1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Numarul romanilor care isi cauta un job este in crestere

Luna iulie a adus o crestere a numarului de aplicari la joburi cu peste 20% fata de iunie si cu 38% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cei mai activi in cautarea unui nou loc de munca fiind angajatii din domeniul IT, contabilii si inginerii, potrivit unei analize realizate de o platforma de recrutare online.

Conform BestJobs, schimbarile ultimelor luni au pus o amprenta puternica pe piata muncii, interesul angajatilor in ceea ce priveste cautarea unui loc de munca a crescut de la o luna la alta, inclusiv in randul specialistilor care au fost pana acum mai putin activi in cautarea unui nou loc de munca. Astfel, in luna iulie, angajatii din domeniul IT au fost printre cei mai activi in cautarea unui nou job, cu un volum de peste 20.000 de cautari, dublu fata de media lunilor anterioare. Contabilii si inginerii au fost si ei foarte activi in cautarea unui loc de munca in luna iulie, cu un volum total de peste 50.000 de cautari.

Ofertele pentru joburi la distanta au continuat sa fie la mare cautare si dupa iesirea din starea de urgenta, pe fondul interesului mare al angajatilor de a lucra in continuare de acasa. Astfel, pe parcursul ultimelor trei luni au fost inregistrate, in medie, lunar, peste 20.000 de cautari pentru astfel de joburi, in timp ce domeniul poate cel mai solicitant in contextul actualei crize (medical & pharma) a inregistrat o scadere de pana la 25% a interesului candidatilor pentru joburile din acest domeniu in luna iulie, comparativ cu luna anterioara.

Retailul a atras cei mai multi candidati in luna iulie, conform analizei.

Potrivit celor mai recente date oficiale, rata somajului in forma ajustata sezonier s-a mentionat la 5,2% in luna iunie 2020, potrivit datelor Institutului National de Statistica - INS. Astfel, Romania se numara printre tarile din UE cu cea mai mica rata a somajului.

Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna iunie a fost de 467.000 persoane, in crestere atat fata de luna precedenta (463.000 persoane), cat si fata de aceeasi luna a anului anterior (343.000 persoane).