadru legal mai suplu de functionare pentru emitentii cotati la bursa;
-emiterea Legii nr. 126/2018 privind pietele de instrumente financiare, ce a armonizat status quo-ul local cu directiva europeana MiFID 2;
-actualizarea legislatiei in materie de fonduri de investitii, cu referire la emiterea Legii nr. 243/2019 privind FIA si a Legii nr. 29/2017 privind OPCVM (fondurile deschise de investitii);
-emiterea reglementarilor secundare subsecvente elaborate de Autoritate in aplicarea acestor legi".

O alta dimensiune de contributie a Autoritatii de Supraveghere Financiara la atingerea acestui statut de piata emergenta a fost legata de dezvoltarea pietei de retail, dezvoltarea pietei de obligatiuni (corporative si titluri de stat, in cooperare cu Ministerul Finantelor Publice) si a educatiei financiare in cadrul intregii piete.

Totodata, Gabriel GRADINESCU a mentionat si implicarea Autoritatii in consolidarea si modernizarea infrastructurii pietei de capital, respectiv pentru infiintarea Contrapartii Centrale. Prima etapa a fost parcursa prin infiintarea si inregistrarea companiei cu rol de Contraparte Centrala la finele anului trecut. In prezent, ne aflam in etapa premergatoare autorizarii Contrapartii Centrale conform Regulamentului european EMIR (nr. 648/2012), in conditiile in care aceasta contraparte va gazdui infrastructura care va permite relansarea si dezvoltarea pietei derivatelor in Romania.

Bursa de Valori Bucuresti a transmis ca promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta dupa 25 de ani de la reinfiintarea bursei locale, institutie fundamentala a pietei de capital romanesti, reprezinta un succes fara precedent.

"Povestea Bursei de Valori Bucuresti este, in mare parte, povestea Romaniei moderne si face parte din ADN-ul nostru national pentru ca demonstreaza capacitatea acestei natiuni de a se mobiliza pentru atingerea unui obiectiv de tara extrem de ambitios. Institutia bursei de valori a fost restabilita in 1995 dupa ce a fost inchisa timp de aproape jumatate de secol, imediat dupa instalarea regimului comunist in Romania. Am inceput totul de la zero. De atunci si pana acum, dupa un sfert de secol de munca si aliniere la cele mai inalte standarde, bursa romaneasca a ajuns la nivelul exigentelor impuse de pietele internationale. Nicicand in istoria recenta a tarii nu a existat un proiect economic atat de amplu care sa necesite atat de mult efort si determinare pe o perioada atat de lunga de timp. Si cel mai important aspect pe care il recunoastem si il celebram astazi este ca Romania Emergenta este mai mult decat proiectul BVB, este un proiect de tara", a declarat Radu HANGA, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

"Traim un moment istoric. Este cea mai clara si incontestabila recunoastere internationala pe care o primeste piata de capital din Romania. Este mai mult decat o validare a valorilor promovate de piata de capital, este o validare a eforturilor Romaniei de a fi inclusa intr-un univers investitional fara precedent. As dori sa le multumesc tuturor entitatilor implicate in piata de capital si autoritatilor care au fost aproape de bursa in tot acest proces. Sunt deosebit de onorat sa conduc echipa care a facut acest moment posibil si am incredere in capacitatea noastra comuna de a ne asuma si realiza obiective care sa ramana in istorie", a declarat Adrian TANASE, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Conform BVB, promovarea propriu-zisa la statutul de Piata Emergenta va permite pietei de capital si economiei romanesti sa absoarba noi fonduri in urmatorii ani si transmite un semnal puternic catre companiile private si de stat ca pot creste semnificativ prin intermediul bursei. Noi fonduri de investitii care gestioneaza miliarde de euro vor putea investi in companiile romanesti listate la BVB, ceea ce era imposibil anterior din cauza restrictiilor generate de statutul de Piata de Frontiera detinut pana acum Romania.

La randul sau, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) saluta implementarea deciziei FTSE Russell privind promovarea pietei de capital din Romania la statutul de piata emergenta secundara (Secondary Emerging), incepand cu data de 21 septembrie 2020, alaturi de includerea actiunilor emise de catre Banca Transilvania si Societatea Nationala Nuclearelectrica in componenta indicilor FTSE Global Equities Index Series (GEIS).

Reclasificarea pietei de capital din Romania la statutul de piata emergenta secundara are loc la un an de la anuntul oficial al FTSE Russell din septembrie 2019 si ar putea atrage noi investitii la Bursa de Valori Bucuresti din partea fondurilor de investitii specializate pe pietele emergente.

"Decizia FTSE Russell vine ca urmare a procesului de evaluare formala care a inclus colectarea de informatii din partea institutiilor publice si a Bursei de Valori Bucuresti, alaturi de calibrarea informatiilor primite versus perceptia investitorilor institutionali care deja tranzactioneaza in piata locala. Eforturile depuse in ultimii ani de catre autoritatile de reglementare alaturi de asociatiile de profil, impreuna cu membrii Asociatiei Romane a Bancilor si Bursa de Valori Bucuresti au dus la o imbunatatire semnificativa a imaginii pietei financiare din Romania", precizeaza ARB.

FTSE Russell, companie parte a London Stock Exchange Group, este un lider in furnizarea de indici global, furnizand solutii inovatoare pentru investitori din intreaga lume. FTSE Russell calculeaza mii de indici care masoara si evalueaza pietele si clasele de active din mai mult de 80 de tari, acoperind 98% din piata investibila/de capital la nivel global.

184 accesari