1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Perspective mai slabe de angajare in domeniul asigurarilor, in perioada iulie-septembrie

Angajatorii din sectorul "Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri" se asteapta, pentru al treilea trimestru din 2017, la cresteri modeste de personal, raportand o Previziune Neta de Angajare de +7%, se arata in Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.

Perspectivele slabesc considerabil atat fata de intervalul aprilie - iunie 2017, cat si fata de intervalul iulie - septembrie 2016, declinul fiind de 19, respectiv 11 puncte procentuale.

Totodata, doar 21% dintre angajatorii din acest sector de activitate intentioneaza sa faca angajari, comparativ cu 28% media nationala.

Intentii pozitive de angajare la nivel national

Editia referitoare la trimestrul III/2017 (iulie - septembrie 2017) a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca indica un climat pozitiv in Romania, intentiile raportate de angajatori fiind si in acest trimestru de crestere a numarului de angajati. Angajatorii romani sunt printre cei mai optimisti din EMEA referitor la climatul de angajare, fiind devansati doar de angajatorii din Ungaria si Turcia.

28% dintre angajatorii din Romania planuiesc sa-si sporeasca numarul de angajati in urmatorul trimestru, conform editiei aferente intervalului iulie - septembrie 2017 a Studiului ManpowerGroup. Doar 7% dintre angajatori au de gand sa faca reduceri de personal si 64% nu intentioneaza nici o schimbare, ceea ce rezulta intr-o Previziune Neta de Angajare ajustata sezonier de +14%, cu 2 puncte procentuale mai slaba decat cea raportata in trimestrul II/2017, dar relativ stabila comparativ cu trimestrul III/2016.

"Sapte ani de intentii de angajare pozitive, din care mai mult de opt trimestre consecutive de Previziuni cu doua cifre, corespunzand cresterii numarului de angajati, au impact puternic asupra disponibilitatii talentelor pe piata din Romania, asa cum o arata rata scazuta a somajului, care in aprilie si-a atins minimul istoric, dar si gradul de raspandire a deficitului de talente care, potrivit ultimelor noastre cercetari, afecteaza 73% dintre angajatorii romani. Dat fiind ca angajatorii prognozeaza cresteri ale angajarilor si in urmatoarele trei luni, este evident ca pentru companii a sosit momentul sa-si regandeasca serios practicile de personal si sa se transforme in constructori de talente, pentru ca gasirea lor gata formate pe piata este o optiune din ce in ce mai putin viabila", spune Igor HAHN, Country Manager, ManpowerGroup Romania.

Perspectivele de angajare din trimestrul III/2017, desi ferm pozitive, au per ansamblu o tendinta de slabire, fiind mai putin robuste decat in trimestrul II/2017 in sapte din cele zece sectoare de activitate analizate si in sase din cele opt regiuni alte tarii, si slabind fata de trimestrul III al anului trecut in sase sectoare de activitate si patru regiuni.

In ceea ce priveste regiunile, declinul cel mai abrupt, atat de la trimestru la trimestru, cat si de la an la an, este raportat in regiunea Centru, unde Previziunea Neta de Angajare de +10% este cu 19 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul II/2017 si cu 15 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul III/2016. Scaderi de la trimestru la trimestru, de 14 puncte procentuale, si de la an la an, de 12 puncte procentuale, sunt raportate si in regiunea Vest. In schimb, prognoza din regiunea Nord-Est, situata la +16%, se insenineaza considerabil, fiind cu 17 puncte procentuale mai puternica decat anul trecut si imbunatatindu-se fata de trimestrul II/2017 cu 11 puncte procentuale. Cele mai optimiste Previziuni din trimestrul III, la nivel de regiuni, sunt cele din regiunile Bucuresti si Ilfov, Nord-Vest si Sud, toate trei de+20%, in timp ce piata cea mai slaba este prognozata in regiunea Sud-Est unde Previziunea este de +4%.



La nivel de sector de activitate, intentiile de angajare cele mai optimiste, conforme unei Previziuni de +27%, sunt raportate in sectorul Industrie Prelucratoare, prognoza fiind totusi cea mai slaba din in ultimele sase trimestre, restrangandu-se cu 3, respectiv 8 puncte procentuale fata de T2 2017 si T3 2016. Un climat de angajare sanatos este preconizat si in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, cu o Previziune Neta de Angajare de +24%, cu 2 puncte procentuale mai puternica decat anul trecut (T3 2016), dar cu 5 puncte procentuale mai slaba decat cea raportata pentru intervalul aprilie - iunie 2017. Angajatorii din sectorul Energie electrica, apa, gaze raporteaza cea mai slaba Previziune sectoriala, de 0%. Perspectivele de angajare se restrang cu 10 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul anterior, dar se imbunatatesc cu 3 puncte procentuale in comparatie cu al treilea trimestru al anului 2016. Perspectivele de angajare din sector au fost pozitive doar o singura data in ultimii 5 ani si ceva.



Optimismul angajatorilor difera in functie de dimensiunea organizatiei. Angajatorii din organizatiile mari sunt cei mai increzatori, raportand o Previziune Neta de Angajare de +25%, cu 3 puncte procentuale mai putin robusta decat in trimestrul II, dar relativ stabila comparativ cu anul trecut. Angajatorii din micro-organizatii sunt insa prudenti, raportand o Previziune de 0%, cu 6 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul II si cu 9 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul III/2016.

* Nota: Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.

Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 19 aprilie - 2 mai 2017 pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.

Rezultatele tuturor celor 43 de tari pot fi vizualizate interactiv pe platforma globala a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de munca, AICI.

Locuri de munca in asigurari si brokeraj

Profesionistii din Romania au la dispozitie doua instrumente de recrutare specializate si dedicate pietei asigurarilor, respectiv Newsletter-ul XPRIMM Job si portalul online www.asiguratori.ro. De aproape 15 ani, newsletter-ul XPRIMM Job a schimbat destinul a sute de candidati oferind oportunitati multiple de angajare, atat in industrie, cat si in domenii conexe pietei de asigurari, in conditiile in care anunturile de recrutare ajung la peste 16.000 de abonati.

Atat anunturile de recrutare, cat si alte articole de specialitate, de interes pentru toti cei care activeaza pe piata muncii sunt citite si de cei peste 1.500 de membri ai Grupurilor XPRIMM Job de pe LinkedIn si Facebook, preponderent specialisti din piata asigurarilor si din domeniile financiare.

PROMO