O piata din ce in ce mai concentrata... - Tendinte - Asigurari - Totul despre...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Ghid Asig 
 Dictionar 
 Lex 
 Tendinte 
 Timp liber 1 EUR = 4.7216 RON
1 USD = 4.2706 RON


RFI

Tendinte

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

O piata din ce in ce mai concentrata...


"Concentrarea afacerilor este principala tendinta care se va manifesta in viitor in domeniul asigurarilor". Aceasta este opinia exprimata in cadrul FIAR de catre Cristian CONSTANTINESCU, Presedinte UNSAR-Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

"Aceste procese vor fi determinate de interesul tot mai crescut al investitorilor strategici internationali de a intra pe piata romaneasca a asigurarilor sau de a-si consolida pozitia in Romania. In acest context, inclusiv din perspectiva structurii operationale, ierarhiile locale sunt departe de a fi stabile", a precizat oficialul citat.

Lupta pentru cat mai mult teritoriu in Europa Centrala si de Est se inteteste, grupurile internationale de profil fiind din ce in ce mai atrase de potentialul ridicat al tarilor, precum Cehia sau Polonia, dar mai ales de cel al noilor state membre UE, Romania si Bulgaria. Mai exact, asiguratorii se raporteaza, in primul rand, la rata anticipata de crestere a economiilor acestor state: peste 5% pe an, adica de cel putin doua ori mai accelerata decat in tarile vestice.

Tendintele de concentrare erau identificate la inceputul anului in curs si de catre Constantin TOMA, Presedinte-Director General al OMNIASIG, companie care a trecut printr-un proces prin care a absorbit societatile AGI si ASIRAG.

"Estimam ca presiunea concurentei determinata de accesul liber pe piata autohtona si de intrarea in Romania a unui numar mare de firme europene va genera semnificative regrupari de forte, fuziuni, aliante si achizitii intre operatorii locali", a declarat Constantin TOMA.

O fuziune care va avea loc in viitorul apropiat este cea intre companiile ARDAF si RAI.
Aceasta miscare are loc in contextul in care RAI Asigurari a fost preluata, in luna februarie a acestui an, de catre grupul de investitii ceh PPF Investments.
In plus, in luna martie a acestui an, SABILE, o societate din Cipru de tip holding, membra a grupului financiar ceh PPF Investments, a achizitionat pachetul majoritar de actiuni la ARDAF.

In urma cu 6 ani, pe piata asigurarilor din tara noastra activau peste 70 de companii.
Doar 26 dintre acestea mai opereaza in prezent, dar in intervalul 2000-2006 o serie de alte societati au fost infiintate, au trecut prin procese de fuziuni si achizitii.
In acest moment, exista un numar de 40 de companii de profil, insa specialistii estimeaza ca, in viitorul apropiat, implementarea Solvency II va duce la scaderea numarului de companii.

Tendinta de concentrare este vizibila si pe plan mondial, un exemplu recent in acest sens fiind achizitia companiei GE Insurance Solution de catre SWISS Re, care a propulsat cumparatorul pe prima pozitie in topul mondial al reasiguratorilor.

De asemenea, in acelasi mod, primul asigurator din Italia va deveni si liderul pietei asigurarilor din Europa Centrala si de Est (CEE). GENERALI a anuntat, la inceputul lunii mai, ca va prelua pachetul majoritar de actiuni al jucatorului numarul 1 de pe piata ceha de profil, CESKA Pojistovna.

Un studiu realizat anul trecut de catre KPMG, 71% dintre repondentii chestionati au declarat ca se asteapta la o accelerare a consolidarilor in sectorul global al asigurarilor in urmatorii trei ani, anticipandu-se un mediu cu o concurenta crescuta atat datorita noilor societati intrate pe piata, cat si a cererilor din partea clientilor.

Cei mai multi dintre acestia din urma sunt din Europa, piata pe care activeaza cinci dintre cele mai importante sase firme de asigurari din lume.

Asadar ne indreptam spre o piata cu din ce in ce mai putine companii, in care doar cei cu adevarat puternici vor fi capabili sa faca fata cerintelor concurentiale...

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (O piata din ce in ce mai concentrata...).
Share |


Autor: Mihaela CIRCU | Publicat pe 31.05.2007 | 3084 vizualizari


TOP Stiri
PAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM