1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

PAID: Doar o cincime dintre romani si-au asigurat locuintele

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) avertizeaza in privinta ratei reduse a asigurarilor obligatorii impotriva dezastrelor naturale incheiate de proprietarii romani, in contextul recentelor cutremure care au avut loc in Italia (Amatrice) si Romania.

"Chiar daca in Romania beneficiem de un sistem national de asigurare obligatorie a imobilelor, cu tarife modice, mai putin de 20% dintre cele 8,9 milioane de locuinte sunt asigurate prin polita obligatorie PAD", spune PAID.

"In comparatie cu alte tari, precum Italia, unde proprietarii de locuinte nu sunt protejati printr-un sistem national, in Romania avem polita PAD, care pentru un tarif anual de 10 sau 20 euro, acopera despagubiri in limita sumei de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Din pacate, constientizarea pericolului unui seism sau a altui tip de dezastru natural este mica, iar proprietarii aleg sa nu incheie o polita de asigurare", a declarat Nicoleta RADU-NEACSU, Director General, PAID Romania.

Conform Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, seismul produs sambata, 24 septembrie, la ora 2:11, cu epicentrul in zona Vrancea, a avut magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter, iar in urma sa nu au fost raportate pagube in fondul locativ la nivel national. Seismul cu o intensitate de 6,2 grade pe scara Richter, din 24 august, produs in Italia, s-a soldat insa cu pierderi de vieti si a nivelat, practic, localitatea Amatrice.

La nivel european, catastrofele naturale au generat anul trecut, conform studiului sigma realizat de catre Swiss Re, pierderi de 13 miliarde de dolari, dintre care doar 6 miliarde de dolari au fost asigurate.

Conform statisticilor PAID, publicate la finalul lunii august 2016, numarul politelor in vigoare a crescut cu 14,49% la 1.730.262, de la 1.511.219, cu un an inainte. Printr-o polita PAD, in cazul unui dezastru natural (cutremur, inundatie, alunecare de teren), proprietarul unui imobil de tip A este despagubit cu suma de 20.000 de euro in timp de proprietarul unei locuinte de tip B are o suma asigurata de 10.000 de euro.

Din pacate, chiar locuitorii din zonele cu risc seismic ridicat sunt cei care nu isi asigura casele, arata PAID. Prin urmare, in regiunea geografica Moldova, arie de impact pentru seismele cu epicentru in Vrancea, doar 15,89% din locuinte sunt asigurate, in timp ce in Banat sau Dobrogea gradul ajunge la 26,81% si respectiv 21,93%. In Capitala, gradul de cuprindere este de 38,51%, in mare parte stimulat si de fondul imobiliar contractat in ultimii ani prin credite bancare.

In luna august 2016, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a platit despagubiri in valoare de 228.477 de lei, 194.213 de lei pentru polite de tip A, iar 34.264 de lei pentru polite de tip B.