1asig.ro
1asig.ro
Permise false, pericole in trafic. ...

Permise false, pericole in trafic. Ramai Treaz la Volan!

5 min. / 1.540 cuvinte
In ultimul an, au inceput sa apara tot mai des semnale despre prezenta in trafic a unor soferi care solicitasera preschimbarea unor permise obtinute in state membre ale U.E., unele fiind suspectate ca ar fi fost obtinute ilegal. Astfel ca, inca din primavara, politistii specializati in combaterea criminalitatii organizate au demarat, in Ploiesti, o ancheta care, in urma primelor informatii obtinute, a fost extinsa in mai multe judete ale tarii si in municipiul Bucuresti, a anuntat Politia Romana.

PROMO


Cateva luni mai tarziu, in plin sezon estival, in urma acestei prime anchete, au fost executate 61 de perchezitii domiciliare si 79 de mandate de aducere.

Odata conturat dosarul de urmarire penala, politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Ploiesti au efectuat, recent, 41 de perchezitii domiciliare si au executat 48 de mandate de aducere, in 19 judete si in Capitala, pentru destructurarea unei grupari infractionale. Aceasta era formata din cetateni romani si straini care se ocupau cu obtinerea ilegala de permise de conducere romanesti, prin preschimbarea unor permise straine contrafacute.

Actiunea complexa s-a desfasurat in judetele Arad, Arges, Bacau, Bihor, Botosani, Calarasi, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Olt, Prahova, Teleorman, Vaslui, Valcea si in municipiul Bucuresti.

Pentru realizarea investigatiilor si cercetarilor specifice, politistii ploiesteni au beneficiat de sprijinul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, al mai multor unitati teritoriale de combatere a criminalitatii organizate si al Directiei Operatiuni Speciale.

Ancheta a reliefat ca, incepand cu a doua jumatate a anului trecut si pana in prezent, in judetele Dambovita, Ilfov si in municipiul Bucuresti, a fost constituit un grup infractional organizat compus, initial, din noua membri, romani si straini, la care au aderat si alti cetateni romani. Grupul era axat pe infractiuni informatice, fiind specializat in realizarea de falsuri, utilizand, frecvent, coruptia.

Mai multi cetateni romani care nu posedau competentele necesare obtinerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din Romania au platit circa 3.000 de euro fiecare pentru obtinerea frauduloasa a permiselor auto. Ei dadeau membrilor retelei datele personale, fotografia si un specimen de semnatura, care erau trimise in strainatate, pentru intocmirea permiselor. Documentele realizate erau expediate in Romania si preschimbate de catre cetatenii romani la serviciile locale de profil.

Pana in prezent, au fost identificati peste o suta de cetateni romani care au efectuat preschimbarea sau care au depus documentele necesare la autoritatile competente. O parte dintre acestia au fost deja depistati cu diferite incalcari ale legislatiei rutiere.

La aceasta actiune complexa, la nivel national, au participat politisti din cadrul B.C.C.O. Ploiesti, Bucuresti, Bacau, Constanta, Iasi, Oradea, Pitesti, S.C.C.O. Arad, Botosani, Calarasi, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Olt, Teleorman, Valcea si Vaslui, suportul de specialitate fiind asigurat de Directia Operatiuni Speciale si de Unitatea Teritoriala de Analiza a Informatiilor Ploiesti.

Politistii B.C.C.O. Ploiesti si procurorii Serviciului teritorial al D.I.I.C.O.T. continua cercetarile pentru constituirea unui grup infractional organizat, fals intelectual, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, dare si luare de mita.

Siguranta rutiera, o prioritate

Cresterea sigurantei rutiere reprezinta o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. In acest context, APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor desfasoara, inca din anul 2016, campania nationala de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN!.

Cea de-a V-a editie a acesteia s-a lansat in luna iulie a.c. sub sloganul FII CALM LA VOLAN! Tema principala a campaniei din 2020 este Fenomenul "Road rage": cat de periculoasa este agresivitatea la volan, precum si cat de periculoase pot fi comportamentele care deriva din aceasta (ex: depasirea vitezei, bruscarea manevrelor, neatentia generata de starea emotionala puternic negativa etc.).

Pe intreaga durata a campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera FII CALM LA VOLAN!, brosurile "Codul Bunelor Maniere in Trafic", precum si stickerele auto #calmlavolan si #treazlavolan au ajuns la soferi, viitori conducatori auto, scoli de soferi si comunitati de siguranta rutiera din intreaga tara.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan si Instagram.com/treazlavolan.

Sursa foto: Facebook / Politia Romana

729 accesari