1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Peste 6.500 de locuinte sunt afectate de incendii in fiecare an. Doar in ultimele 3 saptamani, 19 persoane au decedat in astfel de incidente

Odata cu debutul sezonului rece, la nivel national s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de incendii la locuinte si gospodarii ale cetatenilor, arata datele publicate de IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta. Numai in ultimele trei saptamani, au fost inregistrate 23 astfel de incendii, care s-au soldat cu 19 persoane decedate si alte 26 ranite.

Din punct de vedere al cauzei probabile a decesului, in peste 90% din cazurile inregistrate, evenimentele s-au produs ca urmare a arsurilor sau din cauza intoxicarii cu fum sau gaze arse.

In cele mai multe dintre situatii, cauzele probabile care au condus la producerea incendiilor au constat in sisteme de incalzire defecte, mijloace de incalzire improvizate sau nesupravegheate, cos de fum necuratat, instalatii electrice defecte sau echipamente electrice improvizate.

Pe fondul lipsei de supraveghere, copiii au devenit principalele victime ale incendiilor produse la locuinte si gospodarii. In acest context, pentru prevenirea evenimentelor in care ar putea fi implicati si copii, se interzice lasarea copiilor singuri in incaperi in care sunt mijloace de incalzit in functiune.

In ultimii 6 ani, peste 1.000 de persoane au decedat in incendii, aproape jumatate dintre victime fiind copii si varstnici. De altfel, necunoasterea regulilor de prevenire a incendiilor, asociata de multe ori cu neglijenta, conduce in fiecare an la incendierea a peste 6.500 de locuinte, arata datele IGSU.

Masuri de preventie impotriva incendiilor

Pentru evitarea situatiilor in care este pusa in pericol viata persoanelor, IGSU reaminteste cetatenilor de respectarea regulilor de utilizare a sistemelor de incalzire.

Astfel, in fiecare an, inainte de utilizare, sobele, cosurile de fum si celelalte instalatii de incalzire se controleaza si se inlatura defectiunile constatate. Este interzisa folosirea sistemelor de incalzire cu improvizatii, supraalimentate cu lemne sau lasate nesupravegheate. De asemenea, nu este permis ca in structura cosului de fum sa fie zidite elemente combustibile ale acoperisului sau ale planseului.

Lemnele de foc sau celelalte materialele care se pot aprinde trebuie sa fie amplasate la o distanta considerabila fata de sobe, iar in fata usilor de alimentare ale acestora se amplaseaza o tabla metalica destinata protejarii impotriva scanteilor si cenusei. Totodata, se interzice aprinderea focului prin utilizarea benzinei sau altor lichide inflamabile.

Pentru prevenirea intoxicatiilor cu fum si gaze toxice se recomanda montarea detectoarelor de incendiu in locuinte, pentru semnalizarea timpurie a utilizatorilor referitor la eventualele acumulari de fum si gaze toxice.

In cazul in care in locuinta se simte miros caracteristic de gaze se deschid toate usile si ferestrele, nu se aprinde nicio sursa de foc si nu se actioneaza intrerupatoare sau aparate electrice. Toate aceste situatii trebuie anuntate imediat la operatorul de distributie gaze.

NU LASATI COPIII SINGURI ACASA, nesupravegheati sau blocati, cu surse de

aprindere, sobe, plite si aparate electrice in functiune!

In cazul sobelor de gaze, aprinderea focului trebuie realizata doar dupa aerisirea focarului.

Informatii despre modul de comportare in cazul producerii unor situatii de urgenta pot fi obtinute prin intermediul aplicatiei DSU, care poate fi descarcata gratuit din Google Play Store si App Store si a Platformei Nationale de Pregatire pentru Situatii de Urgenta "Fiipregatit.ro" - www.fiipregatit.ro.

Reamintim ca pentru protectia financiara in cazul in care locuinta este afectata de un incendiu, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren).

In luna octombrie, romaniiau aflat despre pericolul incendiilor, dar si despre ce masuri pot lua pentru reducerea acestui risc, si in cadrul campaniei nationale de informare "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte". Mai multe detalii despre acest proiect sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe pagina de Facebook.