1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

PAID Romania poate plati 900 milioane euro in cazul unui dezastru major

Cresterea gradului de cuprindere in asigurare reprezinta unul dintre obiectivele strategice asumate de PAID, compania considerand ca, intr-o tara cu un grad ridicat de expunere la riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, asa cum este Romania, aducerea in atentia publicului a importantei acestui tip de asigurare este o prioritate absoluta. "Pentru realizarea acestui obiectiv, PAID va face tot ce ii permite cadrul legal, solicitand, in acelasi timp, si sprijinul autoritatilor centrale si locale competente", se arata in comunicatul transmis de companie.

PAID Romania (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) a finalizat anul 2016 cu un numar total de 1,7 milioane polite obligatorii pentru locuinte. Per ansamblu, a fost o crestere de 4,5 ori a volumului de subscrieri, comparativ cu anul 2010. In momentul de fata, gradul de cuprindere este de 19% si este in crestere permenenta de la inceputul activitatii.

PAID a reusit sa aiba o crestere a portofoliului sau in 2016, in ciuda faptului ca doi dintre distribuitorii sai majori, ASTRA Asigurari si CARPATICA Asig, au intrat in faliment.

In momentul de fata, cele doua companii, ASTRA Asigurari si CARPATICA Asig, se afla in proces de faliment, urmand ca cele doua participatii detinute la PAID sa fie vandute in urma procedurilor judiciare in curs, de catre lichidatorii judiciari.

Cresterea portofoliului se face, insa, in mod responsabil, in tot acest timp luand masurile necesare pentru a-si respecta obligatiile asumate fata de clientii sai:
  • Posibilitatea de a plati toate despagubirile chiar si in cazul unui seism major;
  • Posibilitatea de a administra un numar mare de daune in caz de dezastru extins si de a coordona actiunile altor asiguratori. Un plan major pentru a dezvolta acest sistem, Planul de Actiune in Caz de Dezastru Extins, a fost lansat in 2016 si se va incheia in 2018.
In momentul de fata, reteaua de distributie a asigurarilor obligatorii de locuinta este una extinsa: polita PAD este distribuita de forta de vanzare a asiguratorilor, prin brokeri si prin banci.

"PAID apreciaza ca rolul brokerilor este extrem de important. Astfel, din informatiile pe care le detinem de la asiguratori, volumul de polite intermediate in ultimele 6 luni prin brokeri este de 45% din volumul total al politelor vandute", arata compania.

In cazul acestui tip de asigurare, comisionul pe care PAID il plateste societatilor de asigurare partenere, in baza protocoalelor de colaborare incheiate, este limitat prin lege la 10%.

"In ultimii ani, PAID a actionat in mod responsabil pentru a acumula fonduri si a-si creste gradul de solvabilitate, in scopul protejarii asiguratilor sai. De la inceputul activitatii companiei si pana in prezent, 100% din profitul PAID a ramas in Romania, actionarii au decis sa nu ia dividende si profitul sa fie reinvestit in totalitate si utilizat pentru consolidarea companiei. Astfel, cumuland aceste profituri, compania a reusit sa creasca capitalurile proprii de 5,5 ori comparativ cu 2010", se mai precizeaza in comunicatul Pool-ului.

De asemenea, PAID Romania, in ideea de a proteja acumularile din primele de asigurare provenite de la asiguratii sai, a dat dovada de eficienta in administrarea fondurilor detinute: astfel, in anul 2016 rata cheltuielilor totale a fost de 17,22%, cea mai redusa la nivelul industriei de asigurari. De mentionat ca aceasta rata a cheltuielilor include si comisionul de vanzare de 10%, stabilit conform legii si platit asiguratorilor cu care PAID are incheiate protocoale de colaborare.

Programul de reasigurare

Managementul si Consiliul de Administratie PAID au reusit, prin cresterea credibilitatii PAID la nivel international, sa incheie contracte de reasiguare cu cei mai mari reasiguratori din lume (63 de companii partenere, cu rating-uri cuprinse intre AA- si A-, printre care se numara Munich Re, Swiss Re, Sirius, Scor, XL Catlin, Hanover Re, Transatlantic etc.), pentru a acoperi riscurile naturale din Romania.

In anul 2010, compania si-a inceput activitatea cu un program de reasigurare de 200 milioane euro si, in 2016, a ajuns la un program de reasigurare de 800 milioane euro, urmand ca, incepand cu iulie 2017, acest program sa creasca la 900 milioane euro. Astfel, in caz de dezastru major, comparabil cu acela din 1977, pentru locuintele care au asigurare obligatorie, PAID este capabila sa plateasca daune in valoare de 900 milioane euro din programul de reasigurare, reducand semnificativ expunerea statului roman.

Sistemul asigurarilor de locuinta in Romania

In momentul de fata, pentru a se asigura impotriva riscurilor care le ameninta locuinta, cetatenii romani au la dispozitie urmatoarele solutii:
  • Pentru dezastre naturale, pana la 20.000 euro reprezinta suma asigurata de PAID, prin polita obligatorie PAD;
  • Pentru dezastre naturale peste suma de 20.000 euro si pentru alte riscuri frecvente (precum incendiul etc.), exista asigurarea facultativa de locuinta. Astfel, prin intermediul acestui sistem, PAD este completata de asigurarea facultativa.