1asig.ro

ONU: Pana la sfarsitul secolului, populatia Pamantului va atinge 11 miliarde

5 min. / 1.540 cuvinte
In prezent, populatia Pamantului este de 7,7 miliarde, dar, in urmatorii 30 de ani, va ajunge, probabil, la 9,7 miliarde, in vreme ce, la sfarsitul secolului, va atinge 11 miliarde, arata "World Population Prospect", un raport realizat recent de catre Organizatia Natiunilor Unite (ONU), citat de presa internationala.

PROMO


Potrivit raportului, tara care, in urmatoarele decenii, va cunoaste o crestere demografica impresionanta este India, care, conform estimarilor, va depasi China ca numar de locuitori si, pana in 2027, va fi tara cu cei mai multi locuitori din lume. Mai mult, cresterea numarului de locuitori din perioada 2020-2050 va fi inregistrata, in proportie de aproximativ 50%, in India si alte opt tari: Nigeria, Pakistan, Congo, Etiopia, Tanzania, Indonezia, Egipt, SUA. Numarul locuitorilor din Africa Subsahariana se va dubla in urmatorii 30 de ani, arata acelasi raport ONU.

"Numarul locuitorilor creste mult mai rapid in tarile sarace, iar aceasta crestere va aduce noi provocari", a aratat Liu ZHENMIN - Under-Secretary-General for Economic & Social Affairs, ONU. Provocarile presupun, printre altele, lupta impotriva malnutritiei si a saraciei, imbunatatirea educatiei si a sanatatii, precum si cresterea egalitatii. In momentul de fata, speranta de viata in tarile slab dezvoltate este cu sapte ani mai mica decat in tarile bogate, din cauza unor factori precum mortalitate infantila, violenta, maladii.

In contrast, numarul locuitorilor din multe alte tari a intrat pe o panta descendenta. Incepand cu 2010, 27 de tari au cunoscut o scadere de cel putin 1% a numarului de locuitori. In urmatorii 30 de ani, 55 de tari vor cunoaste o scadere de cel putin 1% a numarului de locuitori, iar in aproximativ jumatate dintre aceste tari numarul locuitorilor va scadea cu cel putin 10%. Principala cauza: scaderea ratei de fertilitate. Astfel, in 1990 media de nou-nascuti era, la nivel global, de 3,2/femeie, medie care, astazi, a scazut pana la 2,5. Mai mult, pana in 2050, aceasta va scadea pana la 2,2.

Un alt factor decisiv in scaderea numarului de locuitori din anumite tari e reprezentat de migratie, arata ONU. In Bangladesh, Nepal si Filipine, numarul de locuitori scade pe fondul migratiei in tarile care cauta forta de munca straina. In Siria, Myanmar si Venezuela, numarul locuitorilor scade urmare a violentelor, a conflictelor armate si a insecuritatii din regiunile respective. Intre timp, in tari precum Germania, Belarus si Estonia, imigratia va compensa, probabil, scaderea numarului de locuitori.

Pe de alta parte, Organizatia Natiunilor Unite mai precizeaza ca scaderea ratei de fertilitate inregistrata in anumite tari ar putea avea, de fapt, un efect pozitiv, categoria de varsta cu o crestere rapida urmand sa fie cea de 24-65 de ani, adica exact categoria care reprezinta oamenii din campul muncii. Acest lucru ar putea sustine, potrivit ONU, cresterea economica a tarilor respective, tarile emergente avand posibilitatea de a investi mai mult in educatie si sanatate.

Numarul locuitorilor cu varste de peste 65 de ani este in crestere in cele mai multe tari. Potrivit raportului, in urmatorii 30 de ani, 1 din 6 oameni se va incadra in aceasta categorie de varsta. Azi, 1 din 11 oameni are mai mult de 65 de ani. Potrivit ONU, in unele parti ale lumii, precum Africa de Nord, America Latina si Asia, numarul batranilor se va dubla in urmatorii 30 de ani. Pana in 2050, un sfert din locuitorii Europei si ai Americii de Nord vor avea varste mai mari de 65 de ani.

"In 2018, pentru prima data in istorie, numarul persoanelor cu varste mai mari de 65 de ani a depasit, la nivel global, numarul copiilor cu varste mai mici de 5 ani. Potrivit estimarilor, numarul celor cu varste mai mari de 65 de ani va fi de doua ori mai mare decat cel al copiilor cu varste mai mici de 5 ani", mai arata "World Population Prospect".

434 accesari