Unde Ma Asigur?
  by Media XPRIMM
   Buletin Informativ de Asigurari
Nr. 4, 20 martie 2007
BIHOR
SATU MARE

Programul
"Unde Ma Asigur
?"

Parteneri Oficiali

ASIBAN
ASIBAN

BCR Asigurari
BCR Asigurari

BT Asigurari
BT Asigurari


Parteneri Media

1asig.ro

XPRIMM Newsletters

Revista de Asigurari&Pensii PRIMM
Revista PRIMM Asigurari&Pensii

Revista de Specialitate Insurance PROFILE
Insurance PROFILE

Judetul
BIHOR


> Resedinta de judet: Oradea
> Suprafata: 7.544 km2
> Populatie: 600.223
> Numar salariati: 163.808
> Rata somajului: 2,7 %
> Castig salarial mediu brut: 1.165 RON/persoana

Piata asigurarilor in 2005

> Numar de unitati locale: 43
> Prime brute subscrise: 78,47 milioane RON
> Numarul mediu de persoane ocupate in asigurari: 303
> Cheltuieli cu remuneratiile personalului: 5,54 milioane RON
> Densitatea asigurarilor: 130,72 RON/locuitor
> Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/1.981

Date geografice

Aflata la doar 12 km de granita cu Ungaria, Oradea, resedinta de judet a Bihorului, prezinta doua mari calitati: pentru romani, ea este poarta catre vest, catre Europa, iar pentru investitorii straini, ea reprezinta poarta de intrare intr-o tara neexploatata inca la adevaratul ei potential. In acelasi timp, dezvoltarea industriala a Oradei, infrastructura judetului, forta de munca disponibila si calificata, precum si apropierea de granita cu Ungaria reprezinta doar o parte din motivele investitorilor straini pentru alegerea Bihorului ca baza de afaceri in Romania.
Putem afirma, fara sa gresim, ca economia judetului a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare continua a tuturor ramurilor. In productia industriala, concentrata indeosebi in municipiul Oradea, ponderea cea mai ridicata o au ramurile industriei usoare (blanarie, incaltaminte si confectii), alimentare, urmate de industria energetica, cea a constructiilor de masini, a metalurgiei neferoase - inclusiv extractia, de industria chimica, cea de exploatarea si prelucrarea lemnului (Oradea si Beius). Bine dezvoltata este si industria materialelor de constructii si a sticlei, in special in zona Alesd.

Unde sa ne asiguram in Bihor?

Industria asigurarilor, in judetul Bihor, este sensibil mai dezvoltata decat media la nivel national, subscrierile la sfarsitul anului 2005, reprezentand 1,78% din totalul de 4,42 mld. RON. La nivelul judetului, volumul subscrierilor s-a ridicat, in 2005, la 78,47 mil. RON, realizat prin intermediul celor 43 de unitati care operau in acea perioada si celor peste 300 de persoane ocupate in acest domeniu.
Pana la sfarsitul anului precedent, specificul judetului, in domeniul asigurarilor, putea fi considerat segmentul Carte Verde, precum a rezultat din discutiile purtate de echipele Programului "Unde Ma Asigur?" cu reprezentantii companiilor de asigurari prezente in BIHOR.
"Obiective industriale asigurabile mari nu prea exista in Bihor... In consecinta, am fost nevoiti sa ne orientam catre asigurarile auto. De aceea, putem spune ca eliminarea Cartii Verzi, la 1 ianuarie 2007, a reprezentat o reala pierdere pentru noi, Bihorul fiind un judet de granita. Pana acum, o mare parte dintre aceste polite erau incheiate de catre soferi direct la frontiera, subscrierile reflectandu-se astfel in portofoliul nostru", a explicat Rodica CERNEA, Director Zonal al OMNIASIG Bihor.

"Aceasta modificare a legislatiei este riscanta doar pentru acele companii care s-au axat prea mult in portofoliu pe asigurarile de tip CARTE VERDE si asigurarile de calatorie", a declarat Ioan CODAU, Directorul Sucursalei locale ALLIANZ-TIRIAC. Opinia oficialului citat este sustinuta si de alti asiguratori, care considera ca rezultatul acestei modificari s-ar putea transforma, intr-o perioada relativ scurta, intr-o "cernere" a pietei, solutiile posibile pentru a corecta aceasta problema fiind deplasarea portofoliului fie spre clasa de raspunderi civile, fie spre asigurarile de incendii si calamitati.

Astfel, putem spune, parafrazand principiul "supravietuieste cel care se adapteaza rapid schimbarii", enuntat in "Originea Speciilor"de catre Charles DARWIN, ca succesul in judetul Bihor, in anul 2007, va fi al companiilor de asigurari care vor gasi cele mai eficiente si rapide solutii de inlocuire in portofoliul lor a Cartii Verzi.

Spre ce se vor orienta insa asiguratorii?

"Consider ca adevaratul potential al judetului este reprezentat de catre asigurarile agricole. Totusi, in acest moment, mai multe terenuri se afla in litigiu si raman astfel neasigurate", a declarat Dumitru CIORBA, Director BCR Asigurari Bihor. Datele furnizate de Prefectura locala sustin afirmatia Directorului Sucursalei amintite, suprafata agricola reprezentand peste 66% din suprafata totala a judetului (aproximativ 500.000 ha).
"Asigurarile de locuinte, care vor fi obligatorii, cel mai probabil, incepand cu 1 ianuarie 2008, pot fi considerate o alta solutie a acestei probleme", a completat Florin GHENT, Director ASIBAN Bihor. Opinia oficialului ASIBAN este impartasita si de Directorul BT Asigurari Bihor, Virgil POJOCA: "Vedem un potential mare in asigurarile obligatorii de locuinte. Sunt convins ca acestea vor contribui si la stimularea asigurarilor facultative".

In acelasi timp, "dezvoltarea segmentului IMM si implicit cel al serviciilor a dus la aparitia unui potential considerabil al asigurarilor de bunuri si de raspunderi civile", este de parere Directorul ASTRA-UNIQA Bihor, Claudiu UNGUREANU. In acest context, mai pot fi considerate asigurarile auto profitabile?
"Mai ales in ceea ce priveste asigurarile CASCO, selectia riscului este esentiala pentru o rata a daunei cat mai redusa. Trebuie sa ne luam masuri serioase de precautie si sa fim foarte atenti cand ne alegem clientii", considera Iuliana SZATMARI, Director ASIROM Bihor.

O solutie pentru rezolvarea acestei probleme propune si Directorul BCR Asigurari Bihor, Dumitru CIORBA care considera ca: "Este obligatoriu sa cream o lista neagra a clientilor care produc daune mari si se muta de la o companie la alta pentru a nu li se majora primele. Daca ar exista un dosar complet al clientului, aceasta situatie nu s-ar mai intalni deoarece, stiind istoricul clientilor, toate companiile de asigurari ar percepe prime de valori similare".

Crearea unei baze comune care sa cuprinda istoricul daunelor tuturor asiguratilor exista de mai multa vreme in intentia autoritatilor decidente. Asa cum a rezultat si din discutiile purtate cu reprezentantii principalilor asiguratori locali, exista o nevoie tot mai accentuata pentru materializarea acestui proiect. Se apreciaza ca un istoric al daunelor asiguratilor ar duce, cu siguranta, la o reducere sensibila a fraudei prin taxarea corespunzatoare a asa-numitilor "clienti pagubosi".

"O masura de acest tip ar fi excelenta; ne-ar ajuta mult in stabilirea unor prime adecvate pentru asiguratii nostri. Ca strategie, atat la nivelul grupului, cat si la nivelul judetului ne axam intr-o mare masura pe plata cat mai prompta a daunelor, dar in acelasi timp, trebuie sa fim foarte atenti in selectia riscurilor", a completat Viorel SANDU, Directorul Agentiei GENERALI Bihor.

In ceea ce priveste rata in continua crestere a daunelor auto, Directorul ARDAF Bihor, Lucica IGNA, declara: "Desi in judet sunt circa 150.000 de autovehicule, 22.000 din ele nu indeplinesc conditiile necesare pentru a circula pe drumurile publice. In aceste conditii, daunele mari pe care le inregistram sunt mai mult decat explicabile".

Din analiza efectuata de echipele Programului "Unde Ma Asigur?" cu privire la plata daunelor in judetul Bihor, a reiesit ca dauna record suportata in anul precedent de o companie de asigurari apartine ALLIANZ-TIRIAC, care a trebuit sa achite peste 100.000 de EUR, in urma unui incendiu intr-un parc de tiruri.

Colaborarea cu brokerii

Procesul de adaptare prin care trec companiile bihorene de asigurari se reflecta si in colaborarea cu brokerii, asiguratorii aratand o deschidere evidenta fata de aceasta modalitate de vanzare a produselor. Un exemplu bun ar putea fi Sucursala UNITA Bihor care a raportat o pondere de 75% din totalul subscrierilor, realizata exclusiv prin intermediul brokerilor. "Colaborarea cu brokerii este excelenta in ceea ce ne priveste, ponderea de 75% demonstrand faptul ca intelegem bine rolul brokerilor atat in vanzarea produselor noastre, cat si in promovarea conceptului de asigurare", a declarat Directoarea Sucursalei UNITA Bihor, Florentina Geana MATEI.
"Parteneriatele noastre cu brokerii, atat cei prezenti doar la nivel local, cat si cei care opereaza la nivel national, reprezinta un aspect fundamental al dezvoltarii portofoliului nostru de asigurari. In ultimele 4 luni, am incheiat 6 noi colaborari cu brokeri locali si zonali, rolul acestora in totalul realizarilor sucursalei crescand de la luna la luna", sustine si Directorul ASTRA-UNIQA Bihor, Claudiu UNGUREANU.
Conform Directorului BCR Asigurari Bihor, sucursala intentioneaza, in acest an, sa imbunatateasca considerabil colaborarea cu brokerii. "Chiar daca activitatea de subscriere prin intermediul brokerilor este in acest moment redusa, aproximativ 8% din totalul subscrierilor, suntem preocupati sa dezvoltam acest canal de distributie", a declarat oficialul citat.

Cerasela NERGHES, Directorul ASTOP, cel mai cunoscut broker de asigurare cu sediul in Oradea, este de parere ca asiguratorii locali au devenit mai putin suspiciosi in legatura cu colaborarea cu brokerii de profil si manifesta din ce in ce mai multa deschidere fata de aceasta modalitate de promovare a produselor lor. "Consider insa ca cea mai mare realizare a ultimilor ani a fost, cu certitudine, imbunatatirea perceptiei publicului in ceea ce priveste conceptul de asigurare prin eforturile conjugate ale asiguratorilor si ale brokerilor locali", a concluzionat reprezentantul ASTOP.

Ce obiective au asiguratorii pentru anul acesta?

"Tinta noastra, pentru anul 2007, este una foarte indrazneata, obiectivul principal fiind acela de a ne mentine in topul primelor cinci agentii din reteaua BT Asigurari Transilvania. Prin actiunile planificate vizam o si mai puternica promovare a produselor noastre pe plan local, in paralel cu continuarea pregatirii fortei de vanzare", ne-a declarat Directorul Sucursalei locale a BT Asigurari.
Pentru OMNIASIG Bihor, 2007 aduce o importanta provocare: "Ne-am propus pentru acest an sa ajungem numarul 1 la nivel national, intre sucursalele OMNIASIG. In acest moment, suntem pe locul 3, dar ne vom mobiliza pentru a-i depasi pe colegii nostri din fruntea clasamentului. Practic, trebuie sa devenim mult mai eficienti decat ei, pentru ca populatia Bihorului este mai mica decat a Iasiului, de exemplu...", a spus Rodica CERNEA, Directorul OMNIASIG Bihor.

In urma analizarii cifrelor primite, dar si a numeroaselor discutii purtate cu reprezentantii companiilor de asigurari, putem concluziona ca specificul local al judetului in anul 2006 a fost unul singur si foarte clar: CARTEA VERDE.
Putem totodata concluziona ca in 2007, piata de profil din Bihor va arata cu totul si cu totul diferit, mai ales ca avem semnale ca brokerii din Ungaria au inceput sa desfasoare activitati pe teritoriul judetului.

Brokerii bihoreni trag un semnal de alarma privind concurenta neloiala

"Societatile de asigurari ar trebui sa exercite un control sporit asupra agentilor cu care semneaza contracte de colaborare, la fel cum actioneaza in cazul brokerilor, pentru a evita cazurile politelor pierdute, eventualele cheltuieli de judecata in caz de litigiu sau pur si simplu pentru a imbunatati imaginea pietei asigurarilor", este opinia Floricai DUDAS, ORIZONT Broker Oradea.Declaratia a fost facuta in cadrul primei intalniri pe care echipele Programului "Unde Ma Asigur?" au avut-o cu brokerii de asigurare locali din judetul Bihor si judetele invecinate.
Evenimentul a fost organizat de catre Media XPRIMM, cu sprijinul societatii de intermediere in asigurari, ASTOP Oradea. "Doua dintre scopurile noastre principale sunt acelea de a cunoaste si mediatiza succesele si problemele cu care se confrunta piata de asigurari la nivel local", a precizat in cadrul intalnirii Vlad PANCIU, Coordonator al Programului "Unde Ma Asigur?".
Cu aceasta ocazie, reprezentantii brokerilor din teritoriu au mai semnalat si existenta problemelor cu care se confrunta in piata ca urmare a unei imagini negative, nejustificate. Aceasta a fost creata, in principal, de catre o presa insuficient-informata in privinta diferentei dintre brokerii autorizati si intermediarii care lucreaza la "negru".
Acestia reprezinta o concurenta neloiala pentru adevaratii brokeri, au contracte cu mai multe societati de asigurari, nu platesc taxe, nu sunt autorizati si, practic, nu au costuri.
Semnalul de alarma tras de intermediarii bihoreni vine pe fondul unor articole din presa centrala si locala care acuzau brokerii ca vand polite RCA false. Invitatii au semnalat faptul ca exista unele persoane juridice care functioneaza la limita legii si care contribuie in mod direct si semnificativ la deteriorarea imaginii societatilor de intermediere in asigurari, dar si a pietei asigurarilor, in general.
Brokerii considera ca atentionarea este utila pentru decidentii din piata asigurarilor, intrucat oricare dintre acestea are interesul sa creasca increderea pe care clientii o au in companiile care activeaza pe aceasta piata. Mai mult, societatile de asigurare nu vor avea nimic de pierdut din intreruperea colaborarii cu asa-zisii agenti, caci asiguratii respectivi vor apela fie la un broker, fie direct la societatea de asigurare. Programul "Unde Ma Asigur?", realizat si coordonat de catre Media XPRIMM, cu sprijinul principalelor companii de asigurari, este un program de anvergura nationala destinat cunoasterii, analizarii si promovarii pietei de asigurari din teritoriu.

Click aici pentru a vedea rezultatele companiilor de asigurari!

 

ALLIANZ-TIRIAC

Ioan CODAU
Director Sucursala

 

ALLIANZ-TIRIAC
Str. Costa Foru Gheorghe nr.2-4
Tel.: 0259 - 44.71.75
Fax: 0259 - 43.31.04ARDAF

Lucica IGNA
Director Sucursala

ARDAF
P-ta. Independentei nr.49
Tel.: 0259 - 41.70.31
Fax: 0259 - 23.63.17ASIBAN

Florin GHENT
Director Sucursala

ASIBAN
Bd. Dacia nr. 49
Tel./Fax: 0259 - 41.50.59ASIROM

Iuliana SZATMARI
Director Sucursala

ASIROM
Str. Stefan Zweig nr. 5
Tel.: 0259 - 23.08.59
Fax: 0259 - 47.96.69ASTRA - UNIQA

Claudiu UNGUREANU
Director Sucursala

ASTRA-UNIQA
Str. Ady Endre nr. 9
Tel./Fax: 0259 - 43.49.10BCR Asigurari

Dumitru CIORBA
Director Sucursala

BCR Asigurari
Str. Vasile Alecsandri nr. 6
Tel./Fax: 0259 - 44.01.07BT Asigurari

Virgil POJOCA
Director Judetean

BT Asigurari
Bd. Decebal nr.11
Tel./Fax: 0259 - 40.63.67GENERALI

Viorel SANDU
Director Agentie

GENERALI
Str. Jean Jaures nr. 29
Tel.: 0259 - 46.39.09
Fax: 0259 - 47.05.02OMNIASIG

Rodica CERNEA
Director Sucursala

OMNIASIG
P-ta Independentei nr. 35
Tel.: 0259 - 42.72.59
Fax: 0259 - 42.72.60OMNIASIG LIFE

Hortensia Mariana BAICU
Director Sucursala

OMNIASIG Life
Str. Roman Ciorogariu nr.65
Tel.: 0259 - 45.76.17
Fax: 0259 - 21.01.95UNITA

Florentina Geana MATEI
Director Sucursala

UNITA
P-ta Independentei nr. 49, bl. A2
Tel.: 0259 - 46.39.09
Fax: 0259 - 47.05.02
ASTOP

Cerasela NERGHES
Director

ASTOP
Str. D. Cantemir nr. 24-30
Tel.: 0259 - 47.12.98

Fax: 0259 - 43.31.14


sus

Judetul
SATU MARE


> Suprafata: 4.418 km2
> Populatie: 369.096
> Numar salariati: 75.504
> Rata somajului: 3,5%
> Castig salarial mediu brut: 1.201 RON/persoana

Piata asigurarilor in 2005


>Numar de unitati locale: 27
> Prime brute subscrise: 49,36 milioane RON
> Numarul mediu de persoane ocupate in asigurari: 193
> Cheltuieli cu remuneratiile personalului: 3,51 milioane RON
> Densitatea asigurarilor: 132,36 RON
> Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1.932

 

Date geografice

Situat in Nord - Vestul Romaniei, in zona transfrontaliera cu Ungaria si Ucraina, judetul SATU MARE face parte din Regiunea de Nord - Vest si, de asemenea, din Euroregiunea Carpatica. Poate si mai semnificativ este faptul ca Satu Mare apartine regiunii istorice Maramures, zona faimoasa pentru istoria ei seculara.

Economia judetului poate fi caracterizata ca una industrial-agrara specializata in industria alimentara, textila si in productia de mobilier. Sectorul primar este foarte bine dezvoltat, iar sectorul tertiar se afla in plina expansiune.
Produsul Intern Brut pe locuitor plaseaza Satu Mare intre primele 20 de judete din Romania, sectorul industrial si al constructiilor reprezentand circa 36% din PIB, cel al serviciilor 34%, iar sectorul agricol, forestier si silvicultura, 30%.

Este de remarcat faptul ca, practic, toate sectoarele de activitate se afla in dezvoltare. Astfel, sectorul primar a cunoscut, in anul trecut, o crestere cu 2,5%, productia industriala, datorita capitalului investit (national si international), a inregistrat o crestere de 4,6% comparativ cu nivelul anului 2001, iar sectorul tertiar se poate mandri cu un excelent +10%.
Totodata, trebuie mentionat ca productia industriala, factor important pentru dezvoltarea pietei locale de asigurari, reprezinta 49,5% din productia totala a judetului.

Luand in considerare caracteristicile geografice, putem aprecia ca judetul Satu Mare ofera posibilitati de dezvoltare in mai multe sectoare industriale.
Astfel, pentru industria de varf, intreprinderea cea mai importanta din judet este DRAXLMAIER, companie specializata in fabricarea cablajelor electronice pentru automobile. Capitalul companiei este german, activitatea este in dezvoltare, iar organizarea depinde de sediul social din tara de origine. Industria de aparate electrice de uz casnic este un sector cu traditie in judet. Pentru acest sector, ELECTROLUX-Samus este uzina reprezentativa. Fiind incorporata intr-o companie suedeza, intreprinderea si-a dezvoltat si diversificat productia, in prezent fiind lider in domeniul specific de activitate.
Industria mobilei este un sector al carui activitate este orientata catre export si in care functioneaza un mare numar de intreprinderi care produc mobila de calitate ridicata. In ceea ce priveste industria usoara, aceasta ramura se poate mandri cu intreprinderea de confectii STEILMANN-Mondiala, o intreprindere privata, in care majoritatea actiunilor apartin partenerului german. Acest sector cuprinde si multe unitati specializate in productia de lana, textile si incaltaminte. In industria agroalimentara, intreprinderile reprezentative functioneaza la Carei si sunt specializate in productia de ulei vegetal si zahar. Lor li se adauga intreprinderile specializate in prelucrarea inului, canepei, tutunului si rapitei.


Piata asigurarilor in Satu Mare

In ceea ce priveste oportunitatile oferite de catre judet, am putea enumera: zona agricola extinsa, frontierele cu Ungaria si Ucraina si industria usoara, reprezentata de numeroase companii straine.
Este cunoscut faptul ca sectorul corporate constituie un obiectiv important pentru asiguratori, motiv pentru care echipele Programului "Unde Ma Asigur?" au considerat important de studiat comportamentul investitorilor straini in domeniu.
Multi dintre acestia lucreaza arareori direct cu societatile romanesti de profil, preferand fie sa trateze direct cu marile companii mondiale de asigurare sau brokeraj de asigurari, fie cu reprezentantii acestora in Romania. O confirmare ne-o ofera si ASIBAN, care "a facut fronting pentru AXA in cazul DRAXLMAIER, deoarece reprezentantii companiei germane au dorit neaparat sa lucreze cu AXA", ne-a declarat Ecaterina BALOGH, Director Sucursala Satu Mare a asiguratorului citat.

Nu este deci de mirare ca, in aceasta situatie, asiguratorii locali si-au reorientat atentia mai ales catre intreprinderile mici si mijlocii, catre microintreprinderi si catre piata persoanelor fizice. "Companiile industriale mari sunt foarte greu de cucerit de catre asiguratorii locali. De aceea, obiectivul nostru este sa ne axam pe asigurarile de persoane si pe asigurarile de raspunderi civile, acestea din urma devenind din ce in ce mai populare", a subliniat Marius POP, Director OMNIASIG Satu Mare, pentru a confirma tendinta amintita.

In statisticile romanesti cu privire la riscurile de catastrofa naturala, Judetul Satu Mare figureaza in randul zonelor cu expunere mare la inundatii. Firesc, ne-am interesat de experienta si atitudinea asiguratorilor locali in legatura cu acest subiect. Astfel, discutand cu reprezentantii principalilor asiguratori locali despre pericolul de inundatii am constatat ca, din punct de vedere al portofoliului local, acest risc nu este cotat ca avand o importanta majora. Explicatia ne-a fost furnizata de Marcel BUZILA, Director ARDAF Satu Mare, care ne-a declarat ca "dupa inundatiile catastrofale din anii '70, Somesul a fost indiguit, iar pericolul a fost in mare parte indepartat, zonele inca predispuse la inundatii fiind zone agricole, nelocuite".

O alta caracteristica a judetului Satu Mare este cea de judet de granita, iar piata asigurarilor a facut tot posibilul sa profite de traficul intens spre frontierele cu Ungaria si Ucraina. Astfel, multi asiguratori care aveau in portofoliu polite de tip Carte Verde au prosperat. Odata cu accederea Romaniei in Uniunea Europeana, si implicit cu integrarea raspunderii civile auto externe in politele RCA, aceasta linie de business va trebui insa inlocuita cu altele. "Anul 2007 va reprezenta anul adevarului pentru piata asigurarilor din Satu Mare, deoarece multi asiguratori s-au axat pe Carte Verde si vor avea de suferit. Vor avea insa de castigat cei cu un portofoliu suficient de diversificat, incat sa poata suplini usor disparitia acestui tip de business", a declarat Sidon MURESAN, Director ASIROM Satu Mare.

Tot in cadrul specificului local putem nota si o problema care a mai fost semnalata de echipele Programului "Unde Ma Asigur?" in cadrul vizitelor anterioare, si anume criza de personal calificat. In general, centrele universitare mari si orasele cu o economie infloritoare, deci cu un nivel salarial ridicat, "dreneaza" forta de munca tanara si calificata, iar resedintele de judet care nu beneficiaza de traditie universitara au mult de suferit.
"Piata satmareana de asigurari sufera din cauza lipsei de personal calificat, practic exista o masa constanta de persoane cu experienta si calificare pe care toate companiile le vizeaza", a subliniat Dorin ROJA, Director al ALLIANZ-TIRIAC Satu Mare. Cazul nu este nici pe departe singular in Romania, chiar si centre universitare cu traditie sufera din aceeasi cauza, mirajul occidentului si al oraselor foarte mari atragand atat tineri calificati si de perspectiva, cat si specialisti de prestigiu.

 

"Dauna Anului"

Nu exista reclama mai buna pentru un asigurator sau pentru piata de profil in general, si nici o certificare mai evidenta a soliditatii financiare si a bunelor practici de afaceri, decat faptul ca asiguratorii isi platesc daunele, in mod special pe cele de valori mari. De aceea, incepand cu acest numar al Revistei PRIMM - Asigurari si Pensii, vom aborda o noua tematica, legata de plata daunelor, numita generic "Dauna Anului". Astfel, in cazul judetului Satu Mare, conform analizei realizate la fata locului de catre echipele Programului "Unde Ma Asigur?", recordul pentru anul 2006 este detinut de Sucursala locala a BCR Asigurari.
Aurelian Ovidiu AVRAM, Director BCR Asigurari Satu Mare, a declarat: "Am avut o casa incendiata, a carei valoare totala a daunei s-a ridicat la 60.000 de euro si care a fost achitata cu promptitudine". In ceea ce priveste structura portofoliilor, reprezentantii pietei satmarene de asigurari au subliniat importanta diversificarii acestora, astfel incat sa se poata constitui o afacere solida, care sa genereze profit pe termen lung.
"Am folosit experienta in produsele de asigurari de viata si inovatia in cazul celor de asigurari generale pentru a crea un portofoliu cat mai echilibrat, care fundamenteaza viitoarea dezvoltare a Agentiei noastre", a precizat Vasile PETRISOR, Director Agentia INTERAMERICAN Satu Mare.
"Atat la nivel national, cat si local, ne dorim o crestere sanatoasa si, de aceea, in portofoliul nostru marile clase de asigurari sunt destul de egal reprezentate. Astfel, asigurarile de viata detin peste 30%, restul fiind ocupat de catre asigurarile de locuinte - EUROCASA, si de cele auto - CASCO si RCA", a adaugat Daniela PRUNILA, Director Agentia Satu Mare GENERALI Asigurari.

Relatia cu brokerii de asigurare

Nu exista nici o indoiala ca piata romaneasca de asigurari se dezvolta si tinde spre valorile europene. Astfel, relatia asiguratori - brokeri devine din ce in ce mai importanta pentru cei dintai. In orasul de pe Somes, "numarul brokerilor se rezuma la doar patru: EUROBROKERS, CONSULTASIG, ASIGINVEST si BTWC. Momentan colaboram cu primii trei, iar cota lor din totalul subscrierilor noastre este de doar 10%. Cu toate acestea, ne asteptam ca ea sa creasca odata cu trecerea timpului", a declarat Andras DENES, Director Agentia Satu Mare BT Asigurari.
Relatia dintre brokeri si asiguratori difera insa mult de la un asigurator la altul. Astfel "in cazul UNITA, ponderea primelor subscrise de catre brokerii de asigurare se ridica la 25% si se afla in crestere continua", a mentionat Attila Csaba CSAPO, Director UNITA Satu Mare.

Colaborarea dintre societatile de asigurare si societatile de intermediere in asigurari nu se rezuma insa doar la brokerii locali, unele companii de asigurari beneficiind de pe urma unor contracte cu brokeri din alte judete, unele chiar destul de indepartate. In acest sens, "ALLIANZ-TIRIAC Satu Mare are o buna colaborare cu sucursala din Timisoara a brokerului international AON", a adaugat Dorin ROJA, Director Sucursala Judeteana ALLIANZ-TIRIAC.

Planuri de viitor

Ca intotdeauna, ne-am interesat si de planurile de viitor ale asiguratorilor locali. Am putut observa ca atentia acestora este indreptata, bineinteles, spre dezvoltarea activitatii, atat din punct de vedere profesional, cat si in ceea ce priveste cresterea dimensiunii afacerii. Totodata, este evident pentru cei care vin in contact cu reprezentantii de marca ai asigurarilor pe plan local ca nu se doreste numai o crestere cantitativa, ci si calitativa.
"Pentru 2007 ne dorim o diversificare a portofoliului, prin incurajarea altor clase de asigurari decat cele auto. In acelasi timp, ne-am propus o crestere a volumului de prime subscrise prin dezvoltarea de noi canale de distributie", a declarat Aurelian Ovidiu AVRAM.

Cresterea profesionalismului este, de asemenea, un obiectiv caruia i se acorda multa atentie, considerandu-se ca o abordare profesionista inspira mai multa incredere clientilor, iar, pe termen lung, servicii din ce in ce mai bune nu pot decat sa ii fidelizeze pe acestia. "Ne dorim consolidarea aspectelor calitative ale intregii activitati desfasurate. Astfel sunt convins ca vom putea oferi clientilor produse de calitate si servicii de un inalt profesionalism, fara compromisuri", a mentionat Marius POP.
Aceasta atitudine pare a fi impartasita de mai multi asiguratori satmareni, fapt subliniat si de Dorin ROJA care a precizat ca "Orientarea catre client este una dintre prioritatile sucursalei noastre pentru anul 2007. De asemenea, avem in vedere cresterea pregatirii profesionale a tuturor angajatilor si a calitatii serviciilor, atat in asigurari, cat si in lichidarea daunelor. Toate acestea vor conduce, in final, la consolidarea trendului ascendent al primelor brute subscrise". Acelasi oficial ne-a impartasit si un alt aspect, punand in evidenta preocuparea pentru a detecta noile oportunitati de extindere si diversificare a activitatii: "In acelasi timp, ne pregatim temeinic ca la momentul lansarii pensiilor private sa fim cei mai buni de pe piata locala".

Ca o concluzie, putem afirma, apeland la cateva cuvinte cheie revelatoare pentru realitatile si planurile de viitor ale asiguratorilor satmareni, ca succesul pe plan local va fi asigurat de diversificarea portofoliului, incurajarea segmentului non-auto, imbunatatirea serviciilor, cresterea profesionalismului si atacarea de noi piete, cum ar fi acea a pensiilor private.

 

Click aici pentru a vedea rezultatele companiilor de asigurari!

 

ALLIANZ-TIRIAC

Dorin ROJA
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Str. Petofi nr.22
Tel.:0261 - 71.01.48
Fax: 0261 - 71.01.88

ASIBAN

Ecaterina BALOGH
Director Sucursala

ASIBAN
P-ta Libertatii nr. 12
Tel./Fax: 0261 - 71.03.25ASIROM

Sidon MURESAN
Director Sucursala

ASIROM
Bd. Transilvaniei nr. 3-5
Tel./Fax: 0261 – 71.58.99

ARDAF

Marcel BUZILA
Director Sucursala

ARDAF
P-ta 25 Octombrie nr. 14
Tel.: 0261 -71.00.35
Fax: 0261 - 71.32.52ASTRA - UNIQA

Sucursala Satu Mare

Felicia CHIRIAC

Director Sucursala

ASTRA-UNIQA
Str. Pastravului nr. 2, ap. 31-33
Tel.: 0261 - 71.66.10
Fax: 0261 - 71.40.95
ASTRA - UNIQA

Sucursala
"Mircea cel Batran" Satu Mare

Ana Maria VERECZI

Director Sucursala

ASTRA-UNIQA
Bd. Henri Coanda bl. D3
Tel.: 0261 - 76.81.78
Fax: 0261 - 76.81.79BCR Asigurari

Aurelian AVRAM
Director Sucursala

BCR Asigurari
Str. Horea nr. 8 - 10
Tel./Fax: 0261 - 71.09.80BT Asigurari

Andras DENES
Director Agentie

BT Asigurari
Str. Constantin Brancoveanu nr. 12
Tel./Fax: 0261 - 71.08.53GENERALI

Daniela PRUNILA
Director Agentie

GENERALI
P-ta 25 Octombrie, nr. 10, bloc 10
Tel./Fax: 0261 -71.39.40INTERAMERICAN

Petrisor VASILE
Director Sucursala

INTERAMERICAN
Str. Horea nr. 1, et. 6
Tel./Fax: 0261 - 71.37.25OMNIASIG

Marius POP
Director Sucursala

OMNIASIG
P-ta 25 Octombrie, bl. T8
Tel.: 0261 - 71.72.31
Fax: 0261 - 71.76.78UNITA

Csaba CSAPO
Director Sucursala

UNITA
Str. Aurel Popp nr. 20
Tel./Fax: 0261 - 77.00.48

sus 

Unde Ma Asigur? - Buletin Informativ de Asigurari

General Director: Sergiu COSTACHE Executive Director: Adriana PANCIU
Coordinator: Alexandru CIUNCAN

Editor in Chief: Mihaela CIRCU
Program Coordinators:
Vlad PANCIU, Alexandra SANDULESCU

Editors: Costi BORODA, Andreea IONETE, Oleg DORONCEANU, Mirabela POSTOLACHE, Irina GALASANU, Liviu HULUTA

IT Department: Octavian GRIGOR, Dorin PALADE
Graphic Designer: Alex SPINEANU

Edition Responsible: Vlad PANCIU
E-mail:  media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2007 Media XPRIMM


Buletinul Informativ de Asigurari Unde Ma Asigur? este optimizat pentru a fi vizualizat cu o conexiune activa la Internet.
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici

Pentru a va modifica optiunile sau pentru a va dezabona apasati aici
Pentru a va abona selectati optiunile dorite. Pentru a va dezabona deselectati toate optiunile.