1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

PAID Romania a marcat 10 ani de activitate in cadrul Conferintei "Building the future"

PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale a marcat implinirea a 10 ani de activitate cu prilejul celei de-a doua editii a Conferintei "Building the future", ce a avut loc pe 7 martie a.c. in Bucuresti. Evenimentul a reunit partenerii internationali si din tara ai companiei si a adus in dezbatere o serie de teme de actualitate privind asigurarile obligatorii de locuinta, precum si riscurile catastrofale.

"Cu sprijinul partenerilor nostri, carora doresc sa le multumesc pentru toata sustinerea de pana acum, PAID Romania a devenit o companie stabila si echilibrata. Pentru perioada urmatoare, avem trei provocari, iar prima dintre acestea vizeaza cresterea gradului de penetrare al politei PAD de la 19%, cat este in prezent, la 40%, gradual, crescandu-ne, in acelasi timp, capacitatea si mentinandu-ne in continuare un portofoliu stabil. Cea de-a doua provocare este sa ramanem in continuare pregatiti sa facem fata unui dezastru major, iar cea de-a treia, sa consolidam PAID Romania prin aducerea unor noi actionari", a declarat Francois COSTE, Presedinte PAID, in deschiderea conferintei.

Campaniile de informare reprezinta una dintre activitatile prin care PAID Romania urmareste cresterea gradului de informare al romanilor cu privire la importanta protectiei financiare prin incheierea unei asigurari PAD. Pe 4 martie a.c., compania a lansat o noua campanie constand intr-un un amplu proiect media ce se va derula in mai multe etape pe parcursul anului. Unul dintre obiectivele acesteia este declararea zilei de 4 martie ca "Zi Nationala de Constientizare a Dezastrelor Naturale": romanii pot completa pe paidromania.ro/4martie un formular de sustinere a acestei initiative.

"Pornind de la impactul pe care cutremurul din 4 martie 1977 il are in mentalul colectiv, ne-am propus sa generam o campanie menita sa creasca nivelul de constientizare cu privire la riscurile implicate de dezastrele naturale. Am ales cutremurul, pentru ca acesta este primul la care ne gandim cand vorbim despre catastrofe naturale, dar inundatiile sau alunecarile de teren au si ele un impact extrem de important. Prin aceasta campanie, ne dorim sa schimbam lucrurile, trecand, de la teama, la constientizare si responsabilitate", a subliniat Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania.

Necesitatea cresterii gradului de penetrare al acestor produse de asigurare a fost subliniata si in cadrul Conferintei "Building the future", unde a fost analizata situatia segmentului de asigurari property din Romania. De asemenea, in cadrul evenimentului au fost subliniate eforturile desfasurate de PAID Romania in scopul cresterii calitatii activitatilor desfasurate. Compania a urmarit constant, si continua sa mizeze pe cresterea calitativa prin parteneriatele cu institutii, asociatii si companii de prestigiu, precum Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Institutul National Pentru Fizica Pamantului, TERRASIGNA si nu numai.

Conform datelor prezentate de Adrian MARIN, Presedintele UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania, exista in continuare potential de dezvoltare pe acest segment de asigurare: asigurarile property reprezentau doar 15,2% din totalul pietei de asigurari generale din Romania, in al treilea trimestru din 2018.

De asemenea, politele de asigurare a locuintelor (cumulat PAD si asigurari facultative) reprezentau 40,8% din totalul asigurarilor property. In pofida acestui grad mic de penetrare, proprietarii de locuinte sunt constienti de existenta riscurilor care le ameninta locuintele, arata un studiu realizat de UNSAR: de exemplu, 56% dintre romani se tem de cutremure.

Impactul riscului seismic si masurile care pot fi luate pentru contracararea acestuia a fost un alt subiect analizat cu prilejul conferintei. Romania este afectata, episodic, de cutremure generate de zona seismica Vrancea, care genereaza, in fiecare secol, 2-3 cutremure puternice, cu magnitudini de 7 - 7,5 grade pe scara Richter, asa cum au fost cele din 10 noiembrie 1940 (7,4 grade), respectiv 4 martie 1977 (7,2 grade), a explicat Dragos TOMA-DANILA, Cercetator in cadrul Institutului National Pentru Fizica Pamantului.

Bucuresti ramane unul dintre cele mai expuse orase in cazul unui cutremur, in special din punctul de vedere al daunelor economice. Prof. Univ. Dr. Radu Sorin VACAREANU a mentionat ca, in cazul unui seism care are loc o data la 100 de ani (cu o intensitate intre 7 - 8 grade pe scara Richter), pagubele economice directe provocate cladirilor rezidentiale din Bucuresti ar putea ajunge pana la 8% din PIB-ul Romaniei (o medie intre 3 - 12 miliarde euro). Conform datelor prezentate, se estimeaza ca timpul necesar pentru a reconstrui, in Bucuresti, 95% din fondul locativ de dinainte de cutremur ar fi intre 550 de zile, in cazul unui seism de 7 grade, si 2000 de zile in cazul unui seism de 8 grade.

In cazul unor dezastre majore, pentru a evalua situatia din zonele greu de accesat, asiguratorii se pot folosi de imagini din satelit, a aratat Codrina ILIE, TERRASIGNA. Mai mult, multiple survolari ale aceleiasi zone pot indica schimbari subtile, imperceptibile ochiului uman. De altfel, asiguratorii folosesc tehnologia geospatiala si datele obtinute de la sateliti in diverse etape de business, de la evaluarea riscurilor la stabilirea primelor de asigurare, pana la managementul daunelor si identificarea tentativelor de frauda.

Matthew EAGLE, Managing Director, Head of GC Analytics, GUY Carpenter a vorbit, in cadrul conferintei, despre eforturile depuse de companie, alaturi de partenerii sai din piata de reasigurare, pentru a evalua cat mai bine impactul cutremurelor asupra fondului locativ din Romania.

Conferinta a fost incheiata de un invitat special - Dumitru PRUNARIU, singurul roman care a zburat pana acum in spatiul cosmic - si a fost urmata de Receptia Aniversara "PAID Romania: 10 ani de activitate".



PROMO