Inapoi la www.1asig.roUnde Ma Asigur?
by
Media XPRIMM
INSURANCE PROFILE
Buletin Informativ de Asigurari
Nr. 21, 8 iulie 2008

BACAU

Programul
"Unde Ma Asigur
?"

Parteneri Oficiali

ASIBAN
ASIBAN

BCR Asigurari
BCR Asigurari


EUROINS
EUROINS

Parteneri Media

1asig.ro

XPRIMM Newsletters

Revista PRIMM Asigurari&Pensii
Revista PRIMM Asigurari&Pensii

Revista de Specialitate Insurance PROFILE
Insurance PROFILE


ALLIANZ-TIRIAC
Judetul
BACAU
Judetul BACAU


>Resedinta de judet: Bacau
>Suprafata: 6.621 km2
>Populatia: 725.005 locuitori (2006)
>Numar salariati: 132.240 (martie 2008)
>Rata somajului: 4,9 % (martie 2008)
>Castig salarial mediu brut: 1.441 lei/persoana (martie 2008)

Piata locala a asigurarilor


>Numar de unitati locale: 32 (2005)
>Prime brute subscrise (2006): 77,35 milioane lei
>Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari: 247 (2006) locul 15
>Cheltuieli cu remuneratiile personalului: 5,87 milioane lei
>Densitatea asigurarilor: 106,69 lei/locuitor
>Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/2.935


Asiguratorii din Bacau au subscris in 2006, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, un volum de prime de 77,35 milioane lei, rezultate ce pozitioneaza judetul din Moldova in jumatatea superioara a clasamentului la nivel national.
In acest context, municipiul Bacau a fost, in perioada 16-18 iunie 2008, gazda Programului "Unde Ma Asigur?", ocazie cu care echipele redactionale au vizitat sucursalele/agentiile asiguratorilor generali din Top 10 si pe cele din Top 5 ale asiguratorilor de viata din judetul Bacau, precum si cei mai importanti brokeri din topul judetean.

La intersectia coridoarelor europene


Situat in partea de Est a Romaniei, judetul Bacau ocupa 2,8% din suprafata totala a tarii.

Resedinta judetului se afla in municipiul Bacau, important centru industrial si comercial, situat la confluenta raurilor Siret si Bistrita. Vechiul targ al Bacaului are o istorie de secole, prima atestare documentara datand din anul 1408, in urma privilegiului comercial pe care Alexandru cel Bun, Domnul Moldovei, l-a acordat negustorilor din Liov. Ulterior, localitatea Bacau este amintita ca important punct de vama in relatiile comerciale dintre Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca.

Municipiul Bacau se afla la intersectia mai multor cai de comunicatie rutiera, feroviara si aeriana, artere de circulatie rutiera si feroviara de interes national si european strabatand municipiul pe directia Nord - Sud si Est - Vest.

Alaturi de Bacau, structura administrativa a judetului mai cuprinde alte doua municipii (Onesti si Moinesti), cinci orase (Buhusi, Comanesti, Darmanesti, Slanic Moldova si Targu Ocna), precum si 85 de comune.

Sub aspect economic, industria prelucratoare detine ponderea cea mai ridicata din totalul productiei realizate in judet si are ca principale componente: industria de prelucrare a petrolului, industria chimica, alimentara, de prelucrare a lemnului, celulozei si hartiei, industria usoara, constructoare de masini, producatoare de energie electrica si termica. Suprafata agricola reprezinta circa 55% din suprafata totala a judetului (din care teren arabil - 57,1% din suprafata agricola, 27,1% - pasuni, 3,4% - vii si livezi), in vreme ce padurile si alte terenuri cu vegetatie forestiera reprezinta 40,3% din suprafata totala a judetului.

Intre perceptie si realitate


Inainte de 1989, Bacaul era privit ca un judet cu o dezvoltare industriala mult peste media tarii, fiind considerat cel mai important centru economic din zona Moldovei. Situatia s-a schimbat in ultimii ani, si nu in bine pentru mediul economic: inchiderea unor mari intreprinderi, disponibilizarile masive, migratia fortei de munca, lipsa de noi investitii au afectat puternic dezvoltarea economica a judetului si implicit piata locala a asigurarilor. In ultimii ani si-au incetat activitatea rafinariile de la Onesti si Darmanesti, acelasi destin avandu-l si fabrica de cauciuc, CAROM-ul, cat si obiectivele ce tineau de platforma petrochimica Borzesti. Pe de alta parte, circa 80% din angajatii PETROM au fost disponibilizati in momentul preluarii companiei de catre OMV. RAFO, Robinete Industriale, VINALCOOL, Bere Lichior Margineni, CPL Bacau si CPL Comanesti sau fosta PARTIZANUL sunt doar alte cateva dintre exemplele care demonstreaza de ce Bacaul nu mai este numarul unu al economiei din Estul tarii.

Evident, piata de asigurari a fost influentat puternic de aceste schimbari la nivelul structurii economico-sociale a judetului, majoritatea companiilor inregistrand subscrieri importante din asigurarea acestor obiective. "RAFO era asigurata 100% de noi, iar la PETROM am avut asigurate sectii intregi, reprezentand atat utilaje, cat si angajati", ne-a declarat Ghiorghe CARLAN, Director, Sucursala ASIROM.

Mai mult, pe fondul acestui regres al industriei la nivel local, populatia a migrat masiv in strainatate. "Scaderea puterii de cumparare la nivelul judetului a determinat ca un sfert din forta de munca s-a migreze in tarile Uniunii Europene", a mentionat Dorel DUMITRU, Director, Sucursala OMNIASIG.

"Singurele obiective mari asigurabile ramase la nivelul judetului sunt AGRICOLA Internationala si AEROSTAR. LETEA si CAROM functioneaza la parametri redusi, alaturi de intreprinderi de talie medie sau mica, specializate in industria textila", a precizat Irina GHERASIM, Director, Sucursala ARDAF.

Totusi, un impuls pentru piata de asigurari din Bacau ar putea fi segmentul agricol, dat fiind faptul ca 55% din suprafata judetului revine terenurilor agricole. Insa "Bacaul este un judet intercolinar, nu exista asociatii de profil importante, iar parcelarea terenurilor reprezinta o piedica importanta in evolutia acestei clase de asigurari", a precizat Dorel DUMITRU.

Totodata, "asigurarile agricole au o dezvoltare slaba, accentuata si de faptul ca ne aflam intr-o zona expusa unor riscuri semnificative, precum furtunile, inundatiile si grindina", puncteaza Ghiorghe CARLAN.

Aceasta situatie i-a facut pe asiguratori sa se reorienteze catre segmentele de retail si IMM. "Dupa inchiderea marilor centre industriale, ne-am indreptat atentia catre IMM-uri si spre persoanele fizice", a declarat Nicolae OPREA, Director, Sucursala ASTRA-UNIQA.

In acelasi timp, peste 50% din portofoliul companiilor de profil este reprezentat de clasa asigurarilor auto, impulsionate, totodata, de buna colaborare cu companiile de leasing. Nu in ultimul rand, asigurarile de accidente, raspundere civila, de constructii si montaj incep sa-si faca tot mai simtita prezenta in subscrierile companiilor locale de asigurari.

Pe de alta parte, asigurarile de locuinte ar putea avea o dezvoltare impresionanta in urmatorii ani, odata cu adoptarea legii asigurarii obligatorii a locuintelor. "Oamenii au inceput deja sa isi asigure locuintele, insa majoritatea raman in expectativa, amanand decizia incheierii unei polite dupa momentul intrarii legii in vigoare", a mentionat Nicolae OPREA.

De aceeasi parere este si Directorul Agentiei BT Asigurari, Dana BUTNARU: "Asigurarile de locuinte au cel mai mare potential de dezvoltare in judet, in urmatorii ani". "Bacauanul a inceput sa constientizeze din sursele media cat de importanta este protectia casei", a completat Petre Viorel DAVID, Director, Sucursala ASIBAN. "Tinand cont de amploarea domeniului constructiilor, clasa bunuri - cladiri este clasa de asigurari cu cel mai mare potential in judetul Bacau", a opinat Monica NASTASE, Director, Agentia UNITA.

Desi mediul economic al judetului nu este propice dezvoltarii asigurarilor, liderii companiilor de profil au identificat intr-un timp foarte scurt noi solutii de crestere a afacerilor, prin extinderea activitatii si in restul judetului. "Dupa Bacau, ne-am dezvoltat activitatea si in Onesti, precum si in alte regiuni. In judet sunt multe obiective de asigurat", a opinat Constantin GHEORGHITA, Director, Agentia EUROINS.

Cifrele pietei asigurarilor


In anul 2007, volumul primelor brute subscrise de companiile de asigurari care activeaza in judetul Bacau , a fost de circa 88,22 milioane lei (26,43 milioane euro), din care, in proportie de 84,60%, au fost aferente asigurarilor non-viata.

Potrivit rezultatelor comunicate de companiile de asigurari vizitate in cadrul Programului "Unde Ma Asigur?", in primele trei luni ale anului 2008, valoarea primelor brute subscrise de companiile de asigurari a fost de 30,64 milioane lei (8,31 milioane euro) din care 11,93% pe life si 88,07% pe non-viata.

In primul trimestru al anului 2008, aproximativ 49% din totalul primelor brute au fost aferente asigurarilor auto (CASCO si RCA), acestea generand venituri in valoare de 14,90 milioane lei (4,04 milioane euro) companiilor de profil.

In exercitiul financiar aferent perioadei ianuarie-martie 2008, asigurarile de viata au inregistrat subscrieri de 3,66 milioane lei (990 mii euro) in vreme ce pe intreaga perioada a anului 2007, clasa de asigurari amintita a consemnat, fata de anul 2006, o spectaculoasa evolutie, de circa 330% in moneda europeana.

In acest context, Ionut MIHAILA, Director, Agentia GENERALI Asigurari, a declarat: "In acest an principalul motor de crestere il reprezinta asigurarile de viata, pentru care mizam pe o crestere de circa 50%. Luand in considerare evolutia din ultimii ani, precum si perspectivele de dezvoltare la nivelul agentiei, ne propunem ca, intr-un interval de 3 ani, adica in anul 2011, sa devenim lider al pietei bacauane a asigurarilor".

Agentia GENERALI Bacau a consemnat, incepand cu 2001, cresteri importante de la an la an. In anul 2001 valoarea subscrierilor consemnate de companie in Bacau totaliza 14.000 lei pentru ca, in anul precedent, volumul primelor brute subscrise sa insumeze aproximativ 3,3 milioane lei, cu circa 20% mai mult decat valoarea consemnata la nivelul agentiei in anul 2006. Agentia GENERALI Bacau a ocupat, in anul precedent, pozitia a 3-a in topul agentiilor companiei in functie de vanzarile realizate din asigurari de viata. Eficienta Agentiei GENERALI Bacau a fost superioara pe segmentul pensiilor private, numarul de adeziuni (circa 15.000), stranse pentru Fondul de Pensii "Aripi" al companiei, pozitionand filiala GENERALI din Bacau pe locul secund in ierarhia interna a companiei.

In ceea ce priveste valoarea totala a despagubirilor platite, in primul trimestru al anului 2008, companiile de asigurari bacauane au achitat daune pe segmentul asigurarilor de viata in valoare de 126,61 mii lei, in vreme ce pe segmentul asigurarilor non-viata au platit daune in valoare totala de 8,54 milioane lei, din care mai mult de 7,33 milioane lei au fost aferente asigurarilor auto.

ASIROM Bacau isi respecta blazonul


Mediul economic neprielnic, climatul investitional nefavorabil, educatia sub medie in privinta asigurarilor in randul populatiei, gradul scazut de penetrare al asigurarilor nu au facut ca sucursala bacauana a companiei ASIROM Vienna Insurance Group sa nu exploateze atuurile existente la nivelul judetului, situandu-se astfel in fruntea companiilor de asigurari din judetul Bacau.

Astfel factorii negativi (lipsa acuta de investitii straine, falimentul colosilor industriali, rata somajului destul de mare, migrarea - exodul fortei de munca spre tarile Vest-Europene) nu s-au reflectat in rezultate obtinute de aceasta. "La nivelul anului 2007, Sucursala se situeaza pe locul 2, dupa Bucuresti, din punctul de vedere al primelor brute subscrise aferente acestui an. Astfel, 2007 a reprezentat subscrieri de 31,5 milioane lei, din care non-viata circa 76%. Totodata, in perioada mentionata, ASIROM Bacau si-a onorat obligatiile asumate prin contracte de asigurari generale platind clientilor persoane fizice si juridice daune de peste 14,4 mil. lei", a declarat Ghiorghe CARLAN.

Totusi, care este secretul performantei surprinzatoare a acestei Sucursale?
Istoricul, traditia si vechimea in piata, longevitatea liderului (Ghiorghe CARLAN este Directorul Sucursalei din anul 1988), fidelitatea clientilor si respectul fata de persoanele asigurate, fidelizarea angajatilor (Sucursala dispune de 68 de angajati cu carte de munca si peste 220 de agenti/colaboratori activi), precum si o relatie foarte buna cu service-urile auto au contribuit la succesul companiei la nivel local.

"Niciodata clientul nu trebuie sfatuit; trebuie lasat asiguratul sa aleaga produsul; noi prezentam doar produsele pe care le avem", a completat Ghiorghe CARLAN.
Totodata, in primele trei luni ale anului curent, Sucursala ASIROM Bacau a inregistrat o crestere a primelor brute subscrise din asigurarile de viata cu 8% fata de perioada aferenta anului 2007, subscrierea totala pentru T1/2008 depasind 9,8 milioane lei. "Este greu sa ajungi pe locul I pe tara, excluzand Bucurestii, dar este si mai greu sa te mentii acolo", a precizat Ghiorghe CARLAN.
De remarcat sunt si rezultatele obtinute de companiile OMNIASIG si ASTRA-UNIQA care, cu o cota de piata aferenta primului trimestru din 2008, de 17,69%, respectiv 13,48%, au completat podiumul in fruntea caruia se regaseste ASIROM.

Departe de maturitate


Desi piata asigurarilor din judetul Bacau se afla pe un trend ascendent, incurajata de eforturile liderilor sucursalelor de profil pentru diversificarea portofoliilor, nu acelasi lucru se poate spune despre parteneriatul la nivel local dintre asiguratori si brokerii de asigurare. Astfel, ponderea intermedierilor ramane destul de modesta, desi pe piata bacauana de intermediere in asigurari exista sapte societati de acest tip.

Mai mult, doua dintre companiile prezente activeaza de mai bine de zece ani pe piata: MEDIA INVEST si MEDIATIS.
O parte de cauze ar putea fi scaderea, in ultimii ani, a puterii economice a judetului, preocuparea liderilor sucursalelor locale ale asiguratorilor pentru dezvoltarea propriilor retele de agenti, cat si focusarea brokerilor de profil doar pe asigurarile auto.
"Volumul subscrierilor provenite prin intermediul brokerilor de asigurari se ridica la 7% din total portofoliu. Cifra este limitata si de faptul ca brokerii se orienteaza cu preponderenta pe segmentul non-viata, in special pe clasele auto, ocolind, astfel, asigurarile de viata", a declarat Ghiorghe CARLAN.

La nivelul Sucursalei ASTRA-UNIQA Bacau subscrierile prin brokeri sunt sub 5%. "Ne dorim dezvoltarea relatiei cu brokerii, insa pe principii de seriozitate si profesionalism, in conditiile in care exista tendinte de limitare a brokerilor la nivelul de lichidatori de daune", a precizat Nicolae OPREA, Director, Sucursala ASTRA-UNIQA.

Totusi, exista destule companii care se pot lauda cu subscrieri de peste 20% din total portofoliu realizate prin intermediul brokerilor de profil, cum ar fi ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, BCR Asigurari si ARDAF, ultima dintre acestea atingand 40% in dreptul acestui indicator. "Colaborarea cu brokerii de asigurare are o serie de avantaje. In acest sens intentionam, in 2008, majorarea procentului de subscrieri prin intermediul acestora", a mentionat Adrian ANTON, Director, Sucursala ALLIANZ-TIRIAC Asigurari Bacau.

In acelasi timp, reprezentantii companiilor de brokeraj in asigurari din judetul Bacau apreciaza ca volumul intermedierilor este in crestere de la an la an. Mai mult, "piata bacauana de brokeraj in asigurari este departe de a fi saturata, aparitia sau venirea din alte judete a unor companii de profil nu poate conduce decat la dezvoltarea pietei", a declarat Costel VASCAN, Director, MEDIA INVEST.

" Relatia asiguratori-brokeri se va dezvolta puternic si in momentul in care asiguratorii nu vor mai privi brokerii ca pe agentii proprii", a adaugat reprezentantul MEDIA INVEST.

Insa, drumul spre maturizarea pietei de intermediere in asigurari este inca lung. Piata de brokeraj din judetul Bacau este, inca, bazata intr-o masura foarte mare pe segmentul asigurarilor auto; intrarea pe piata a unor noi companii de profil nu poate sa duca decat la cresterea competitivitatii.

Viata are prioritate!


Numarul mare de companii de asigurari de viata care au intrat pe piata bacauana de profil in ultimii ani, vechimea si renumele acestora in piata nationala, numarul de agenti specializati pe acest tip de produse in continua crestere si nu in ultimul rand campania de aderare la Pilonul II, precum si a pensiilor de Pilon III au facut din asigurarile de viata un produs cunoscut bacauanului de rand.

Numarul mare de locuitori ai Bacaului constituie o baza buna pentru potentialii asigurati si, totodata, si o pepiniera importanta pentru cresterea numarului de agenti si consultanti ai companiilor de asigurari de viata.

Totusi, care ar putea fi principalele probleme cu care se confrunta companiile locale de asigurari de viata?
In primul rand, nivelul scazut de trai si numarul mare de locuitori plecati in strainatate...
Insa, in pofida, acestor aspecte nefavorabile, asigurarile de viata au prezentat un real interes in randul populatiei. "In Bacau practicam un alt fel de business. Daca in anul 2004 clasa de asigurari auto reprezenta 65% din portofoliu si asigurarile de viata 15 puncte procentuale, acum situatia s-a inversat, principala clasa din portofoliul nostru constituind-o cea de life, cu 32%", a declarat Ionut MIHAILA.

Campania de aderare la un fond de pensii administrat privat a avut un rol benefic asupra rezultatelor financiare inregistrate de companiile care ofera atat asigurari de viata, cat si pensii pe Pilonul II. "Bacauanii sunt receptivi in privinta asigurarilor, singurul dezavantaj constituindu-l practic doar veniturile populatiei, care sunt mai reduse decat in alte regiuni ale tarii. Odata cu pensiile de Pilon II, s-a simtit o crestere a vanzarilor de asigurari de viata, intrucat acestea au reprezentat un nou pas important in relatia noastra cu clientii. Totodata, piata s-a schimbat foarte mult, in prezent este mai rafinata, pensiile constituind o baza importanta pentru cresterea gradului de educatie in randul populatiei, bacauanul incepand sa constientizeze faptul ca masina nu este mai importanta decat viata", a declarat Cristina PETRAS, Agency Manager, ING Asigurari de Viata.

In acelasi sens, Ana Maria FLOREA, Director, Agentia BCR Asigurari de Viata, ne-a precizat ca: "Trendul pietei locale este de departe unul ascendent; populatia a fost la debutul campaniei de aderare la Pilonul II confuza, incurcand practic asigurarile cu pensiile, datorita faptului ca existau trei astfel de produse tangentiale: pensii obligatorii, pensii facultative si asigurari de viata".
"Fata de anii anteriori, in prezent piata este mult mai matura, oameni aplica mult mai usor la incheierea unei asigurari de viata. Oamenii devin mai responsabili cand un consilier bun le explica ca intai de a-ti asigura masina trebuie sa ii asiguri viata celui care conduce masina", a punctat Daniela Gina DOBOS, Branch Manager, AVIVA Asigurari de Viata.

Astfel, feedback-ul capatat in urma campaniei de aderare la un fond privat de pensii a avut un rezultat important, crescand subscrierile companiilor care activeaza pe piata asigurarilor de viata. "Oamenii au aflat de asigurarile de viata odata cu pensiile private, in acest sens simtindu-se un salt spectaculos in sensul cresterii rezultatelor obtinute de compania noastra", a opinat Nicolae VRAMESCU, Director, Agentia OMNIASIG Asigurari de Viata.

In cadrul vizitelor, echipele Programului "Unde Ma Asigur?" au constatat ca una dintre problemele principale cu care se confrunta asiguratorii locali este lipsa personalului. Astfel, in anul 2006, fata de anul 2005, numarul salariatilor in asigurari din judetul Bacau a scazut de la 262 la 247 salariati. Necesarul crescut de forta de munca din domenii precum cel financiar-bancar, comert, servicii si asigurari se resimte, in buna masura, din cauza lipsei de interes si de pregatire in acest sens a potentialilor candidati. Totodata, la deficitul de personal din industria asigurarilor contribuie si migratia fortei de munca in regiuni ale Europei unde se castiga mult mai bine. "Bacauanii au si doua-trei job-uri. Noi ne bazam in special pe forta de vanzare pe care o avem de la campania de aderare la Pilonul II si la Pilonul III. Totusi, sunt persoane care privesc aceasta meserie ca pe o oportunitate, intrucat, daca ii aloci timp, castigurile pot fi substantiale", este de parere Daniela Gina DOBOS.

Totodata, unul dintre obiectivele importante ale asiguratorilor din Bacau pentru anul in curs este pregatirea profesionala a personalului si cresterea echipei de vanzare: "Ne propunem sa consolidam forta de vanzare si sa crestem numarul agentilor. Munca in vanzari/asigurari este frumoasa, pe de o parte, si fructuoasa din punct de vedere material, pe de alta parte. Cine intra in industria asigurarilor de viata si rezista pentru sase luni, prinde gustul meseriei, si ramane. In cadrul Agentiei noastre, formarea unui consultant dureaza in medie doua luni de zile pana in momentul in care poate incheia singur prima polita de asigurare", a comentat situatia Ana Maria FLOREA.

"O persoana care va lucra in asigurari trebuie sa inteleaga ca in acest domeniu este nevoie de multa dorinta, vointa si incredere", este de parere Ionut OPRISAN, Director, Sucursala BCR Asigurari.
Lipsa de personal, caracteristica acestei industrii, fie ca vorbim de posturi de conducere sau de executie, ne-o impartaseste si Ionut MIHAILA: "In momentul de fata dispunem de opt coordonatori pentru asigurari de viata si de doi pentru activitatea de non-viata. Pana la sfarsitul anului intentionam sa ne consolidam echipa la un numar de zece coordonatori pentru asigurarile de viata si patru pentru cele non-viata".


Click aici pentru a vedea tabelul!

Asiguratori de nota 10


Dezvoltarea infrastructurii, consolidarea sectorului privat al economiei judetului, posibilitatea practicarii agriculturii de mare randament sunt numai cateva dintre problemele care trebuie corectate in urmatoare perioada in judetul Bacau, pentru ca acesta sa-si poata recapata renumele de "Capitala economica a Moldovei" in vederea atragerii de investitori interni sau externi.
Liderii companiilor de asigurari sunt constienti de problemele si oportunitatile pietei pe care activeaza, fiind nevoiti sa se adapteze si sa caute cele mai adecvate solutii de gestionare a acestora, rezultatele inregistrate la nivel de piata nereflectand situatia economica locala, acest lucru punand in valoare profesionalismul si competenta persoanelor implicate in industria locala a asigurarilor.

Vlad BOLDIJAR

Colaborarea intre asiguratori - cheia succesului in Bacau


Piata de asigurari din judetul Bacau are un specific aparte fata de alte zone ale tarii, fiind caracterizata printr-o buna colaborare a companiilor de profil la nivel local, in vederea satisfacerii intereselor clientilor, indiferent de societatea aleasa.
Aceasta este una dintre concluziile desprinse cu prilejul ZILEI ASIGURARILOR, eveniment devenit deja traditional in cadrul vizitelor Programului "Unde Ma Asigur?", organizat in judetul Bacau.
Printre subiectele dezbatute in cadrul acestei intalniri s-au numarat: situatia pietei locale de asigurari, colaborarea intre asiguratori si brokeri, relatia dintre asiguratori si prestatorii de servicii, precum si perspectivele de echilibrare si diversificare a portofoliului companiilor de asigurari.

"Cred ca suntem primul judet din tara unde liderii companiilor de asigurari colaboreaza in interesul intregii piete, si am reusit sa formam o adevarata coeziune", precizeaza Ghiorghe CARLAN, Director, Sucursala ASIROM.
Acest parteneriat este deosebit de important, in contextul in care judetul Bacau nu se poate lauda cu un climat investitional favorabil si cu un grad ridicat de penetrare al asigurarilor, eforturile comune ale liderilor concretizandu-se in educarea populatiei vizavi de necesitatea unei asigurari, precum si in reducerea ratei de dauna prin evitarea clientilor "pagubosi".

"Informatiile despre clientii care prezinta un grad ridicat de risc sunt deosebit de importante in activitatea noastra, fapt pentru care este incurajata colaborarea echitabila intre companii", este de parere Viorel Petre DAVID, Director, Sucursala ASIBAN.
Un alt subiect abordat in cadrul reuniunii a fost strans legat de relatia dintre asiguratori si companiile de brokeraj, liderii sucursalelor si agentiilor locale de asigurari aratandu-si disponibilitatea de a extinde colaborarea cu brokerii, in conditiile in care piata judeteana de intermediere este inca slab dezvoltata.

"Exista putine companii de brokeraj la nivel local, iar cei de la Bucuresti nu au o prezenta puternica in judet. Cei mai importanti brokeri locali lucreaza preferential cu anumiti asiguratori, avand tendinta de a muta frecvent clientii "pagubosi"", a declarat Nicolae OPREA, Director, Sucursala ASTRA-UNIQA.

De aceeasi parere este si Directorul Sucursalei OMNIASIG, Dorel DUMITRU, care considera ca "brokerii din piata orienteaza clientii catre anumite companii, si ar trebuie sa informeze asiguratorul cu privire la istoricul de daune al clientilor sai, fapt care va contribui la reducerea daunalitatii".

In replica, reprezentantii societatilor de brokeraj prezente la intalnire au subliniat necesitatea colaborarii cu asiguratorii, dar au pus in evidenta si unele probleme legate de mentalitate. Astfel, "din nefericire, inca primim comisionul de la asiguratori, insa acestia nu trebuie sa uite ca reprezentam in primul rand clientul. Reducerea daunalitatii tine in primul rand de companiile de asigurare, care trebuie sa faca front comun cu noi in aceasta directie", a punctat Liviu DINESCU, Director Executiv, FSG Broker, Onesti.

Discutiile au continuat cu evaluarea relatiei dintre asiguratori si prestatorii de servicii. Desi exista o buna colaborare cu service-urile locale, "introducerea unor sisteme informatice performante, precum AUDATEX, va contribui la cresterea rentabilitatii si reducerea cheltuielilor companiilor", considera Ionut MIHAILA, Director, Agentia GENERALI.

Pe de alta parte, "cheia relatiei cu service-urile auto este o buna negociere a contractului, iar pentru a reduce daunele se impune in primul rand schimbarea modului de abordare, prin orientarea catre o activitate profitabila", a declarat Ionut OPRISAN, Director, Sucursala BCR Asigurari.
In cele din urma, dezbaterile s-au axat pe analiza beneficiilor si a rezultatelor inregistrate de catre companiile de profil ca urmare a tendintei de orientare catre segmentul de retail, persoanele fizice detinand o pondere considerabila in portofoliul societatilor de asigurare (de ex.: OMNIASIG Life - 100%, BT Asigurari - 80%, INTERAMERICAN - 75%, OMNIASIG - 60%, UNITA - 60%). Astfel, in conditiile lipsei unor obiective asigurabile importante, precum si al numarului redus al I.M.M.-urilor, asiguratorii si-au concentrat atentia asupra clientilor persoane fizice, care au un grad de fidelizare si retentie considerabil mai mare. Aceasta orientare este benefica si datorita potentialului zonei in ceea ce priveste asigurarile de viata. Dezvoltarea unei retele eficiente de agenti, cat si campania agresiva de aderare la Pilonul II au creat premisele unei dezvoltari sanatoase pe acest segment, astfel ca, in 2007 aceasta clasa a reprezentat 15,4% din totalul subscrierilor la nivel local, mult peste rezultatele raportate in alte judete.

"Clientii au devenit mult mai receptivi fata de asigurarile de viata si vom depune toate eforturile pentru a constientiza necesitatea incheierii unei astfel de asigurari", este de parere Daniela Gina DOBOS, Branch Manager, AVIVA.
Totodata, "in judetul Bacau partea de life merita o atentie deosebita, iar educarea fortei de vanzari si colaborarea cu celelalte companii in acest sens sunt esentiale", a precizat Nicolae VRAMESCU, Director, Agentia OMNIASIG Life.
Judetul Bacau reprezinta un exemplu elocvent de echilibru si diversitate, iar colaborarea intre sucursalele societatilor de asigurare la nivelul judetului in ideea crearii unui mediu concurential corect merita remarcat mai presus de toate.
Oricare ar fi problemele pe plan local, liderii locali au reusit sa ajunga la un consens, fiind fermi convinsi de faptul ca colaborarea in interiorul pietei reprezinta cheia succesului, scopul principal fiind cresterea gradului de educare a populatiei si satisfacerea la maximum a necesitatilor acesteia.

Oleg DORONCEANU


Click aici pentru a vedea rezultatele companiilor de asigurari din Bacau!
Click pe poze pentru a le mari!

ASIBAN

Petre Viorel DAVID

Director Sucursala

ASIBAN
Str. Marasesti nr. 102, sc. C, ap. 2, parter
Tel./Fax: 0234.545.529

BCR Asigurari

Ionut OPRISAN

Director Sucursala

BCR Asigurari
Str. 9 Mai nr.11
Tel./Fax: 0234.578.006

EUROINS

Constantin GHEORGHITA
Director Sucursala

EUROINS
Str. Mihai Viteazu nr.5, sc.A
Tel./Fax: 0234.588.475

ALLIANZ-TIRIAC

Adrian ANTON
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Bdul. Banca Nationala nr.4
Tel.: 0234.576.978
Fax: 0234.570.830

ARDAF

Irina GHERASIM
Director Sucursala

ARDAF
Str. Stefan cel Mare nr.11
Tel./Fax: 0234.578.195

ASIROM

Ghiorghe CARLAN
Director Sucursala

ASIROM
Str. 9 Mai nr.25
Tel./Fax: 0234.515.478

ASTRA - UNIQA

Nicolae OPREA
Director Sucursala

ASTRA-UNIQA
Str. I.L. Caragiale nr.5, et.1, sc.A, ap.2
Tel./Fax: 0234.519.777

AVIVA

Daniela Gina DOBOS
Branch Manager

AVIVA
Str. Nicolae Titulescu nr.15 A
Tel.: 0234.581.540
Fax: 0234.588.088

BCR Asigurari de Viata

Ana Maria FLOREA
Director Agentie

BCR Asigurari de Viata
Str. 9 Mai nr.11
Tel./Fax: 0234.518.018

BT Asigurari

Dana-Gabriela BUTNARU
Director Agentie Judeteana

BT Asigurari
Str. 9 Mai nr.78
Tel./Fax: 0234.543.500

GENERALI Asigurari

Ionut MIHAILA
Director Agentie

GENERALI Asigurari
Str. Vasile Alecsandri nr.41, et. 1
Tel.: 0234.576.477
Fax: 0234.570.597

ING Asigurari de Viata

Cristina PETRAS
Agency Manager

ING Asigurari de Viata
Str. Pictor Aman nr.94 C
Tel.: 0234.571.405
Fax: 0234.588.018

INTERAMERICAN

Mariana CROITORU
Director Agentie

INTERAMERICAN
Str. Luminii nr.3, bl.3, sc.B, ap.1
Tel.: 0234.588.470
Fax: 0234.581.640

OMNIASIG Asigurari de Viata

Nicolae VRAMESCU
Director Agentie

OMNIASIG Asigurari de Viata
Str. Trotus nr.19
Tel./Fax: 0234.514.807

OMNIASIG

Dorel DUMITRU
Director Sucursala

OMNIASIG
Str. 9 Mai nr. 78, scara C, mezanin
Tel./Fax: 0234.570.941

UNITA

Monica NASTASE
Director Sucursala

UNITA

Str. 9 Mai nr.80, parter
Tel.: 0234.571.368
Fax: 0234.576.410

FINANCIAL Services Group

Liviu DINESCU
Director

FINANCIAL Services Group
Str. Libertatii nr.27, bloc B, ap. 6
Tel./Fax: 0234.326.880

MEDIA Invest Broker de Asigurare

Costel VASCAN
Director

MEDIA Invest Broker de Asigurare
Str. Nicolae Titulescu bl. 3, sc. B, ap. 7
Tel./Fax: 0234.581.674


Ziua Asigurarilor
Unde Ma Asigur? - Buletin Informativ de Asigurari

President: Sergiu COSTACHE CEO: Adriana PANCIU

Program Coordinator: Vlad PANCIU

Senior Editors: Oleg DORONCEANU, Costi BORODA

Editor: Vlad BOLDIJAR
Secretar General de Redactie: Lidia POP

IT Department: Octavian GRIGOR, Dorin PALADE

Edition Responsible: Costi BORODA
E-mail: media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2008 Media XPRIMM


Buletinul Informativ de Asigurari Unde Ma Asigur? este optimizat pentru a fi vizualizat cu o conexiune activa la Internet.
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici

Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Pentru a va abona selectati optiunile dorite. Pentru a va dezabona deselectati toate optiunile.