1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Oferta ROMGAZ, intre pariul pe scumpirea gazului si pariul pe guvernanta corporatista

Doar 1,5 % din actiunile ROMGAZ (SNG) puse la dispozitie investitorilor mici erau subscrise marti la ora 11.30, in prima zi a ofertei publice secundare de vanzare a unui pachet de 15% din titlurile companiei detinut de stat. Statul-actionar majoritar isi rezerva dreptul de a lua decizii discutabile, chiar prin prospectul ofertei.

Marti, la doua ore de la deschiderea ofertei se subscrisesera putin peste 155.000 din cele 8,762 de actiuni ale Romgaz rezervate investitorilor mici. Pretul de subscriere este de 32 de lei/ titlu, dar pretul de vanzare va fi sigur mai mic, caci va fi stabilit pe transa investitorilor mari, care vor incerca sa se apropie de limita minima de 24 de lei/ actiune, stabilita in prospectul ofertei.

La pretul final al ofertei, se vor aplica discounturi de 5% si 3%, in functie de indeplinirea unor anumite conditii.

Jocurile de piata inca nu s-au facut si sunt premature comentariile privind dimensiunea succesului ofertei, asa cum se pot intrezari din debutul acesteia.

Totusi, ar fi fost reconfortant un debut in forta al ofertei. Ar insemna ca avantajele subscrierii eclipseaza categoric pricinile de indoiala.

ROMGAZ are toate atu-urile
pentru a fi un succes de piata. Pretul este mic, potrivit brokerilor, compania este bogata si va mai avea zeci de ani de extras gaze naturale din Romania, la preturi tot mai mari.

De bogatia companiei vor profita atat actionarii viitori, carora li se vor fi lasat mostenire actiunile cu simbolul SNG, cat si actionarii actuali, mai ales prin dividendele mari, care constituie o cerinta legala la companiile de stat (potrivit legii, acestea trebuie sa dea dividende de cel putin 85% din profit).

Si bani de diviende ar trebui sa fie tot mai multi, din cauza scumpirii gazelor.

Profiturile ROMGAZ sunt de sute de milioane de euro, apropiate de nivelul minim asteptat de stat pentru pachetul pus in vanzare marti, in conditiile in care, abia in acest an compania, a obtinut permisiunea sa vanda jumatate din productia sa la preturi libere, de piata.

Si liberalizarea va continua. Eliberarea pretului gazelor naturale se va incheia la data de 1 octombrie 2014 pentru clientii non-casnici si la 1 octombrie 2018 pentru clientii casnici.

Pretul gazelor naturale din productia interna va creste de peste doua ori, de la 49 lei/MWh incepand cu 1 februarie 2013 pana la 119 lei/MWh la 1 octombrie 2014, pentru companii.

Pentru clientii casnici, pretul va inregistra o crestere de la 45,7 lei/MWh la data de 31 decembrie 2012, pana la 119 lei/MWh la 1 octombrie 2018.

Banii vor intra in conturile companiei si, respectiv in cele ale actionarilor, daca nu mai intervin accidente scandaloase, asa cum s-a intamplat in in 2010.

Atunci, Guvernul a obligat ROMGAZ sa doneze (SIC!) 400 mil. lei la bugetul de stat, bani furati, practic de la ceilalti actionari (Fondul Proprietatea).

Actiunea in justitie impotriva deciziei nu a avut sorti de izbanda.

Decizia din 2010 a Guvernului a intrat in cursurile pentru studenti la capitolul "cazuri grosiere de nerespectare a principiilor de guvernanta corporatista".

Mai rau este ca
, in chiar prospectul ofertei acum in derulare, Guvernul actionar isi rezerva dreptul sa faca noi abuzuri. Onestitatea de a-i avertiza pe investitori nu va fi fiind straina de dorinta intermediarilor, care isi pun obrazul in fata acestora, de a nu suferi pierderi. Ei se numesc GOLDMAN Sachs, ERSTE, BCR si RAIFFEISEN.

"Guvernul Romaniei va continua sa aiba o influenta semnificativa asupra societatii (ROMGAZ - n.r.) ulterior Ofertei, fiind posibil ca interesele acestuia sa nu corespunda intereselor celorlalti actionari ai Societatii", se arata in prospect.

Dupa listarea la bursa, Guvernul va detine 70% din actiunile producatorului de gaze.

"Ca urmare, Guvernul va putea exercita o influenta semnificativa asupra aspectelor care necesita aprobarea actionarilor, inclusiv cu privire la alegerea administratorilor, strategia de afaceri, distribuirea de dividende si tranzactiile semnificative, inclusiv conversia datoriilor in actiuni si achizitii ale participatiilor la alte entitati, si este posibil ca anumite decizii sa reflecte politica Guvernului", continua averstismentul.

Si, pe fata: "Respectarea acestor decizii ar putea duce la cheltuieli semnificative de capital sau ar putea intarzia, amana sau impiedica o modificare a controlului, ar putea impiedica o fuziune, o consolidare, o preluare sau alte aranjamente de afaceri. Experienta anterioara a aratat posibilitatea interventiei majore a Guvernului in societati cu capital integral sau majoritar de stat, inclusiv in cazul ROMGAZ", se mai precizeaza in prospect.

Compania ROMGAZ este cel mai mare producator si furnizor de gaze naturale din Romania, cu 5,66 miliarde metri cubi de gaze naturale in 2012. Avea o cota de piata de 50,12% din vanzarile de gaze naturale din productia interna.

Rezervele dovedite nete ale ROMGAZ erau de 62,1 miliarde metri cubi de gaze si rezerve probabile nete de 13,2 miliarde metri cubi, valoarea cumulata a acestora fiind de circa 17 mld. EUR.

ROMGAZ va avea, insa mult de investit ca sa descopere rezerve noi, capitol la care sta foarte rau. Rezervele actuale ii mai ajung pentru circa 13 ani, la o cantitate extrasa de 5,7 mld. metri cubi pe an.

Investitiile ar diminua rata de distributie a dividendelor in urmatorii an.

Nu insa si daca Guvernul va decide altfel, cu forta celor 70% din drepturile de vot care ii vor mai ramane dupa oferta.