Inapoi la www.1asig.roUnde Ma Asigur?
by
Media XPRIMM
INSURANCE PROFILE
Buletin Informativ de Asigurari
Nr. 16, 4 decembrie 2007

ARGES

Programul
"Unde Ma Asigur
?"

Parteneri Oficiali

ASIBAN
ASIBAN

BCR Asigurari
BCR Asigurari

Partener

BT Asigurari
BT Asigurari


Parteneri Media

1asig.ro

XPRIMM Newsletters

Revista PRIMM Asigurari&Pensii
Revista PRIMM Asigurari&Pensii

Revista de Specialitate Insurance PROFILE
Insurance PROFILE

Judetul
ARGES
Judetul ARGES
>Resedinta de judet: Pitesti
>Suprafata: 6.862 km2
>Populatia: 652.625 locuitori (2002)
>Numar salariati: 148.300 (2007)
>Rata somajului: 5,1 (2007)
>Castig salarial mediu brut: 1.379 lei/persoana (2007)Piata locala a asigurarilor

>Numar de unitati locale: 36 (2005)
>Prime brute subscrise (2006): 139,59 milioane lei (estimare PRIMM)
>Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari: 440 (2005)
>Cheltuieli cu remuneratiile personalului: 6,14 milioane lei
>Densitatea asigurarilor: 213,89 lei/locuitor
>Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/1.478


Judetul Arges poate insemna mai multe lucruri deodata, in functie de cel caruia te adresezi. El inseamna DACIA si DOBRIN (ordinea inversa nu deranjeaza pe nimeni), mai poate insemna biserici si manastiri in aceeasi masura in care inseamna si cele "doua prune" de fix 28 de grade, care a capatat numele resedintei de judet, Pitesti, pe care l-a transformat in renume. Pentru asigurari, Argesul inseamna un judet efervescent, cu o industrie transformata si globalizata si o piata in continua crestere pentru segmentul de care ne ocupam, asigurarile.


DACIA-RENAULT, mandria argeseanului

Asezat la confluenta Argesului cu raul Doamnei, municipiul-resedinta de judet Pitesti, supranumit "orasul lalelelor", are un potential economic ridicat. Aici functioneaza aproximativ 13.700 de agenti economici, din care circa 800 de societati comerciale cu capital strain sau mixt.

In economia locala, industria detine rolul principal, dominante fiind: ramurile industriei grele, constructiilor de masini, petrochimia, exploatarile forestiere si prelucrarea lemnului, respectiv extragerea si prelucrarea resurselor si zacamintelor naturale. Printre cele mai mari obiective industriale din judet se numara ARPECHIM si RAFINARIA PITESTI, AUTOMOBILE DACIA-RENAULT, ALPROM, ANA-IMEP, ARPO CURTEA DE ARGES si ARO CAMPULUNG.

Economia argeseana s-a confundat multa vreme cu numele DACIA. Cel mai cunoscut brand romanesc a trecut, odata cu privatizarea, printr-un proces complex de modernizare. Datorita unei investitii de 489 milioane euro, uzina argeseana se situeaza la cele mai inalte standarde tehnologice. Realizarile companiei au fost recunoscute, la finele anului 2006, de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) prin pozitionarea pe locul intai in Topul National al Firmelor, la sectiunea industrie-mijloace de transport.

Astazi, compania pitesteana are peste 12.000 de angajati si o cifra anuala de afaceri care depaseste un miliard euro. Compania AUTO CHASSIS International, care a deschis acum doi ani o fabrica de componente pentru sasiurile masinilor RENAULT Clio si NISSAN Micra, a ocupat locul secund, confirmand dominatia industriei auto din regiune.


Din nou, asigurarile auto pe primul loc

Potrivit rezultatelor financiare furnizate de catre asiguratorii vizitati in cadrul Programului "Unde Ma Asigur?", volumul primelor brute subscrise la finalul trimestrului trei 2007 a fost de peste 112 milioane lei, ceea ce, calculat la un curs mediu de 3,29 lei/euro, a insemnat aproximativ 34 milioane euro. Dintre clasele de asigurari generale, cea mai mare pondere o detin asigurarile auto facultative CASCO, a caror pondere reprezinta 50% din totalul primelor brute subscrise. De asemenea, dintre toate clasele de asigurari, evolutia nominala in moneda europeana a acestui tip de asigurare a fost cea mai semnificativa, de 176% in intervalul ianuarie-septembrie al anului curent, comparativ cu perioada similara din 2006.

Concluzionand, industria auto influenteaza intr-o mare masura piata locala a asigurarilor. "Chiar si inainte de 1989, numarul de autoturisme in Pitesti era mult peste media nationala. Astfel, nevoia de asigurare a automobilului a fost constientizata de catre populatie din timp", a declarat Georgel SOARE, Director, Sucursala Muntenia, ARDAF, cu ocazia vizitelor efectuate de catre echipele Programului "Unde Ma Asigur?" in judetul Arges.

Uzina DACIA a avut intotdeauna un rol pozitiv pentru economia locala. In ultimii ani, au aparut fabrici de subansambluri, care isi exporta produsele catre toate locatiile in care RENAULT produce modelul LOGAN, cum ar fi Maroc sau Ucraina. "Companiile exportatoare de subansambluri DACIA lucreaza, in principal, cu transportatori locali, fapt ce a generat o evolutie spectaculoasa a acestui segment economic. Dezvoltarea se vede clar si in primele subscrise pe clasele de asigurari dedicate transportatorilor", a mentionat Iulian PATRU, Director, Sucursala UNITA.


De la agricultura... la constructii


Preocuparea principala a lor este aceea de a-si dezvolta toate liniile de business, pentru diversificarea portofoliului. Acest lucru se evidentiaza cel mai bine prin extinderea subscrierilor pe clasele asigurarilor de raspunderi civile si agricole, cele din urma manifestandu-se cu preponderenta in partea sudica a judetului, dedicata agriculturii.

Luand in considerare aceasta realitate, Dan STANCIULESCU, Director, Sucursala ASIROM, a declarat reprezentantilor Programului "Unde Ma Asigur?" urmatoarele: "Ne-am axat pe culturile mici si mijlocii. Acesta strategie inseamna mai multa munca, dar si o dispersie buna a riscului".

"Cadrul legislativ a contribuit la dezvoltarea clasei de asigurari agricole, subventiile acordate de stat exclusiv pentru culturile asigurate au generat o crestere importanta a acestei clase in portofoliul nostru", a mentionat Stefan OSIAC, Director, Sucursala ALLIANZ -TIRIAC Pitesti.

O alta strategie de diversificare a portofoliului consta in dezvoltarea segmentului de asigurari de raspunderi civile, industria constructiilor oferind un mediu favorabil. Investitiile recente in acest domeniu au generat un volum important de business pentru asiguratori.

"Constructorii argeseni s-au dezvoltat la scara nationala in ultimii ani, iar activitatea lor a avut un impact pozitiv asupra pietei locale de asigurari", a precizat Adriana DUMITRESCU, Director, Sucursala Arges, BCR Asigurari.


Asigurarile de locuinte... in asteptare


In timp ce Legea asigurarii obligatorii a locuintei este in dezbaterea Parlamentului, piata locala de asigurari resimte incertitudinea care planeaza asupra proiectului. Chiar daca acesta este controversat si neclar, actul normativ este asteptat datorita potentialului pe care il reprezinta pentru industria de profil.

"Pe de alta parte informatia cu privire la asigurarea obligatorie a locuintelor este foarte neclara si datorita multelor controverse care exista si in presa", declara Dan STANCIULESCU. Companiile apreciaza ca pot utiliza aceasta polita pentru dezvoltarea segmentului asigurarilor facultative. "Unul dintre cele mai importante puncte va fi compatibilitatea politelor facultative deja existente cu sistemul de asigurari obligatorii a locuintei", a mentionat Georgel SOARE.

"Multi dintre clientii nostri amana incheierea unei polite de asigurare pentru imobilul aflat in proprietate pana in momentul in care Legea asigurarii obligatorii a locuintei va intra in vigoare. Oamenii sunt in expectativa, urmand sa ia o hotarare asupra incheierii unei polite de asigurare facultative dupa aflarea conditiilor impuse de noua lege", a subliniat Rodica ARSENE, Director, Sucursala ASIBAN Arges.

Majoritatea romanilor refuza sa creada in iminenta producerii unei catastrofe naturale, drept pentru care nu considera justificata asigurarea locuintei contra inundatiilor, cutremurelor sau alunecarilor de pamant. Exista inca probleme de constientizare a utilitatii unei astfel de asigurari la nivelul populatiei. "In general, obligativitatea unor produse de asigurare a fost singura solutie viabila prin care s-a crescut nivelul de constientizare a necesitatii asigurarii", a adaugat Iulian PATRU.


Pensiile si asigurarile de viata, in simbioza


Campania de aderare la un fond de pensii administrat privat a avut un rol benefic asupra rezultatelor financiare inregistrate de companiile care ofera atat asigurari de viata, cat si pensii pe Pilonul II. Echipele Programului "Unde Ma Asigur?" au analizat, in cadrul vizitelor de lucru, relatia dintre cele doua produse: pensii private obligatorii si asigurari facultative de viata. "Odata cu pensiile de Pilon II, s-a simtit o crestere a vanzarilor de asigurari de viata, intrucat acestea au reprezentat primul pas in relatia noastra cu noii clienti", a declarat Gheorghe VIOREL, Director, Agentia AVIVA.

In acelasi sens, Hilda RADU, Agency Manager, ING Asigurari de Viata, ne-a precizat ca: "In primele noua luni ale anului curent am subscris cu 60% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. Aceasta crestere poate fi pusa pe seama implicarii noastre pe piata pensiilor private".

Catalina MEGHISAN, Director Adjunct Asigurari de Viata, GENERALI Arges, este de parere ca "vanzarea de asigurari de viata este sustinuta in mare parte de forta de vanzari: Forta de vanzari specializata coroborata cu experienta in acest domeniu este vitala pentru activitatea desfasurata in perioada de aderare la Pilonul II".

Reprezentantii companiilor de asigurari sustin, de asemenea, ca feedback-ul capatat in urma campaniei de aderare la un fond privat de pensii, va fi vital si isi va lasa serios amprenta asupra rezultatelor care vor fi obtinute pe piata asigurarilor de viata, in anul viitor: "2008 va fi un an al asigurarilor, companiile isi vor restructura afacerile tinand cont de noile date primite cu ocazia campaniei de pensii", este de parere Anisoara POPA, Director Agentia Pitesti, INTERAMERICAN.

Astfel, influenta pensiilor private asupra asigurarilor de viata la nivelul judetului Arges este una pozitiva, intrucat eforturile depuse de catre companii in perioada de adeziune nu au diminuat rezultatele pe clasa asigurarilor de viata, multe dintre companiile fruntase pe acest segment de asigurari inregistrand rezultate foarte bune si pe piata pensiilor private. Aceasta stare de fapt nu poate fi considerata surprinzatoare, fenomenul fiind intalnit si in alte judete vizitate de catre echipele Programului "Unde Ma Asigur?", cat si in tari cu sisteme de pensii similare.


Intermedieri, peste media nationala


La nivelul judetului Arges, colaborarea dintre intermediari, societatile de asigurari si clienti devine tot mai eficienta, conturandu-se o realitate profitabila pentru cele trei parti implicate. Pentru majoritatea companiilor de asigurari vizitate, activitatea cu brokerii a ajuns sa reprezinte peste 20% din totalul politelor vandute in piata, cat reprezenta procentul volumului intermedierilor la nivel national, la finele anului 2006. "Mare parte din rezultatele noastre foarte bune se datoreaza unei colaborari fructuoase cu societatile de brokeraj in asigurari. Anul acesta, circa 60% din volumul total de prime brute subscrise este realizat prin intermediul acestei colaborari", a declarat Iulian PATRU.

Distributia produselor noastre prin intermediul brokerilor face parte din strategia de dezvoltare a companiei noastre. Derulam in acest sens programe si proceduri speciale de colaborare cu brokerii si ne dorim ca acestea sa se concretizeze in rezultate semnificative pentru ambele parti. Acelasi lucru este subliniat si de catre Marius Valentin VOINESCU, Director Agentie, BCR Asigurari de Viata.

La vizita anterioara facuta la jumatatea anului 2005, de catre echipele Programului "Unde Ma Asigur?" unele societati se aflau deja la inceputul colaborarii cu societatile de intermediere, cum este cazul BCR Asigurari. "Relatia noastra cu brokerii s-a imbunatatit mult in ultima perioada, iar in ceea ce priveste primele noua luni ale anului in curs, circa 28% din total prime a fost subscris prin intermediul acestor companii", a precizat Adriana DUMITRESCU, BCR Asigurari.

"Avem o foarte buna colaborare cu brokerii de asigurare, dar aceasta activitate mai necesita o dezvoltare. Ponderea primelor brute subscrise prin intermediul acestora este de aproximativ 40% din totalul subscrierilor, fiind un important canal de vanzare", ne-a declarat Dan STANCIULESCU.

Potrivit asiguratorilor, planurile privind dezvoltarea acestei relatii de colaborare tintesc mult mai sus decat cifrele mentionate anterior. "Ne dorim ca ponderea primelor intermediate de brokerii de asigurare sa ajunga la 50%, in momentul de fata acesta situandu-se la circa 35%", a mentionat Stefan OSIAC, Director, Sucursala ALLIANZ - TIRIAC Pitesti.


Argesul, sub semnul daunelor


Daunalitatea este o problema pentru majoritatea asiguratorilor vizitati, intrucat judetul Arges este un important nod de legatura, de circulatie rutiera, intre Estul si Vestul tarii, dintre capitala Romaniei si orase importante ale Europei.

In urma analizarii rezultatelor financiare inregistrate de sucursalele judetene in primele noua luni ale anului curent, cat si a discutiilor purtate cu liderii acestora, a rezultat ca daunalitatea in Arges este sub media nationala. "La nivelul Sucursalei Arges, rata daunei se situeaza in jurul valorii de 60%", a precizat Stefan OSIAC.

"Preponderenta asigurarilor auto aduce dupa sine o daunalitate mare. In schimb, printr-o buna dispersie a riscului am reusit sa mentinem valoarea acesteia in limite rezonabile", este de parere Iulian PATRU.
Din discutiile purtate de catre echipele Programului "Unde Ma Asigur?" cu liderii companiilor de asigurari vizitate a reiesit faptul ca, la nivel judetean, in ultimile noua luni, nu au existat daune spectaculoase.
"Nu pot spune ca am avut o dauna 'vedeta' in aceste prime noua luni, cea mai mare situandu-se aproape de valoarea de 20.000 euro", a mentionat Catalina MEGHISAN.

Totusi, exista o dauna mai deosebita, raportata de Sucursala locala a ASTRA-UNIQA - o cultura de mustar. "Ce s-a intamplat? Cu o zi inainte de recoltare, o furtuna a distrus intr-o mare masura cultura. Am intervenit in cel mai scurt timp cu utilaje pentru a diminua valoarea daunei produse insa chiar si asa, aceasta s-a ridicat la peste 50.000 lei", a declarat Laura DRAGUTOIU, Director Sucursala Arges, ASTRA-UNIQA.


Obiective si planuri de viitor


La intrebarea, "Care sunt obiectivele de viitor ale sucursalei/ agentiei pe care o conduceti?", asiguratorii argeseni au declarat echipelor "Programului Unde Ma Asigur?" ca mizeaza pe diversificarea portofoliului propriu de clienti si pe cresterea volumului de prime brute subscrise.

"Obiectivele noastre vizeaza dezvoltarea unui portofoliu echilibrat prin cresterea incasarilor pentru segmentul asigurarilor non-auto si diminuarea implicita a daunelor din segmentul asigurarilor auto. Pe termen lung, ne propunem cresterea nivelului calitatii in procesul de subscriere, prin continuarea dezvoltarii fortei de vanzare si prin sustinerea tuturor colaboratorilor in vederea dezvoltarii profesionale in cadrul companiei noastre", a declarat Dumitru SOARE, Director, Agentia Arges, BT Asigurari.

In acelasi timp companiile pun accent pe extinderea retelei de vanzari si distributie si pe realizarea obiectivelor fixate si a parametrilor propusi, pe multumirea clientilor prin sporirea calitatii serviciilor prestate. Totodata se urmareste mentinerea si dezvoltarea parteneriatelor si a colaborarilor cu societatile de intermediere in asigurari si perfectionarea profesionala a personalului, in scopul furnizarii de servicii de calitate.

"Trebuie sa avem in vedere dezvoltarea fortei de vanzari de unit manageri si consultanti financiari", este de parere Aurelia BARBU, Director Agentia Arges, OMNIASIG Asigurari de Viata.


"Pe Arges in jos, pe un mal frumos ..."


Argesul de astazi continua traditia inaintasilor, atat prin dezvoltarea economica, cat si a vietii spirituale. Prin acest proces, judetul se afirma ca o zona distincta in cadrul Romaniei, fiind o punte de legatura intre trecut si viitor, intre Romania si Europa.
In cadrul vizitei efectuate, am descoperit traditionala ospitalitate romaneasca, frumusetea locurilor si potentialului economic al judetului.

Dezvoltarea activitatilor economice din domeniul comertului, al serviciilor, a celor din domeniul bancar si, nu in ultimul rand, din sfera industriei asigurarilor, sunt argumente de necontestat in favoarea inscrierii acestui judet pe harta prioritatilor de natura investitionala, pentru potentialii parteneri interni si externi.


Vlad BOLDIJAR
Click aici pentru a vedea rezultatele companiilor de asigurari din Arges!
ALLIANZ-TIRIAC

Stefan OSIAC
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Str. Fratii Golesti nr. 19
Tel.: 0248 - 252.216
Fax: 0248 - 251.853


ARDAF

Georgel SOARE
Director Sucursala

ARDAF
Str. Fratii Golesti nr. 3
Tel.: 0248 - 215.800
Fax: 0248 - 218.299


ASIBAN

Rodica ARSENE
Director Sucursala

ASIBAN
Bd. Republicii nr. 80
Tel.: 0248 - 210.926
Fax: 0248 - 233.664

ASIROM

Dan STANCIULESCU
Director Sucursala

ASIROM
Str. Ion Antonescu nr. 43
Tel.: 0248 - 213.165
Fax: 0248 - 222.294


ASTRA - UNIQA

Laura DRAGUTOIU
Director Sucursala

ASTRA-UNIQA
Bd. Republicii nr. 60
Tel.: 0248 - 210.824
Fax: 0248 - 217.926


AVIVA

Viorel GHEORGHE
Director Agentie

AVIVA
Bd. Republicii nr. 98
Tel.: 0248 - 221.124
Fax: 0248 - 211.803


BCR Asigurari

Adriana DUMITRESCU

Director Sucursala

BCR Asigurari
Bd. Republicii nr. 83
Tel.: 0248 - 222.958
Fax: 0248 - 610.215

BCR Asigurari de Viata

Marius Valentin VOINESCU
Director Agentie

BCR Asigurari de Viata
Bd. Republicii nr. 83
Tel./Fax: 0248 - 212.160

BT Asigurari

Dumitru STATE
Director Agentie

BT Asigurari
Bd. Eroilor nr. 12
Tel.: 0248 - 219.512
Fax: 0248 - 221.899

GENERALI

Catalina MEGHISAN
Director Adjunct Asigurari Viata

GENERALI
Str. Victoriei nr. 89, et. 1, ap. 3
Tel.: 0248 - 212.747
Fax: 0248 - 223.348

ING Asigurari de Viata

Hilda RADU
Agency Manager


ING Asigurari de Viata
Str. I.C. Bratianu nr. 28
Tel.: 0248 - 210.076
Fax: 0248 - 211.087

INTERAMERICAN

Anisoara POPA
Director Agentie


INTERAMERICAN
Str. Banu Maracine nr. 1
Tel.: 0248 - 211.388
Fax: 0248 - 218.533

OMNIASIG

Adrian NECHIFOR
Director Sucursala

OMNIASIG
Bd. Eroilor nr. 7
Tel.: 0248 - 221.915
Fax: 0248 - 221.896

OMNIASIG Life

Aurelia BARBU

Director Agentie

OMNIASIG Life
Str. I.C. Bratianu nr. 60
Tel./Fax: 0248 - 210.651

UNITA

Iulian PATRU
Director Sucursala

UNITA

Bd. Republicii, bl. D6a, Complex Caminul
Tel.: 0248 - 223.204
Fax: 0248 - 223.190
Unde Ma Asigur? - Buletin Informativ de Asigurari

General Director: Sergiu COSTACHE Executive Director: Adriana PANCIU

Program Coordinators: Vlad PANCIU, Georgiana OPREA

Senior Editor: Costi BORODA

Editors: Oleg DORONCEANU, Liviu HULUTA, Mirabela POSTOLACHE

IT Department: Octavian GRIGOR, Dorin PALADE

Edition Responsible: Costi BORODA
E-mail: media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2007 Media XPRIMM


Buletinul Informativ de Asigurari Unde Ma Asigur? este optimizat pentru a fi vizualizat cu o conexiune activa la Internet.
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici

Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Pentru a va abona selectati optiunile dorite. Pentru a va dezabona deselectati toate optiunile.