Unde Ma Asigur?
  by Media XPRIMM
   Buletin Informativ de Asigurari
Nr. 7, 8 mai 2007
BOTOSANI
SUCEAVA

Programul
"Unde Ma Asigur
?"

Parteneri Oficiali

ASIBAN
ASIBAN

BCR Asigurari
BCR Asigurari

Partener

BT Asigurari
BT Asigurari


Parteneri Media

1asig.ro

XPRIMM Newsletters

Revista de Asigurari&Pensii PRIMM
Revista PRIMM Asigurari&Pensii

Revista de Specialitate Insurance PROFILE
Insurance PROFILE

Judetul
BOTOSANI> Resedinta de judet: Botosani
> Suprafata: 4.986 km²
> Populatie: 460.825 locuitori
> Numar salariati: 56.600 persoane
> Rata somajului: 5,3%
> Castig salarial mediu brut: 1.258 LEI/persoana

Piata asigurarilor in 2005

> Numar de unitati locale: 27
> Prime brute subscrise: 24,69 mil. LEI
> Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari: 147
> Cheltuieli cu remuneratiile personalului: 2,51 mil. LEI
> Densitatea asigurarilor: 50,3 LEI/locuitor
> Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1 la 3.134

 

Date geografice

Teatrul "Mihai EMINESCU" din Botosani
Teatrul "Mihai EMINESCU" din Botosani

In nordul Moldovei, la granita Romaniei cu Ucraina si Republica Moldova, se afla judetul BOTOSANI. Amintit mai ales ca loc de nastere al lui Mihai EMINESCU, judetul este renumit pentru peisajele spectaculoase descrise cu maiestrie de poet in operele sale.

Judetul Botosani se remarca, in primul rand, printr-o pondere foarte mare a populatiei ocupate fata de populatia totala - 72%, prin comparatie cu celelalte judete din tara. Este adevarat ca din acest procent, sensibil mai mare decat media la nivel national, peste jumatate reprezinta locuitorii care desfasoara activitati in domeniul agriculturii.

Prin urmare, se poate aprecia ca agricultura locala a cunoscut si va cunoaste si in continuare progrese importante datorate cu precadere, suprafetei arabile de peste 300.000 ha. Acestui avantaj i se adauga si faptul ca judetul se afla pe unul dintre primele locuri in tara in privinta marilor crescatorii de oi (peste 500.000 de capete).

In acelasi timp, comertul de marfuri, sector distinct in economia judetului Botosani, este si el intr-o relativa dezvoltare prin comparatie cu alte sectoare.
Ca ramuri complementare ale economiei locale, vanatul si pescuitul reprezinta domenii de mare atractie turistica. Primul dintre ele, vanatul, este legat, in mare parte, de padurile bogate, cu o fauna de mare interes cinegetic.

Judetul are 340 de localitati, dintre care doua municipii (Botosani si Dorohoi), 5 orase (Darabani, Bucecea, Stefanesti, Flamanzi si Saveni) si 77 de comune.
Dintre cei aproape 470.000 locuitori ai judetului (n.red.: conform datelor Institutului National de Statistica - INS, publicate in anul 2002), 188.000 (40%) locuiesc in mediul urban, iar 282.000 (60%) in mediul rural.


Asigurarile in Botosani


Din punct de vedere economic, Botosaniul este plasat, la nivelul tarii, printre judetele cu una dintre cele mai mici ponderi din total, acest fapt avand consecinte si asupra dezvoltarii pietei locale a asigurarilor. Prin urmare, piata de profil, cu subscieri de 24,69 mil. LEI in 2005, nu poate fi decat printre cele mai slab dezvoltate din tara, ocupand locul 34 dintre cele 41 judete ale Romaniei.

La nivel national, aceste subscrieri au reprezentat circa 0,56% din volumul total realizat de industria de profil, conform datelor furnizate de INS.Cinci ani decalaj...


Atat din punct de vedere al dezvoltarii economice, cat si din cel al asigurarilor, "am constatat, de-a lungul timpului, ca judetul Botosani are o 'usoara intarziere' de circa 4-5 ani, fata de judetul Iasi", a declarat, cu tristete, unul dintre reprezentantii asiguratorilor vizitati de catre echipele Programului "Unde Ma Asigur?".

In acelasi timp, exista, la nivelul judetului, o mare problema de perceptie, cu care sucursalele locale se lupta, aceea ca "asigurarile sunt inca vazute de catre clienti drept cheltuieli, nu drept investitii", conform lui Alfred ZIMMERMANN, Directorul ALLIANZ-TIRIAC Botosani.

De asemenea, pe langa aceasta perceptie in ceea ce priveste conceptul de asigurare, "marii investitori, desi au tendinta de a-si asigura proprietatile, nu urmaresc o preluare reala a riscurilor de catre asigurator, ci mai mult 'vaneaza' oportunitati, adica prime de asigurare cat mai mici, migrand, nu de putine ori, de la o firma la alta", considera Directorul GENERALI Asigurari Botosani, Viorel CUCOS.Totusi, exista potential!


"Cred ca potentialul judetului ar trebui mai bine fructificat. De exemplu, in opinia mea, o directie buna de dezvoltare, atat pentru economia judetului, cat si pentru industria asigurarilor, ar putea fi sectorul Intreprinderilor Mici si Mijlocii", este de parere Directorul GENERALI Botosani.

Pe langa atuul reprezentat de sectorul IMM, reprezentantii companiilor de asigurari din Botosani speculeaza si un potential mare al sectorului agricol. Sorinel TANASUCA, Directorul ASTRA-UNIQA, explica: "Suprafata terenurilor care pot fi folosite in agricultura depaseste 70% (n. red.: 78,9%) din suprafata totala a judetului Botosani. In acest moment, totusi, aceste pamanturi sunt exploatate mult sub potentialul lor real, dar ne asteptam la o utilizare mai accentuata intr-un viitor apropiat. In consecinta, si segmentul asigurarilor agricole are sanse mari sa se dezvolte".


Daunalitatea - in scadere?


In pofida situatiei nu tocmai perfecte, existente in Botosani, in ceea ce priveste rata daunei la asigurarile auto, clasa cu cea mai mare pondere in portofoliul companiilor de profil din judet, se poate observa ca "in ceea ce ne priveste, aceasta a scazut spectaculos, de la 199%, in luna martie 2006, la circa 34%, in luna martie 2007", a explicat Directorul ALLIANZ-TIRIAC Botosani.

Succesul este atribuit, in mare masura, conform oficialului citat, noii politici de subscriere a companiei si unei mai riguroase selectii a riscurilor asumate.

O rata scazuta a daunei a fost realizata si de catre sucursalele locale ale companiilor OMNIASIG (38,17%) si ASTRA-UNIQA (36,7%). Faptul este cu atat mai remarcabil, cu cat prima dintre ele a asigurat, in conditiile unei eficiente selectii a riscurilor, aproape o treime din cele peste 36.000 de autoturisme inmatriculate in Botosani (sursa: Politia locala), iar a doua are in asigurare cateva dintre cele mai mari parcuri auto din judet.

In aceste conditii, dauna record a anului precedent, la nivelul judetului, nu a fost inregistrata pe clasa auto, ci pe segmentul property. ALLIANZ-TIRIAC a trebuit sa suporte pagubele asupra bunurilor asigurate, in urma unui incendiu intr-un bar, acestea fiind evaluate la 600.000 LEI. In ceea ce priveste celelalte companii, cele mai multe daune au fost inregistrate pe segmentul auto, acestea neprovocand efecte majore asupra profitabilitatii companiilor de asigurari din Botosani.

Conditiile economice, o "piedica" aproape depasita

Astfel, este de subliniat ca rezultatele sunt obtinute in conditiile in care economia locala este una dintre cele mai putin productive din Romania, ocupand locul 39 in clasamentul national al dezvoltarii pe judete.
Aceasta stare de fapt a determinat asiguratorii din Botosani sa se orienteze catre zone ale economicului cu o mai mare nevoie de asigurari.

"Pentru a ne diversifica portofoliul, ne-am indreptat atentia catre zona rurala, in special catre fermele din judet, care, pentru a contracta imprumuturi SAPARD, trebuie sa isi asigure afacerea", a mentionat Valentin BORDEANU, Directorul ARDAF Botosani.
Totodata, se apreciaza ca, "introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor va duce la o crestere semnificativa a incasarilor din prime, desi riscurile asumate nu sunt deloc de neglijat", dupa cum a declarat Directorul Sucursalei ASIBAN Botosani, Florin LEBADA.

De altfel, si alti reprezentanti ai pietei locale de asigurari (BCR Asigurari, UNITA si BT Asigurari), au subliniat faptul ca politele de tip "property" sunt de mare viitor si pot aduce venituri importante si profit deoarece inregistreaza o rata a daunei deosebit de redusa.Viata, una dintre solutii

Incheierea asigurarilor de viata poate reprezenta, de asemenea, solutia mult-dorita pentru companii, un bun exemplu fiind societatile GENERALI, cu o pondere de circa 45% din primele incasate, ASIROM, cu peste 30% din portofoliu, sau ALLIANZ-TIRIAC, cu mai mult de 25% din subscrieri realizate din asigurari de viata.

"Sucursala noastra a inregistrat, in anul 2006, o crestere cu circa 12%, in ceea ce priveste aceste asigurari (n.red. - de viata). Cred astfel ca se poate observa o sensibila imbunatatire a mentalitatii populatiei privind nevoia de protectie prin asigurare", a declarat Directorul ASIROM Botosani.

Este de remarcat aici si performanta agentiei locale a OMNIASIG Asigurari de Viata, care ocupa un meritoriu loc 5 pe tara (dublat de locul 1 in vanzarea asigurarilor de tip "corporate") in cadrul clasamentului intern al asiguratorului mentionat, dupa cum a declarat Cezar TEODOROVICI, Agency Manager Botosani.


Joc cu cartile pe fata

Referitor la principiile care ar trebui utilizate in asigurari in general, indiferent de segment, pentru a putea aborda noi arii, precum si pentru a atrage si a mentine clientela, Directorul ASIROM Botosani, Clara CLIVET comenteaza: "Suntem mai mult decat constienti de faptul ca acela care nu-si plateste daunele se exclude singur de pe piata. De aceea, noi ne onoram, fara ezitare, obligatiile fata de asigurati".

"In asigurare, calea justa, cea care nu poate da nastere la surprize, este aceea a prezentarii complete, clare, a tuturor conditiilor de asigurare. Pentru ca, asigurarile nu trebuie sa fie doar cumparate, ci si mentinute", considera Directorul OMNIASIG Botosani, Viorel ALEXOAIE. Acest lucru este realizat printr-o permanenta si atenta educare a uneia dintre cele mai mari retele de agenti intalnite la nivel de judet, de circa 1.000 de persoane.

In acelasi timp, trebuie avut in vedere si impactul de imagine dat de modul si de viteza de rezolvare a dosarelor de dauna. In acest sens, Doru VOLOSENIUC, Directorul UNITA Botosani, a precizat: "Serviciul daune este acela care creaza o imagine buna oricarei societati. Consider ca operativitatea unui asigurator este cheia succesului".


Cu si despre brokeri...

In cadrul intalnirii avute cu una dintre echipele Programului "Unde Ma Asigur?", Directorul General al brokerului local, STAR Insurance, Gheorghe TOMULEANU, a declarat: "Piata asigurarilor din judetul nostru se dezvolta vizibil, dar cred ca ea va creste mai repede, in masura in care asiguratorii vor constientiza rolul si utilitatea intermediarilor in asigurari".

In ceea ce priveste ponderea lor in subscrieri, aceasta este de maxim 10%, relativ mica fata de media nationala, de peste 20%. Cei mai activi intermediari in asigurari, pe plan local, sunt ASIGEST, MARSH, ACTIVE International, OVB si EUROBROKERS, a caror activitate satisface, in mare masura, cerintele asiguratorilor din Top 10.

"In cazul Sucursalei Botosani, cuantumul subscrierilor realizate prin intermediul brokerilor este de aproximativ 30%. Pe plan local, avem parteneriate excelente cu mai multi intermediari, iar in viitor urmarim atat mentinerea acestui trend ascendent, cat si o crestere calitativa a colaborarii", apreciaza Directorul UNITA Botosani.

2007 - Incotro?

Ce isi propun asiguratorii din Botosani pentru anul in curs?
"Pentru 2007, BCR Asigurari Botosani si-a stabilit ca obiective prioritare continuarea procesului de perfectionare a personalului pentru a intampina mai bine nevoile clientilor si cresterea volumului subscrierilor si diversificarea portofoliului de clienti. Nu vom neglija nici portofoliul de produse a carui echilibrare o vom urmari in acest an", a explicat Radu MARIAN, Directorul BCR Asigurari Botosani.

In acelasi timp, Directorul BT Asigurari Botosani, Emanuela STEFAN a declarat: "Din punct de vedere cantitativ, in 2007, vom continua extinderea retelei teritoriale, mai ales in mediul rural, prin deschiderea a trei noi puncte de lucru in trei localitati din judet. Principiile care vor sta la baza activitatii noastre din acest an vor fi 'calitate' si 'operativitate', atat in ceea ce priveste consilierea asiguratilor, cat si din punct de vedere al serviciilor post-vanzare si asistenta in instrumentarea daunelor".

Cum se va dezvolta economia judetului Botosani si care va fi impactul acestei dezvoltari asupra pietei locale a asigurarilor este greu de apreciat. Totusi, putem spune, de pe acum, ca dedicarea si calitatile personale ale liderilor si echipelor pe care le-am intalnit aici, vor putea inclina considerabil balanta spre succes.

Vlad PANCIU

 

Click aici pentru a vedea rezultatele companiilor de asigurari din Botosani!

ALLIANZ-TIRIAC

Alfred ZIMMERMANN
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Str. Calea Nationala nr. 58
Tel.: 0231.533.140
Fax: 0231.533.140ARDAF

Valentin BORDEANU
Director Agentie

ARDAF
Str. Marchian bl. M3 A
Tel.: 0231.510.699
Fax: 0231.510.699ASIBAN

Florin LEBADA
Director Sucursala

ASIBAN
Str. Cuza Voda nr. 24C
Tel.: 0231.537.868
Fax: 0231.537.884ASIROM

Clara CLIVET
Director Sucursala


ASIROM
Str. Octav Bancila nr. 33
Tel.: 0231.511.003
Fax: 0231.511.003ASTRA - UNIQA

Sorinel TANASUCA
Director Sucursala

ASTRA-UNIQA
Calea Nationala, nr. 46, parter
Tel.: 0231.537.737
Fax: 0231.510.683BCR Asigurari

Radu MARIAN
Director Sucursala

BCR Asigurari
P-ta Revolutiei nr. 9
Tel.: 0231.531.900
Fax: 0231.531.900BT Asigurari

Emanuela STEFAN
Director Agentie

BT Asigurari
Calea Nationala nr. 69
Tel.: 0231.510.777
Fax: 0231.514.778GENERALI

Viorel CUCOS
Director Agentie

GENERALI
Calea Nationala, nr. 152, et. 1
Tel.: 0231.506.025
Fax: 0231.506.216OMNIASIG

Viorel ALEXOAIE
Director Sucursala

OMNIASIG
Calea Nationala, nr. 47
Tel.: 0231.522.000
Fax: 0231.510.009OMNIASIG Life

Cezar TEODOROVICI
Director Sucursala

OMNIASIG Life
Bd. Mihai Eminescu nr.43 bl. M1, Sc. B, ap 2
Tel.: 0231.529.770
Fax: 0231.529.770UNITA

Doru VOLOSENIUC
Director Sucursala

UNITA

Str. Cuza Voda nr. 24A
Tel.: 0231.511.604
Fax: 0231.511.604STAR INSURANCE

Gheorghe TOMULEANU
Director General

STAR INSURANCE
Str. Stefan Luchian nr. 36
Tel.: 0231.533.500
Fax: 0231.533.500

sus


Judetul
SUCEAVA> Resedinta de judet: Suceava
> Suprafata: 8.553 km² (locul 2 la nivel national)
> Populatie: 688.435 locuitori
> Numar salariati: 103.260 persoane
> Rata somajului: 4,6%
> Castig salarial mediu brut: 1.157 RON/persoana

Piata asigurarilor in 2005


> Numar unitati locale: 44
> Prime brute subscrise: 58,06 mil. RON
> Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari: 291 (in scadere cu 30)
> Cheltuieli cu remuneratiile personalului: 4.81 mil. RON
> Densitatea asigurarilor: 75.17 RON/locuitor
> Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1 la 2.424


Date geografice

Cetatea Sucevei
Cetatea Sucevei


Pamant al legendelor, Suceava face parte din teritoriul istoric al Bucovinei, un spatiu unde se poate spune ca istoria e prezenta la fiecare pas. Totodata, acest pamant stravechi a fost leaganul primului stat centralizat - Moldova (1359), faurit si aparat de luptatori neinfricati.

Situat in nord-estul Romaniei, judetul Suceava a marcat istoria romanilor cu numeroase momente semnificative. Este usor de remarcat, privind vestigiile si marturiile ramase, ca aici se afla una dintre cele mai stravechi vetre de civilizatie si cultura romaneasca.

Meleagurile sucevene s-au intiparit in istoria romanilor prin rolul decisiv pe care l-au avut oamenii de aici, chiar de la inceputurile evului mediu, in infiintarea si afirmarea primelor formatiuni politice prestatale, in organizarea luptei impotriva turcilor, tatarilor si ungurilor, dar mai ales in inchegarea, dezvoltarea si consolidarea statului feudal romanesc de la rasarit de Carpati.

Aici s-au ridicat, de altfel, primele trei capitale ale Moldovei - Baia, Siret si Suceava si au fost ctitorite Putna, Voronetul, Moldovita, Sucevita, Humorul, Dragomirna si Arbore.

Cetatea Sucevei
Biserica Sfantul ION

Alaturi de acestea se gasesc monumente si centre de arta si cultura cu inestimabile valori ale patrimoniului national si universal, comparabile cu creatiile renascentiste italiene sau din Europa Occidentala.


Activitati economice


Cele mai importante domenii de activitate din judet sunt industriile de prelucrare a lemnului, a celulozei si hartiei, textila, a confectiilor si a incaltamintei, industria de prelucrare a sticlei si industria alimentara, care genereaza, de altfel, cea mai mare parte a rezultatelor economice.

Turismul este, insa, cartea de vizita cea mai reprezentativa pentru regiune.

Traditia si ospitalitatea specifica, impletita cu o serie de structuri hoteliere moderne, cu manastirile din patrimoniul UNESCO, fondul muzeistic, monumente si ansambluri de arhitectura, cu cladirile memoriale, activitatile de agrement si rafinamentul culinar bucovinean, sunt aspecte ce pot satisface asteptarile celui mai exigent vizitator.

Suprafata agricola a judetului Suceava cuprinde 349.131 ha, dominante fiind suprafetele arabile, pasunile si fanetele. Principalele culturi sunt cele de cartofi, porumb, grau, secara, sfecla furajera si sfecla de zahar.

In acelasi timp, raspandirea larga a pasunilor si fanetelor a condus la dezvoltarea sectorului zootehnic, mai ales in zona montana.


Bucovina si asigurarile

Economia suceveana nu a fost niciodata una dintre cele mai prospere din Romania, chiar si cele mai recente date plasand economia locala in jurul locului 30, dintre toate judetele tarii.

Dar nu am pornit in vizite macinati de nicio prejudecata pentru ca stiam foarte bine ca bucovinenii sunt intreprinzatori, iar locatia le ofera multe posibilitati, atat din punct de vedere al resurselor naturale, cat si al celor de ordin turistic.

Speram, totusi, ca piata asigurarilor sa se ridice peste nivelul actual al economiei sucevene.
Din discutiile purtate de membrii echipelor Programului "Unde Ma Asigur?" cu asiguratorii locali a rezultat faptul ca zona a beneficiat mult de pe urma celor care au plecat la munca in tarile din vestul Europei, preponderent in Italia si Spania.

"Acestia s-au intors nu numai cu bani, ci si cu mentalitatea, respectiv cultura in asigurari, caracteristica acestor state", ne-a declarat Sorin BARBUTA, Director ASIROM Suceava.

"In plus, economia judetului creste rapid, dovada stau investitiile marilor lanturi comerciale, iar nivelul de trai se ridica si el. De aceea, consideram ca viitorul pe plan local il reprezinta asigurarile de viata cu acumulare de capital si asigurarile de bunuri", a adaugat oficialul ASIROM citat mai sus.

Toate aceste afirmatii pot fi argumentate foarte usor cu ajutorul cifrelor. Spre exemplu, unii asiguratori au deja o pondere de circa 70% din portofoliu reprezentata de asigurarile de viata si de cele de proprietati.

In acest sens, Directorul GENERALI Suceava, Mihaela ILIE ne-a declarat: "Cresterea nivelul de trai se vede cu ochiul liber, atat in viata de zi cu zi, cat si in incasarile noastre. Astfel, se cauta produse noi, care nu sunt neaparat obligatorii, cum ar fi asigurarile de viata sau cele de bunuri".

Am observat si alte companii pentru care clasa "property" ocupa un loc insemnat in structura portofoliului. "Pentru noi, segmentul de asigurari de proprietati reprezinta unul cu mare potential, ocupand circa 20% din total portofoliu, urmand sa le promovam intensiv, la fel ca si in cazul asigurarilor agricole", a mentionat Ovidiu VOINESCU, Director ALLIANZ-TIRIAC Suceava.

Daca tot am mentionat asigurarile de proprietati, nu trebuie sa uitam de protectia impotriva riscurilor catastrofale si am vrut sa aflam la ce riscuri sunt expusi sucevenii.

"Zonele Campulung si Paltinoasa sufera din cauza unor inundatii repetate care se petrec pe cursul unor paraie", a precizat Ilie BOTUSAN, Director ASTRA Suceava.

Un alt element de influenta pe care il putem nota din partea economiei locale este impactul sectorului "corporate" asupra unor asiguratori. "In cazul OMNIASIG, persoanele juridice au o contributie importanta in portofoliu si care creste de la an la an. Persoanele juridice isi asigura preponderent bunurile si masinile", a declarat Directorul companiei mentionate, Gheorghe COSMULESE.


In acest sens, "competitia a devenit din ce in ce mai acerba pe toate segmentele de asigurare, dar in special pe partea de corporate. Chiar si pe segmentul de bancassurance competitia devine mai dura pe zi ce trece", a declarat Cristian CASAPU, Director ASIBAN Suceava.

Totusi, pentru breasla asiguratorilor suceveni, lupta pentru cota de piata se desfasoara fara resentimente. Si nu de putine ori, in teritoriu, exista cazuri in care, cu toate ca orasul resedinta de judet nu este foarte mare, liderii asiguratorilor locali nu se cunosc sau nu comunica, dar aceasta tendinta nu-i caracterizeaza pe interlocutorii nostri bucovineni.

"In ceea ce priveste liderii pietei, pot spune ca ne cunoastem si ca, in multe din cazuri, comunicam foarte bine, ba chiar suntem prieteni", a mentionat Directorul BT Asigurari Suceava, Gheorghe CARABUS.

Tot in ceea ce priveste comunicarea, de aceasta data cu presa, am dorit sa aflam nivelul de informare al mass-mediei locale. "Cu presa colaboram foarte bine, am initiat o serie de articole de informare", a adaugat oficialul BT Asigurari citat mai sus.


Dauna Anului

Dupa cum am mentionat si in descrierea judetului, una din ramurile importante ale industriei sucevene este cea de prelucrare a lemnului. Stim cu totii riscurile la care este expusa o intreprindere din acest sector. Iata ca, un incident la o fabrica de prelucrare a lemnului, reuseste sa-si faca loc in sectiunea Dauna Anului.

"Pentru 2006 as putea sa mentionez o dauna care se ridica la valoarea de circa 200.000 EUR, care a rezultat in urma unui incendiu la una din fabricile de prelucrare a lemnului pe care le avem asigurate", a mentionat Viorel PETRARIU, Director ARDAF Suceava.

Daca am vorbit de industria lemnului, trebuie sa mentionam si industria de lactate cu care se mandreste zona Dornei.

Astfel, "un client important a suferit o dauna majora in urma unui incendiu la fabrica de cascaval pe care o detinea, o dauna care se ridica la circa 400.000 EUR", a precizat Ovidiu VOINESCU, Directorul ALLIANZ-TIRIAC Suceava.

Intermediere in Suceava

Pietele locale pot fi analizate si prin prisma cifrelor, dar si prin prisma maturitatii la care au ajuns. Daca incercam sa facem o comparatie cu pietele europene, am putea folosi criteriul prezentei, sau mai exact, al activitatii brokerilor in zona analizata.

Dupa cum ati putut observa urmarind sectiunea Programul "Unde Ma Asigur?" din cadrul Revistei PRIMM-Asigurari&Pensii, sunt zone in care brokerii lipsesc cu desavarsire si zone in care sunt considerati tovarasi de arme ai asiguratorilor.

In Suceava, am intalnit reprezentanti ai brokerilor cu retea nationala, cum ar fi EUROBROKERS sau FORTZA AS, cel din urma detinand o retea de birouri in mai multe judete importante din Moldova.

"Ne simtim raspunzatori sa luptam impotriva retinerii asiguratorilor si a lipsei de informare a clientilor pentru a crea o cultura in asigurari la nivel regional", ne-a declarat Dumitru BARBUTA, Director Executiv, UNION Consulting.

In ceea ce priveste relatia asiguratori-societati de intermediere in asigurari, se pare ca exista deja unele parteneriate care dau roade: "UNITA si BCR Asigurari sunt unii dintre principalii nostri parteneri, dar lista poate continua cu multe nume grele din piata asigurarilor", a declarat Alin POPESCU, Agency Manager EUROBROKERS Suceava.

In ceea ce priveste asiguratorii, declaratia Laurei COROVIAC, Director BCR Asigurari Suceava, este reprezentativa: "Intelegem importanta intermediarilor si rolul acestora in piata de asigurari, de aceea, unul dintre obiectivele strategiei pe 2007 il reprezinta dezvoltarea acestui canal de distributie".

Iulian CHIRAP, Director UNITA Suceava, confirma: "Cred ca 2007 va fi un an foarte favorabil colaborarii cu brokerii. Dupa primul trimestru, am simtit o contributie semnificativa a acestora la volumul total de prime brute subscrise".

Privind la orizont

Cifrele ne arata o crestere substantiala a activitatii asiguratorilor din Top 10 vizitati de catre reprezentantii Programului "Unde Ma Asigur?".

In acest sens, primele brute subscrise au crescut pe aproape toate clasele de asigurari, dar ponderea cea mai mare a avut-o segmentul auto, datorita imbogatirii si innoirii parcurilor de masini.

O alta clasa cu o evolutie spectaculoasa, careia pare sa i se acorde atentie, este cea care cuprinde asigurarile de daune la proprietati, alaturi de care se pot remarca si asigurarile agricole.

Acestea din urma au fost deseori mentionate drept produse care vor fi intens promovate in perioada imediat urmatoare.

Cat anume din ceea ce si-au propus vor duce la bun sfarsit asiguratorii bucovineni, vom vedea in urmatoarea vizita care va avea loc in 2008.


Liviu HULUTA


Click aici pentru a vedea rezultatele companiilor de asigurari din Suceava!


 

Mai multe detalii despre piata asigurarilor din Judetele Botosani si Suceava puteti afla in Numarul din luna IUNIE 2007 al Revistei PRIMM Asigurari & Pensii.

ALLIANZ-TIRIAC

Ovidiu VOINESCU
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Aleea Ion Gramada, nr.5
Tel.: 0230.522.935
Fax: 0230.522.921ASIBAN

Cristian CASAPU
Director Agentie

ASIBAN
Str. Ana Ipatescu nr. 6, bl. D1, sc. C, ap. 3
Tel.: 0230.521.419
Fax: 0230.521.393ASIROM

Sorin BARBUTA
Director Sucursala

ASIROM
Str. Petru Rares nr. 14
Tel.: 0230.551.530
Fax: 0230.523.305ARDAF

Viorel PETRARIU
Director Sucursala

ARDAF
Str. Mitropoliei nr.5 bis
Tel.: 0230.522.074
Fax: 0230.522.075ASTRA - UNIQA

Ilie BOTUSAN
Director Sucursala

ASTRA-UNIQA
Str. Marasesti nr. 35, bl. A10, sc. B, ap. 1-2
Tel.: 0230.524.104
Fax: 0230.524.104BCR Asigurari

Laura COROVIAC
Director Sucursala

BCR Asigurari
Str. Stefan cel Mare nr. 31
Tel.: 0230.524.287
Fax: 0230.524.287BT Asigurari

Gheorghe CARABUS
Director Agentie Judeteana

BT Asigurari
Str. Curtea Domneasca, nr.9
Tel.: 0230.521.772
Fax: 0230.531.440

GENERALI

Mihaela ILIE
Director Agentie

GENERALI
Str. Curtea Domneasca, nr.9
Tel.: 0230.522.464
Fax: 0230.530.306

OMNIASIG

Gheorghe COSMULESE
Director Sucursala

OMNIASIG
Str. Ana Ipatescu, nr. 10
Tel.: 0230.523.658
Fax: 0230.523.617UNITA

Iulian CHIRAP
Director Sucursala

UNITA
Str. N. Balcescu nr. 4 bis
Tel.: 0230.217.775
Fax: 0230.217.775EUROBROKERS

Alin POPESCU
Director Reprezentanta

EUROBROKERS
Str. Universitatii, Nr. 2A
Tel.: 0230.522.642
Fax: 0230.520.183
FORZAAS

Titi PETREA
Director General

FORZAAS
Calea Obcinilor nr. 1
Tel./Fax: 0230.513.571


UNION CONSULTING

Dumitru BARBUTA
Director Executiv

UNION CONSULTING
Bd. 1 Mai nr. 4
Tel./Fax: 0230.521.343

sus 

Unde Ma Asigur? - Buletin Informativ de Asigurari

General Director: Sergiu COSTACHE Executive Director: Adriana PANCIU

Program Coordinators: Vlad PANCIU, Alexandra SANDULESCU

Editors: Costi BORODA, Liviu HULUTA, Mirabela POSTOLACHE, Andreea IONETE, Oleg DORONCEANU, Irina GALASANU

IT Department: Dorin PALADE, Octavian GRIGOR
Graphic Designer: Alex SPINEANU

Edition Responsible: Vlad PANCIU
E-mail:   media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2007 Media XPRIMM


Buletinul Informativ de Asigurari Unde Ma Asigur? este optimizat pentru a fi vizualizat cu o conexiune activa la Internet.
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici

Pentru a va modifica optiunile sau pentru a va dezabona apasati aici
Pentru a va abona selectati optiunile dorite. Pentru a va dezabona deselectati toate optiunile.