1asig.ro
1asig.ro

Pactul Ecologic al UE - lupta impotriva schimbarilor climatice

5 min. / 1.540 cuvinte
Comisia Europeana a prezentat, miercuri, Pactul ecologic european - o foaie de parcurs menita sa asigure durabilitatea economiei UE, prin transformarea provocarilor legate de clima si de mediu in oportunitati in toate domeniile de politica si prin garantarea unei tranzitii care sa fie echitabila pentru toti si favorabila incluziunii tuturor.

PROMO


Pactul ecologic european (The European Green Deal) acopera toate sectoarele economiei, in special transporturile, energia, agricultura, cladirile si sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor si produselor chimice.

Presedinta Ursula von der Leyen a declarat: "Pactul ecologic european este noua noastra strategie de crestere, o crestere care ofera mai mult decat consuma. Acest pact arata cum sa ne transformam modul de viata si de munca, de productie si de consum, astfel incat sa traim mai sanatos si sa dezvoltam capacitatile de inovare ale intreprinderilor noastre. Putem sa participam cu totii la tranzitie si putem sa beneficiem cu totii de oportunitati. Vom ajuta economia noastra sa devina un lider mondial, facand prima miscare si actionand rapid. Suntem hotarati sa reusim pentru binele acestei planete si al vietii care exista aici, pentru binele patrimoniului natural al Europei, al biodiversitatii, al padurilor si al marilor noastre. Daca aratam restului lumii care este calea de urmat pentru a asigura durabilitatea si competitivitatea, putem convinge alte tari sa ni se alature."

Vicepresedintele executiv, Frans Timmermans, a adaugat: "Ne aflam intr-o situatie de urgenta climatica si de mediu. Pactul ecologic european este o ocazie de a imbunatati sanatatea si bunastarea cetatenilor, prin transformarea modelului nostru economic. Planul nostru stabileste ce avem de facut pentru a reduce emisiile, a restabili sanatatea mediului, a proteja fauna si flora salbatica, a crea noi oportunitati economice si a imbunatati calitatea vietii cetatenilor. Cu totii, avem un rol important de jucat si toate industriile si toate tarile vor participa la aceasta transformare. In plus, ne revine responsabilitatea sa ne asiguram ca aceasta tranzitie este echitabila si ca nimeni nu este lasat in urma, pe masura ce punem in practica Pactul ecologic european."

Pactul ecologic european ofera o foaie de parcurs care contine actiuni menite sa incurajeze utilizarea eficienta a resurselor prin trecerea la o economie circulara curata si sa puna capat schimbarilor climatice, sa inverseze declinul biodiversitatii si sa reduca poluarea. Acest pact prezinta investitiile necesare si instrumentele de finantare disponibile si explica modul in care se va asigura o tranzitie justa si favorabila incluziunii.

Pentru a consacra in legislatie ambitia politica de a deveni, pana in 2050, primul continent neutru din punct de vedere climatic, Comisia va prezenta, in termen de 100 de zile, primul "act legislativ european privind clima". Pentru a atinge obiectivele in materie de clima si mediu, Comisia va prezenta, de asemenea, Strategia privind biodiversitatea pentru 2030, noul Plan de actiune privind strategia industriala si economia circulara, Strategia "de la ferma la consumator" pentru o alimentatie durabila si propuneri pentru o Europa lipsita de poluare. Vor incepe neintarziat lucrarile in vederea majorarii obiectivelor Europei in materie de emisii pentru 2030, stabilind o traiectorie realista de indeplinire a obiectivului pentru 2050.

Indeplinirea obiectivelor Pactului ecologic european va necesita investitii semnificative. Se estimeaza ca atingerea obiectivelor actuale pentru 2030 privind clima si energia va necesita investitii anuale suplimentare in valoare de 260 de miliarde EUR, reprezentand aproximativ 1,5 % din PIB-ul din 2018. Aceste investitii vor necesita mobilizarea sectorului public si a celui privat. Comisia va prezenta, la inceputul anului 2020, Planul de investitii pentru o Europa durabila, menit sa raspunda nevoilor de investitii. Cel putin 25% din bugetul pe termen lung al UE ar trebui sa fie alocat actiunilor climatice, iar Banca Europeana de Investitii, in calitate de banca a Europei in domeniul climei, va oferi un sprijin suplimentar. Pentru ca sectorul privat sa contribuie la finantarea tranzitiei catre o economie verde, Comisia va prezenta, in 2020, o strategie de finantare verde.

Lupta impotriva schimbarilor climatice si a degradarii mediului este un efort comun, dar nu toate regiunile si statele membre pornesc din acelasi punct. Mecanismul de tranzitie echitabila va sprijini regiunile care se bazeaza in mare masura pe activitati cu intensitate mare a emisiilor de dioxid de carbon. Acest mecanism ii va sprijini pe cetatenii cei mai vulnerabili pe parcursul tranzitiei, oferindu-le acces la programe de recalificare si la oportunitati de angajare in noi sectoare economice.

In martie 2020, Comisia va lansa un "Pact climatic", menit sa faca auzita vocea cetatenilor si sa le confere un rol in conceperea noilor actiuni, in schimbul de informatii, in lansarea de activitati la nivel local si in promovarea solutiilor care pot fi reproduse si in alte locuri.

Provocarile globale pe care le reprezinta schimbarile climatice si degradarea mediului necesita un raspuns la nivel mondial. UE va continua sa isi promoveze obiectivele si standardele in materie de mediu in cadrul conventiilor ONU privind biodiversitatea si schimbarile climatice si sa isi consolideze diplomatia ecologica. G7, G20, conventiile internationale si relatiile bilaterale vor oferi ocazia de a convinge si alte state sa isi intensifice eforturile. UE isi va utiliza, de asemenea, politica comerciala pentru a asigura durabilitatea si va incheia parteneriate cu tarile invecinate din Balcani si Africa, pentru a le ajuta in procesele de tranzitie.

Etapele urmatoare

Comisia invita Parlamentul European si Consiliul European sa aprobe viziunea sa ambitioasa in ceea ce priveste viitorul economiei europene si al mediului si sa contribuie la realizarea acesteia. Comisia va prezenta masurile anuntate in foaia de parcurs a Pactului ecologic european.

Context

Schimbarile climatice si degradarea mediului reprezinta o amenintare la adresa existentei Europei si a intregii lumi. Pentru a depasi aceasta provocare, Europa are nevoie de o noua strategie de crestere care sa transforme Uniunea intr-o economie moderna, eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor si competitiva, in care sa nu mai existe emisii nete de gaze cu efect de sera pana in 2050, in care cresterea economica sa fie decuplata de utilizarea resurselor si in care niciun cetatean si nicio regiune sa nu fie lasati in urma.

Uniunea Europeana a obtinut deja rezultate solide in ceea ce priveste reducerea emisiilor sale de gaze cu efect de sera, mentinand totodata cresterea economica. In 2018, emisiile au fost cu 23 % mai mici decat in 1990, PIB-ul Uniunii crescand cu 61% in aceeasi perioada. Insa este nevoie sa se depuna mai multe eforturi. Avand in vedere vasta sa experienta, UE este deschizatoare de drumuri in ceea ce priveste crearea unei economii verzi si favorabile incluziunii.

Comunicarea privind Pactul ecologic stabileste calea de actiune pentru lunile si anii care urmeaza. Activitatea viitoare a Comisiei va fi ghidata de masurile cerute de opinia publica si de dovezile stiintifice incontestabile, astfel cum s-a demonstrat in modul cel mai cuprinzator in rapoartele elaborate de Grupul interguvernamental privind schimbarile climatice si de Platforma interguvernamentala stiintifico-politica privind biodiversitatea si serviciile ecosistemice, in raportul referitor la perspectivele resurselor mondiale si in raportul din 2019 privind situatia actuala si perspectiva asupra mediului, elaborat de Agentia Europeana de Mediu este important sa se atraga atentia. Propunerile noastre se vor intemeia pe date concrete si vor avea la baza o ampla consultare.

O majoritate covarsitoare a europenilor considera ca protectia mediului este importanta (95%). Aproape 8 din 10 europeni (77%) afirma ca protectia mediului poate dinamiza cresterea economica. Rezultatele sondajului Eurobarometru privind atitudinile in materie de mediu ale cetatenilor UE confirma sprijinul larg al publicului pentru legislatia de mediu la nivelul UE si finantarea activitatilor ecologice din fonduri europene.

In acest an, in premiera, campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" a atras atentia atat asupra schimbarilor climatice si a impactului acestora asupra locuintelor romanilor, cat si asupra masurilor pe care le pot lua acestia pentru a contribui la scaderea factorilor ce contribuie la schimbarile climatice (poluare, consum excesiv de energie etc.). Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe pagina de Facebook.

Cu toate ca romanii se tem de dezastrele naturale si sunt ingrijorati cu privire la schimbarile climatice, conform unor studii realizate de UNSAR, acestia isi protejeaza intr-o mica masura locuintele. Conform datelor PAID Romania, din totalul de peste 9 milioane de locuinte existente pe teritoriul tarii noastre, doar 1,7 milioane sunt asigurate - mai putin de 19%. Celelalte 7,3 milioane de locuinte nu sunt protejate de o polita de asigurare care sa le permita remedierea pagubelor produse de cutremur.

667 accesari