Parlamentul a aprobat completari la Legea despre asigurari. Vezi aici noile prevederi si impactul asupra...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova Bucuresti
13
1 EUR = 4.6669 RON
1 USD = 4.0761 RON


RFI

Republica Moldova

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Parlamentul a aprobat completari la Legea despre asigurari. Vezi aici noile prevederi si impactul asupra companiilor!


Actionarii societatilor de asigurare din Moldova al caror drept de vot a fost suspendat nu vor mai putea participa la adoptarea hotararilor in cadrul Adunarii Generale si nici luati in calcul la stabilirea cvorumului si rezultatelor votarii, respectiv, nu vor fi cuprinse in voturile reprezentate la adunare.

Acestea sunt unele dintre prevederile unei noi legi adoptate recent de catre Parlamentul de la Chisinau, care vine sa modifice si sa completeze articolului 29 din Legea nr. 407/2006 cu privire la asigurari. Legea a fost adoptata si urmeaza sa intre in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Aceasta mai contine si detalii cu privire la etapele si procedura de anulare, emitere si vanzare a participatiilor detinute de anumiti actionari ai societatilor de asigurare, care incalca cerintele legale privind calitatea de actionar.

CNPF: Asigurarile din Moldova se confrunta cu scheme frauduloase

In nota de fundamentare a legii adoptate, oficialii CNPF au mentionat ca "domeniul asigurarilor se confrunta in ultima perioada cu fenomenul complicitatii si manipularii orchestrate, la origine fiind scheme frauduloase de sustragere/insusire a resurselor financiare prin intermediul tranzactiilor ilicite. Infractiunile depistate de organele de drept in administrarea unor companii de asigurari arata un fapt incontestabil, si anume - aceste ilegalitati s-au comis la initiativa unor actionari, provenienta investitiilor carora nu este documentata, probata si avizata de catre CNPF". Totodata, "anii 2016-2017 sunt fara precedent pentru piata asigurarilor, constatandu-se activitatea concertata a peste 80 la suta din actionariatul a 3 companii din domeniul respectiv", precizeaza reprezentantii CNPF.

Astfel, completarile aduse legii vin "sa remedieze situatia, sa mentina capacitatea de plata a asiguratorilor si pentru a restructura investitiile in capitalul social al companiilor de asigurari", se mai arata in informarea autoritatii de supraveghere.

De asemenea, "legea fortifica competentele CNPF, oferindu-se posibilitatea de prelungire a termenului de instrainare a actiunilor asiguratorului in cazul survenirii anumitor factori sau de gestiune a actiunilor suspendate sau nou-emise in cazul in care se constata ca drepturile suspendate pericliteaza guvernanta corporativa a asiguratorului", ne-a precizat Elena PUI, Secretar General in cadrul CNPF.

Proiectul a fost elaborat in concordanta cu recomandarile FMI si Bancii Mondiale, precum si avizat de catre institutiile publice de resort.

Printre prevederile noii legi se regasesc:

- Daca actiunile asiguratorului nu au fost instrainate, organul executiv, prin derogare, va emite si va depune la CNPF decizia privind anularea acestora si emiterea suplimentara de actiuni in acelasi numar si de aceeasi clasa;

- Daca actiunile nou-emise nu se vand in perioada de vanzare a actiunilor, organul executiv este obligat sa stabileasca, dupa caz, un nou pret al actiunilor expuse spre vanzare;

- Termenul de vanzare a actiunilor nou-emise de catre asigurator este de 3 luni din data expunerii acestora la vanzare. Acest termen poate fi prelungit prin decizia CNPF cu perioade a cate cel mult 3 luni, de cel mult patru ori in cazul in care aceasta prelungire este imperios necesara pentru a nu admite periclitarea stabilitatii financiare, sau exista un interes public pentru a dispune prelungirea sau atunci cand a fost identificat un potential investitor si prelungirea termenului este necesara pentru evaluarea calitatii acestuia;

- Mijloacele banesti obtinute din vanzarea actiunilor nou-emise se vor transfera intr-un cont bancar provizoriu deschis de catre asigurator (reasigurator) in acest scop;

- Daca, in termenul prevazut in decizia organului executiv, actiunile nou-emise nu au fost vandute sau au fost vandute partial, actiunile care nu au fost vandute urmeaza a fi anulate, iar organul executiv fiind obligat sa ia decizia de reducere a capitalului social.

Vezi aici legea adoptata de Parlament.

Cine sunt asiguratorii obligati sa-si instraineze pachetele majoritate de actiuni?

Masurile intreprinse de catre autoritatea de supraveghere vin ca urmare a unor nereguli constatate anterior in cadrul unor societati de asigurare, in cazul carora organul de supraveghere a obligat actionarii majoritari ai acestora sa-si instraineze pachete de actiuni detinute.

Prima vizata in acest sens a fost ASITO, astfel ca in august 2016 CNPF a obligat actionarii majoritari sa-si vanda actiunile detinute (81,3%), fiind vizati WINDON & Flanders Limited (50,12% din actiuni), DORWAN Management Limited (17%) si OURIMON Venture LTD (16%). De asemenea, pentru actionarii majoritari a fost suspendat si exercitarea dreptului de vot, de convocare si desfasurare a adunarii generale a actionarilor etc. Totodata, ASITO a fost plasata in administrare speciala sub gestiunea CNPF, iar vanzarile companiei sunt suspendate. Detalii aici.

Urmeaza ALLIANCE Insurance Group, fosta VICTORIA Asigurari, astfel ca CNPF a luat o hotarare similara si fata de actionarii majoritari ai acesteia (87,2%) in luna septembrie 2016. Cei vizati au fost GENERASHON Financial B.V. (57% din actiuni), BELLEFOND Invest (19,53%) si PAPILLON Invest LTD (10,7%). In prezent, compania are vanzarile suspendate pe Carte Verde si un plan de redresare financiara aprobat de autoritatea de surpaveghere. Detalii aici.

In cele din urma, printr-o hotarare a CNPF si actionarii majoritari ai MOLDASIG (65,03%) au fost obligati in decembrie 2016 sa isi instraineze actiunile detinute, respectiv "PRODROMOS Limited" L.T.D. (19,98% din actiuni), "DENTON ENTER- PRISE" L.T.D. (19,99%), "INTERSNAB" O.O.O (4,98%), "KIRKLISTON Management Limited" (4,99%), "APPOLO Capital Invest" L.T.D. (4,98%), "PEKLO Management" (4,95%), "ICS SEMGROUP SYSTEMS" S.R.L. (4,89%), "BRISTOL EXPERTS" LP (0,27%). Ulterior, acestora li se adauga alti 2 actionari obligati sa-si instaineze actiunile, si anume "WESNA" L.T.D. (4,9% din actiuni) si "EWRA Limited" (4,9%). Detalii aici.

In primele 9 luni din 2017, piata de asigurari din Moldova a inregistrat un total de subscrieri de 1,06 miliarde de lei, ceea ce reprezinta o crestere de 4.74% comparativ cu perioada similara din 2016. Vezi aici rezultatele pietii la 9 luni! 


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Parlamentul a aprobat completari la Legea despre asigurari. Vezi aici noile prevederi si impactul asupra companiilor!).
Share |


Autor: Oleg DORONCEANU | Publicat pe 30.11.2017 | 2725 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


Arhiva

PAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM