1asig.ro

Piata RCA a scazut la 9 luni, in timp ce dauna medie a crescut. Doi asiguratori detin peste 57% din subscrieri

5 min. / 1.540 cuvinte
Piata de asigurari de raspundere civila auto RCA a scazut cu 6,3% in primele noua luni din 2018 comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. In acelasi timp, prima medie RCA a scazut cu 13%, iar doi asiguratori controleaza peste jumatate din piata.

PROMO


"Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in primele noua luni ale anului 2018 a atins valoarea de aproximativ 2,69 miliarde lei, restul pana la totalul clasei A10 reprezentand asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor", noteaza ASF.

Exprimat in unitati anuale (pentru a tine seama de durata diferita a politelor), numarul de contracte RCA incheiate pana la 30 septembrie 2018 a fost de 4.384.930 contracte, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului anterior.In primele noua luni al anului 2018, cele mai mari ponderi au fost detinute de politele cu o valabilitate de 6 luni (aproximativ 34%), respectiv 12 luni (30%).

Din punct de vedere al structurii portofoliilor de clienti, in primele noua luni ale anului 2018, ponderea contractelor incheiate cu persoane fizice la nivelul intregii piete s-a mentinut la nivelul de aproximativ 80%.

Top asiguratori RCA

In continuare se observa o concentrare semnificativa catre primii asiguratori din top, astfel ca primii 2 asiguratori - CITY Insurance si EUROINS - cumulau aproximativ 57,53% din portofoliul de asigurari RCA din Romania la sfarsitul lunii septembrie.

In mod traditional piata RCA din Romania a fost dominata de 3-4 asiguratori, in timp ce ponderile celorlalti jucatori au fost mult mai reduse sau chiar nesemnificative.

Clasamentul este completat de ASIROM VIG, ALLIANZ-TIRIAC, OMNIASIG VIG, GROUPAMA, GENERALI, UNIQA si GRAWE.Evolutia primei medii RCA

Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata, a scazut cu aproximativ 13% in primele noua luni ale anului 2018 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, inregistrand valoarea de 613 lei.

Pentru persoane fizice, prima medie RCA a scazut la 440 lei, de la 529 lei in perioada ianuarie-septembrie 2017.

In acelasi timp, in cazul persoanelor juridice prima medie RCA a fost de 1.210 lei, mai mica decat in urma cu un an cand era de 1.300 lei.Evolutia daunelor

In primele noua luni ale anului 2018, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, prima medie a inregistrat o scadere cu aproximativ 13% (la 613 lei), iar dauna medie o crestere cu aproximativ 6% (la 7.671 lei).

Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primele noua luni ale anului 2018 s-a diminuat comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent cu 2,40%, pana la 50.087 lei, iar cea pentru daune materiale a crescut cu 8,91%, la 6.288 lei.

La 30 septembrie 2018, pe piata asigurarilor isi desfasurau activitatea urmatorii asiguratori autorizati de ASF pentru activitati de asigurari RCA: ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, Asigurarea Romaneasca - ASIROM Vienna Insurance Group, Societatea de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance, EUROINS Romania Asigurare - Reasigurare, GENERALI Romania Asigurare Reasigurare, GRAWE Romania Asigurare, GROUPAMA Asigurari, OMNIASIG Vienna Insurance Group si UNIQA.

Incepand cu data de 3 martie 2017, compania EURO Insurance Dac poate oferi servicii pentru clasa X (RCA) in baza libertatii de prestare a serviciilor (FOS - Freedom of Services), iar societatea a subscris contracte de asigurare RCA incepand cu trimestrul III al anului 2018.

De asemenea, sucursala WATFORD Insurance Europe Limited si-a inceput activitatea pe piata RCA in trimestrul II 2018, in baza dreptului de stabilire pe teritoriul Romaniei (FOE).

Gasiti aici si Topul Asiguratorilor si Topul Brokerilor dupa primele noua luni din 2018.

2.754 accesari