1asig.ro

ONU: Coreea de Nord isi dezvolta programele de armament cu o "finantare" de 2 miliarde de dolari generata de atacuri cibernetice la scara larga

5 min. / 1.540 cuvinte
Coreea de Nord si-ar fi asigurat, prin atacuri cibernetice la scara larga, un buget de 2 miliarde de dolari pentru finantarea programelor sale de armament, arata CNN, care citeaza un raport realizat de ONU. Raportul ONU apare in contextul in care se pare ca, zilele trecute, Phenian ar fi lansat alte doua rachete balistice cu raza scurta de actiune, dupa cele doua lansate in urma cu doua saptamani.

PROMO


Raportul, care a fost inaintat comitetului pentru sanctiunile aplicate Coreei de Nord, din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, acuza Coreea de Nord ca a folosit hackeri pentru efectuarea de "transferuri ilegale fortate de fonduri de la institutii financiare si schimburi de criptomonede", dar si ca a spalat banii furati si, totodata, a generat venituri pentru a evita sanctiunile internationale, mai arata sursa citata.

Expertii sustin ca, in ultima perioada, Coreea de Nord a investit resurse semnificative in dezvoltarea unei game diversificate de capacitati informatice si a unei retele solide de hackeri, acestia fiind folositi tot mai mult in incercarea de a se sustrage din fata sanctiunilor aplicate de ONU, care, in 2006, a impus sanctiuni impotriva Coreei de Nord, in incercarea de a limita finantarea programelor de armament.

Anchetatorii sustin ca aceste activitati ar putea finanta dezvoltarea programelor nucleare si balistice ale Coreei de Nord. Afirmatiile ONU au fost publicate intr-un raport prealabil care a fost autorizat de un grup de experti independenti care monitorizeaza sanctiunile aplicate de ONU la adresa Coreei de Nord. O copie a raportului a ajuns in posesia CNN, continutul acestuia fiind validat de un diplomat ONU.

La 13 ani distanta, expertii spun ca Phenian a investit puternic in programele nucleare si balistice, dar si ca armele pe care Coreea de Nord le-a testat in ultimele doua saptamani demonstreaza ca s-au realizat progrese tehnologice semnificative, care nu au mai fost intalnite pana acum. Potrivit ONU, investigatiile "arata incalcari in forma continua" ale sanctiunilor aplicate de ONU.

Security Magazine subliniaza ca anul 2018 a adus, la nivel global, si aproximativ 2 milioane de atacuri cibernetice, care au provocat pierderi de peste 45 de miliarde de dolari. aceeasi sursa noteaza ca cel putin 95% dintre atacurile cibernetice inregistrate anul trecut ar fi putut fi prevenite simplu, printr-o abordare a optimizarii securitatii informatice.

318 accesari