Inapoi la www.1asig.roUnde Ma Asigur?
  by
Media XPRIMM
INSURANCE PROFILE
ZIUA ASIGURARILOR BRASOV
   Buletin Informativ de Asigurari
Nr. 14, 6 noiembrie 2007
CONSTANTA

Programul
"Unde Ma Asigur
?"

Parteneri Oficiali

ASIBAN
ASIBAN

BCR Asigurari
BCR Asigurari

Partener

BT Asigurari
BT Asigurari


Parteneri Media

1asig.ro

XPRIMM Newsletters

Revista PRIMM Asigurari&Pensii
Revista PRIMM Asigurari&Pensii

Revista de Specialitate Insurance PROFILE
Insurance PROFILE

Judetul
CONSTANTA
Judetul CONSTANTA> Resedinta de judet: Constanta
> Suprafata: 7.071,29 km2
> Populatia: 756.053 locuitori (2005)
> Numar salariati: 173.800 persoane (2005)
> Rata somajului: 3% (septembrie 2006)
> Castig salarial mediu net: 780 lei/persoana (2005)


Piata locala a asigurarilor


> Numar de unitati locale: 39 (2005)
> Prime brute subscrise (2006): 150,09 milioane lei (estimare PRIMM)
> Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari: 332 (2005)
> Cheltuieli cu remuneratiile personalului: 6,56 milioane lei
> Densitatea asigurarilor: 140,82 lei/locuitor
> Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/2.149


Cel mai important oras al Dobrogei si principala poarta maritima a Romaniei, Constanta, a avut o evolutie asemanatoare intregii regiuni, singura particularitate care a impus o oarecare delimitare fiind vecinatatea marii si construirea podului feroviar de peste Dunare, fapt care a accelerat integrarea economica si cresterea populatiei romanesti.


Cazinoul din Constanta

Economia Judetului Constanta are un profil industrial, agrar si turistic, cu o agricultura si un transport maritim bine reprezentate in ansamblul economiei nationale.


Moscheea din Constanta

In conditiile in care Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) au o pondere in PIB de 40% la nivel national, la nivel judetean aceasta pondere este de 57,31%, reprezentand principalul sector generator de noi locuri de munca.

Industria Judetului Constanta se bazeaza pe activitati care utilizeaza tehnologii moderne de prelucrare in industria lemnului, textile si confectii in industria alimentara, a materialelor de constructii, acestea reprezentand ramuri de varf ale economiei nationale.

Cel de-al doilea domeniu major al economiei judetului este agricultura, care ocupa locul trei la nivelul intregii tari dupa criteriul suprafetei agricole. Aceasta acopera 80% (568.358 ha) din totalul suprafetei judetului.


Calea spre performanta...


Cel mai mare oras-port al Romaniei, Constanta, reprezinta un adevarat impuls pentru asigurarile maritime din Romania, si nu numai, profitand din plin de avantajele oferite de pozitia sa geografica.
"Constanta este cotata drept zona cu foarte mare potential, cu obiective asigurabile semnificative, existand in acest sens asteptari foarte mari in ceea ce priveste performanta si rezultatele", a declarat Tanase GIAMBAZI, Director Sucursala ASIROM, in cadrul vizitelor efectuate de catre echipele Programului "Unde Ma Asigur?" in Judetul Constanta.

Posibilitatile exceptionale neexploatate inca ale portului Constanta, principala poarta maritima a Romaniei, alaturi de investitiile considerabile in sectorul industrial, agrar si turistic din judet reprezinta si oportunitati importante de dezvoltare pentru domeniul asigurarilor.
"Mediul constantean de afaceri este propice pentru dezvoltarea asigurarilor, necesitatile de asigurare si protectie ale intreprinzatorilor locali ajutandu-ne in incheierea de asigurari de tip property", a precizat Urfet CHEMAL, Director Sucursala UNITA.


Biserica Sfantul Mina

La randul sau, segmentul de retail acapareaza tot mai mult teren, ca urmare a cresterii gradului de pregatire si informare in domeniul asigurarilor, precum si a nivelului de trai al constantenilor.
"Potentialul persoanelor fizice este foarte mare. Aproximativ 10-11% dintre acestea deja si-au asigurat proprietatile, ceea ce ne face sa fim cat se poate de increzatori in legatura cu dezvoltarea afacerilor pe acest segment", a declarat Iancu SAPERA, Director Agentie GENERALI.

"Clientii persoane fizice detin, in acest moment, ponderea cea mai mare in portofoliul nostru. Consideram ca acest segment prezinta un potential enorm, fapt care ne-a determinat, de altfel, sa dezvoltam o serie de produse personalizate pentru clientii nostri", a adaugat Ioana ALBERT, Director Centrul Regional Sud-Est OMNIASIG.

"Oamenii inca nu au ajuns la o maturitate corespunzatoare pentru a-si proteja bunurile, dar cred ca in scurt timp aceasta stare de fapt se va schimba", considera Manuel MANECA, Director Agentia BT Asigurari.


Statuia libertatii

"Se remarca o tendinta de imbunatatire a perceptiei vizavi de necesitatea de asigurare. In prezent totusi, pretul este factorul decisiv in analiza comparativa a ofertelor de pe piata. Avem incredere ca printr-o educare corecta a populatiei, criteriul de baza in adoptarea unei decizii sa fie sustinut de riscurile incluse si acoperite de acest pret", a declarat Camelia PANAIT, Director Sucursala ASTRA-UNIQA.

Astfel, puterea intreprinzatorilor locali, afacerile semnificative aduse de Portul Constanta, dar si deschiderea limitata a localnicilor fata de asigurari sunt cateva dintre caracteristicile pietei constantene de profil.


Realitati si perspective de dezvoltare


La sfarsitul anului precedent, industria asigurarilor din Judetul Constanta ocupa o pozitie excelenta intr-un top al subscrierilor la nivel national. Mai exact, cu subscrieri de 150 mil. lei si o cota de piata de 2,61% (inclusiv Bucuresti si Judetul Ilfov), Constanta se plaseaza pe locul patru, aceasta fiind devansata doar de Cluj, Timis si Prahova.
Fata de volumul de subscrieri realizat in primele noua luni ale anului 2006, in anul curent primele zece companii la nivelul judetului Constanta au inregistrat un total de 74,6 mil. lei in prime brute subscrise, ceea ce reflecta o crestere cu 25 de procente.

Evidentiem, in acest context, rezultatele notabile inregistrate de companii precum UNITA, GENERALI, OMNIASIG, ASIBAN, precum si debutul in forta al OMNIASIG Life.
Este important ca in acest context sa precizam si acea discrepanta prezenta in majoritatea judetelor, intre volumul primelor brute subscrise la nivelul municipiului Constanta si restul judetului.

"Municipiul Constanta insumeaza aproximativ 70% din volumul subscrierilor, fapt datorat obiectivelor asigurabile semnificative prezente aici, precum si veniturilor populatiei si culturii in domeniul asigurarilor. Zonele cu potential sunt Mangalia, Cernavoda si Medgidia", a subliniat Tanase GIAMBAZI.

"Cifra de afaceri este de 90% in Constanta, majoritatea asiguratorilor dorind insa sa creasca subscrierile la nivelul judetului prin dezvoltarea retelei proprii de agenti si puncte de lucru", ne-a relatat Urfet CHEMAL.
In cazul unor asiguratori, aceasta discrepanta vine ca urmare a profilului de activitate si a obiectivelor urmarite, asa cum este si cazul ASIBAN Constanta: "Exista o discrepanta mare intre oras si judet, in principal, datorita colaborarii cu bancile", precizeaza Dumitru VOLOSCIUC, Director Sucursala ASIBAN.


Hotel Rex Mamaia

Asemeni si situatiei intalnite la nivel national, asigurarile auto sunt dominante si in portofoliul asiguratorilor din Constanta, ponderea acestora fiind de aproximativ 63% din total prime brute subscrise in primele noua luni ale anului 2007.
Astfel, cresterea parcului auto la nivelul judetului precum si noile posibilitati de creditare oferite de banci si companiile de leasing au impulsionat dezvoltarea acestui segment de asigurare.

"Ponderea cea mai mare in portofoliu o au asigurarile RCA, pentru ca sunt obligatorii, si CASCO, cultura asigurarilor in acest moment determinand populatia sa se gandeasca mai intai la protectia autovehiculelor si apoi la cea a locuintei sau a vietii", a declarat Iulian GHERGHIU, Director Sucursala ARDAF.

In acelasi timp, remarcam o colaborare foarte buna intre companiile locale de profil si service-urile auto, relatie destul de dificila in majoritatea judetelor vizitate anterior in cadrul Programului "Unde Ma Asigur?".

"Suntem in relatii foarte bune cu service-urile din Constanta, conventiile incheiate cu acestea si respectarea termenelor de plata fiind cheia succesului", declara Manuel MANECA.

"Tarifele auto sunt stabilite pe baza contractelor de conventie incheiate anual, renegociate in fiecare an, care garanteaza mentinerea preturilor pe aceasta perioada", a adaugat Urfet CHEMAL.
Pe langa aspectul pozitiv pe cale il prezinta asigurarile auto, acela de "motor al pietei", care determina tendinta acesteia, evidentiem si partea negativa a acesteia, si anume, o rata a daunei foarte mare pe acest segment de asigurare, care apasa greu pe umerii companiilor locale de profil.
Pornind de la acest aspect, o permanenta preocupare a asiguratorilor constanteni este aceea de diversificare a portofoliului si de orientare spre alte clase de asigurari.

"Dupa asigurarile auto, cele mai promitatoare si cu potential sunt bunurile si asigurarile de raspundere civila, segment care are toate premisele pentru o dezvoltare puternica", a declarat Nicoleta TODEA, Director Sucursala ALLIANZ-TIRIAC.

"Asigurarile auto se cumpara, iar celelalte clase se vand, cel mai mare potential in acest sens revenind asigurarilor de bunuri, raspundere si accidente", completeaza Camelia PANAIT.

Astfel, raspunderile civile au capatat un impuls prin impunerea obligativitatii asigurarii managerilor si prin consolidarea constiintei consumatorilor cu privire la drepturile lor, aspecte de pe urma carora asiguratorii locali urmeaza sa beneficieze din plin.
In acelasi timp, investitiile mari in infrastructura, alaturi de dezvoltarea galopanta a industriei de constructii vor favoriza cresterile pe aceste clase de asigurari (raspundere civila, asigurare de echipamente, riscuri financiare, employee benefits etc.).

O alta oportunitate de diversificare a portofoliului asiguratorilor locali o prezinta si segmentul asigurarilor agricole, dat fiind faptul ca judetul ocupa locul 3 in tara dupa criteriul suprafetei cultivate. Acest domeniu insa, presupune colaborarea cu anumiti specialisti, evaluarea si stabilirea primelor de asigurare si necesita studii aprofundate de specialitate.

"Asigurarile agricole au fost favorizate de faptul ca au existat o serie de fonduri si subventii europene care se acorda producatorilor agricoli pentru infiintarea culturilor, acordare conditionata de existenta asigurarii pentru cultura respectiva. In acelasi timp, acoperirea de catre stat a riscurilor majore ce pot afecta culturile agricole este si ea conditionata de existenta unei asigurari standard la una din societatile de asigurari agreeate. Fenomenele naturale din ultimul timp incep sa convinga producatorii agricoli de necesitatea acestor asigurari", precizeaza Iulian GHEORGHIU, Director Sucursala ARDAF.

"Avem circa 57 de mii de ha asigurate din 600 de mii ha agricole la nivelul judetului. Colaborarea cu un personal specializat in domeniu va asigura cresterea pe acest segment de asigurare cu un potential semnificativ de dezvoltare", ne-a relatat Iancu SAPERA, Director Agentie GENERALI.
Nu in ultimul rand, evidentiem si noile oportunitati oferite de catre asigurarile facultative de locuinte, care vor fi puternic impulsionate de intrarea in vigoare a legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor, din 2008.

Lasand la o parte lacunele pe care le prezinta acesta lege, precum si numeroasele dezbateri referitoare la forma finala pe care trebuie sa o imbrace aceasta, ea prezinta in mod cert si anumite avantaje pentru asiguratori locali.
"Constanta este un judet mai protejat de calamitati naturale, fiind o mica probabilitate de survenire a cele trei riscuri acoperite prin aceasta asigurare obligatorie (cutremure, inundatii, alunecari de teren). Astfel, consider ca aceste asigurari au potential, deoarece se va realiza o dispersie foarte mare, si, in acelasi timp, ele vor fi o punte pentru asigurarile facultative de locuinta", apreciaza Tanase GIAMBAZI, Director Sucursala ASIROM.

"Sunt convins de impactul pe care il va avea aplicarea legii privind asigurarile obligatorii a locuintelor asupra impulsionarii asigurarilor facultative", considera Adrian CURTA, Director Sucursala Zonala BCR Asigurari.
Astfel, exista un mare potential de crestere, atat prin cresterea "volumului asigurabil", cat si prin buna valorificare a celui existent.


Amenintarile si gestionarea acestora


Un aspect important observat in cadrul vizitelor efectuate de catre echipele programului "Unde Ma Asigur?" in judetul Constanta este cel legat de forta de munca ocupata in asigurari.
Astfel, remarcam o insuficienta a fortei de munca calificate angajate in domeniu, precum si o mare fluctuatie a personalului intre companiile de asigurari. Aceasta este o piedica importanta in dezvoltarea si mentinerea culturii organizationale a asiguratorilor locali, mai ales ca doua dintre obiectivele primordiale vizate sunt extinderea retelelor teritoriale si a fortei de vanzari.

"Constatam o insuficienta a personalului calificat in asigurari, recrutarea si mentinerea personalului de vanzare fiind foarte dificile. In cazuri speciale angajarile se fac si prin intermediul persoanelor cunoscute din piata", declara Adrian CURTA, BCR Asigurari.

"Fluctuatia personalului in asigurari este o adevarata problema la nivelul judetului, majoritatea companiilor de asigurari confruntandu-se cu acesta stare de fapt. Odata depasita etapa de recrutare, se impune un accent deosebit pe activitati de fomare precum si pe utilizarea parghiilor motivationale de mentinere a acestora", completeaza Nicoleta TODEA, ALLIANZ-TIRIAC.
Astfel, companiile locale de profil recurg la diverse modalitati de recrutare si mentinere a personalului, incercand sa aduca o stabilitate si continuitate in acest sens.

"Este dificil sa dezvolti afacerea fara o retea de vanzare. In acest sens, am fost inclusi intr-un proiect pilot de recrutare la nivel de centrala, in colaborare cu un portal specializat", ne-a relatat Camelia PANAIT, ASTRA-UNIQA.

"In politica noastra de angajare mizam mult pe oameni din afara sistemului, pe care ulterior reusim sa-i formam conform cerintelor si asteptarilor noastre", precizeaza Ioana ALBERT, OMNIASIG.

"Ca o solutie la fluctuatia de personal este orientarea activitatii spre brokerii de asigurare, perspectiva care se incadreaza perfect in strategia companiei noastre", considera Iancu SAPERA, Director Agentie GENERALI.


Rata daunei, ingrijoratoare...


Asa cum am mentionat anterior, dezvoltarea economica accelerata precum si cresterea parcului auto, alaturi de diversificarea ofertelor de finantare pentru procurarea autovehicolelor au condus la o majorarea substantiala a subscrierilor pe segmentul auto. Cresterea numarului asiguratilor a dus insa si la cresterea ingrijoratoare a ratei daunei, aceasta fiind una din problemele cele mai importante ale asiguratorilor din Constanta.

Mai mult, data fiind specificitatea turistica a zonei, volumul de munca al companiilor de profil pe acest segment se dubleaza, practic, in perioada de vara.
"Am inregistrat o rata a daunei pe segmentul auto de aproximativ 70% in primele opt luni ale anului curent, si estimam o valoare de 75-80% pana la sfarsitul anului. Cea mai mare daunalitate a fost inregistrata in perioada de vara, cand a avut loc o dublare fata de rezultatele din primavara", declara Urfet CHEMAL, UNITA.

"Pe clasa asigurarilor auto rata daunei este foarte mare in ceea ce priveste compania noastra, aceasta fiind de aproape 100%, cele mai multe accidente fiind inregistrate in perioada iulie-august", precizeaza Tanase GIAMBAZI, ASIROM.
In aceste conditii, asiguratorii locali aplica o serie de masuri menite sa diminueze acest indicator rata daunei, printre care mentionam selectia riguroasa a clientilor, precum si implementarea sistemelor informatice specifice.

"Am inregistrat o rata a daunei de 90% pentru asigurarile auto, drept pentru care am instituit un sistem riguros in privinta instrumentarii dosarelor, precum si crearea unui departament antifrauda la nivel central", ne-a relatat Iulian GHEORGHIU, ARDAF.

"Implementarea unui sistem informatic contribuie considerabil la diminuarea ratei daunei precum si masuri ce tin de selectia atenta a clientilor, asa numita "rata a simpatiei", declara Ioana ALBERT, OMNIASIG.

"Selectia riguroasa a clientilor si noile oportunitati oferite de catre aplicatiile informatice ne-au permis mentinerea ratei daunei la un nivel acceptabil, de 60%, sub media la nivel national", a adaugat Dumitru VOLOSCIUC, ASIBAN.

Este de mentionat ca, desi companiile de profil din Constanta inregistreaza o rata a daunei mult peste media nationala, acestea nu au avut pagube majore in anul 2006.
Totusi, dintre daunele inregistrate la nivel local o evidentiem pe cea avizata si platita de catre compania ASIROM, in valoare de peste 300.000 EUR, pentru accidentarea unei macarale plutitoare a unei societati de shipping, asigurata pe CASCO Nave.


Intermedierile in Constanta, intr-o etapa superioara


In pofida unor relatii "incordate" la nivel national in ceea ce priveste relatia asigurator-broker, judetul Constanta se poate lauda cu o buna cultura a intermedierilor si a consultantei in asigurari.
Companiile de brokeraj sunt bine reprezentate in judet, functionand nu mai putin de 15 brokeri locali, care si-au exprimat intentia de a educa populatia si de a forma o adevarata cultura a asigurarilor.

"Pretul face inca diferenta in Constanta. Consider ca suntem in continuare intr-o faza de pionierat in brokeraj si in asigurari", a declarat Andra TILA, Director General, ASIMAR Broker de Asigurare.
"In relatia noastra cu clientii este important sa identificam riscurile la care sunt expusi in activitatea lor cotidiana si sa le explicam faptul ca aceste riscuri sunt asigurabile", a mentionat Gabriel-Octavian NICOLAE, Director General CB&Co Broker de Asigurare.

In acelasi sens, Mihai VRISCU, Director LION Broker de Asigurare, ne-a declarat: "In activitatea noastra ne bazam in primul rand pe interesul clientului, identificarea celei mai bune solutii pentru acesta, satisfactia acestuia fiind cea mai buna recomandare pentru companie".

Odata cu cresterea economica a judetului si dezvoltarea intreprinzatorilor locali, asiguratorii si, implicit, brokerii de profil au beneficiat de pe urma unui potential asigurabil mult mai mare. Astfel, majoritatea brokerilor vizitati au acordat o atentie deosebita segmentului corporate: "Mediul constantean de afaceri este propice pentru piata asigurarilor, iar simtul de proprietate al intreprinzatorilor locali ne-a ajutat in incheierea de asigurari de tip property, care domina portofoliul nostru", a precizat Mihai Radu SERBAN, General Manager al BIREX Broker de Asigurare - Reasigurare.
Inca din antichitate, Portul Constanta a fost una dintre sursele principale de venit ale localnicilor, iar piata actuala de asigurari reprezinta unul dintre beneficiarii acestui factor de dezvoltare economica.

"Asigurarile maritime au inregistrat o crestere constanta si sigura, mai ales in ceea ce priveste navele mici si mijlocii", a adaugat Silviu-Dieter COSERIU, Director UNIBROKER Dobrogea. De aceeasi parere este si Bogdan FILIP, Director General INSUROM Broker: "Desi asigurarile maritime sunt destul de dificile, din cauza +numarului mic al navelor romanesti, asigurarile de yahturi au potential".

"Asigurarile maritime reprezinta o clasa extrem de redusa ca pondere la nivel national, mai ales, datorita numarului mic de specialisti necesari pentru acest segment. Totusi, se simte o crestere a interesului la nivelul pietei fata de acest tip de asigurari", a declarat Viorica MITREA, General Manager FAIRWAY Insurance Broker.

Concluzionand, constatam ca puterea intreprinzatorilor locali, afacerile semnificative aduse de Portul Constanta si-au pus o amprenta semnificativa asupra brokerajului in asigurari la nivelul judetului Constanta.
Totusi, semnalam o tendinta de extindere a activitatii acestora in afara judetului, datorata, in mare, reticentei unora dintre companiile de asigurare din Constanta, care nu reusesc sa tina pasul cu avantul puternic al intermediarilor in asigurari.

"Trebuie imbunatatita operativitatea de transmitere a ofertei solicitate de broker, dar si a modificarilor aparute in conditiile de asigurare, pe care le primim cu intarziere", declara Daniela STEFAN, Director Executiv DASIG Broker.
Astfel, brokerii locali sunt intr-o expansiune continua, trei dintre societatile de intermediere vizitate avand puncte de lucru in Bucuresti si alte orase mari din tara.

"Avem doua birouri deschise in Constanta si alte trei in tara. Vom folosi sistemul de franciza pentru extinderea teritoriala, iar pe termen lung intentionam sa ne extindem la nivel national", a declarat Andrei RADULESCU, Director General POWER Holding.

In alta ordine de idei, liderii companiilor locale de asigurari si-au exprimat sprijinul pentru demersul companiilor de brokeraj, intentionand sa-si mareasca volumul subscrierilor prin intermediul acestora.
"Peste 50% din subscrierile noastre sunt realizate prin intermediul brokerilor, si intentionam sa marim volumul de afaceri prin intermediul acestora", precizeaza Iancu SAPERA.

"Brokerii au fost supusi unui proces de selectie si acum sunt responsabili pentru 67% din subscrierile noastre", a declarat Urfet CHEMAL.
De aceeasi parere este si Directorul ASTRA-UNIQA: "Brokerii sunt canale importante de vanzare, care nu trebuie neglijate, vom incerca sa dezvoltam aceasta relatie pe viitor".

"Pe termen mediu si scurt, orientarea catre brokeri este cheia succesului, avantajele acestei colaborari fiind reciproce", a punctat Nicoleta TODEA.


Viata si pensiile in Constanta


Lansarea pensiilor private si dinamica tot mai accentuata pe segmentul asigurarilor de viata au constituit premise importante pentru impulsionarea activitatii companiilor de profil din Constanta.
"Judetul a inregistrat o dezvoltare foarte buna in ceea ce priveste asigurarile de viata, ocupand pozitia a cincea pe tara, in acest sens. Orientarea catre segmentul corporate, parteneriatele cu bancile si o buna identificare a necesitatilor clientilor vor asigura cresterea in acest domeniu", a declarat Mirela DECA, Director Zona de Sud-Est, OMNIASIG Life.

"Constanta este un oras cu un numar mare de locuitori, ceea ce constituie un mediu prielnic pentru vanzarile de asigurari de viata, care cer multa pregatire si talent pentru a obtine performanta. Consider asigurarile de viata o afacere de viitor", a adaugat Izabela STIUCA, Director Agentia AVIVA.

"Fiind un oras cu activitate portuara, in Constanta exista, din partea personalului navigant, o deschidere mai mare pentru asigurari si pensii private. De asemenea, factori precum turismul si volumul in crestere al constructiilor civile si industriale vor contribui esential la dezvoltarea afacerilor pe acest segment", a precizat Elvira IANA, Director Agentia BCR Asigurari de Viata.
Evident, performantele companiilor de profil din Constanta nu ar putea fi atinse fara profesionalismul si implicarea liderilor acestora, care depun eforturi sustinute pentru educarea populatiei vizavi de necesitatea asigurarilor de viata.

"In activitatea noastra intalnim lacune mari datorita lipsei educatiei financiare, o mostenire ramasa din perioada comunista fiind ignoranta privind securitatea financiara a familiei. De asemenea, acestea se tem sa-si asume responsabilitati financiare pe termen lung, tinand cont ca asigurarile de viata implica o frecventa a platilor si penalitati in situatia intreruperii contractelor", adauga Izabela STIUCA.
"Avem pretentii mari de la consultantii nostri, care trec prin mai multe etape de selectie, acestea jucand un rol important in ceea ce priveste educarea si cultura oamenilor", a precizat Mirela DECA.

Nu in ultimul rand, remarcam interesul al companiilor specializate pe asigurari de viata si pensii din Constanta pentru asigurarile facultative de locuinte, in conditiile in care proiectul legii asigurarii obligatorii a locuintelor este in curs de adoptare.

"Agentii de vanzari din asigurari de viata s-ar putea implica, relativ usor, si in acest domeniu. Aceasta, mai ales in contextul in care, dupa 17 ianuarie, societatile de pe segmentul life vor dispune de un numar mare de agenti disponibili pentru o astfel de activitate, odata cu incheierea perioadei de aderare la Pilonul II", a declarat Marcela Izabela STIUCA.

Desi asigurarile de viata au inca o pondere redusa in portofoliul companiilor de asigurari din Constanta, potentialul de dezvoltare este enorm si exista toate premisele pentru o crestere sanatoasa pe acest segment.


Care sunt asteptarile?


"Principalele obiective vizate sunt cresterea subscrierilor prin aport propriu si colaboratori, alaturi de pregatirea personalului pentru schimbarile legislative care se vor produce in perioada urmatoare (constatul amiabil si asigurarea obligatorie a locuintelor). Nu in ultimul rand, vizam si dezvoltarea asigurarilor de tip incendiu si raspundere civila", a declarat Dumitru VOLOSCIUC.

"Pentru urmatoarea perioada ne propunem dezvoltarea liniilor de business altele decat cele auto si promovarea unor produse destinate I.M.M.-urilor", ne-a declarat Urfet CHEMAL.

"Ca obiective primordiale pe termen mediu ne propunem un accent mai mare pe pregatirea profesionala a personalului si o echilibrare a structurii portofoliului, cu preponderenta de alte tipuri de asigurari decat cel auto, indeosebi cele de raspundere civila", a subliniat Adrian CURTA, Director Sucursala Zonala BCR Asigurari.

"Ne propunem sa dezvoltam parteneriatele cu bancile, atat la nivel central cat si la nivel local, cat si sa ne orientam mai mult spre segmentul corporate", precizeaza Mariana ROSCA.
Astfel, desi fiecare companie isi are stabilita propria strategie de dezvoltare observam o serie de obiective comune ale acestora, printre care, mentionam: echilibrarea si diversificarea portofoliului pe alte clase de asigurari, altele decat cele auto, cresterea volumului subscrierilor, profitabilitate si extinderea retelei teritoriale.


La final...


Piata asigurarilor din Judetul Constanta prezinta o serie de particularitati care au contribuit in mod pozitiv la rezultatele obtinute de catre companiile locale de profil.

Astfel, Portul Constanta si investitiile considerabile realizate in infrastructura, precum si cele legate de specificul turistic al zonei au un cuvant greu de spus in dezvoltarea viitoare a industriei asigurarilor, si aceasta in conditiile in care liderii companiilor locale de asigurari depun toate eforturile pentru o mai buna satisfacere a nevoilor clientilor, in contextul aplicarii unui management al daunelor mult mai eficient si mizand in mod cert pe calitatea serviciilor oferite.


Oleg DORONCEANU
Click aici pentru a vedea rezultatele companiilor de asigurari din Constanta!
ALLIANZ-TIRIAC

Nicoleta TODEA
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Str. Constantin Bratescu nr.1
Tel.: 0241.616.466
Fax: 0241.665.977

ARDAF

Iulian GHEORGHIU
Director Sucursala

ARDAF
Str. Sabinelor nr. 36A
Tel.: 0241.614.987
Fax: 0241.619.450

ASIBAN

Dumitru VOLOSCIUC
Director Sucursala

ASIBAN
Str. Calarasi nr. 63
Tel.: 0241.518.001
Fax: 0241.518.004

ASIROM

Tanase GIAMBAZI
Director Sucursala

ASIROM
Bd. Tomis nr. 142
Tel.: 0241.611.098
Fax: 0241.698.827

ASTRA - UNIQA

Camelia PANAIT
Director Sucursala

ASTRA-UNIQA
Str. Dianei nr. 2
Tel.: 0241.550.211
Fax: 0241.550.213

AVIVA

Marcela Izabela STIUCA
Director Agentie

AVIVA
Str. Jupiter nr. 2C
Tel.: 0241.555.445
Fax: 0241.555.444

BCR Asigurari

Adrian CURTA

Director Sucursala Zonala


Iulia Niculina IONESCU

Director Sucursala

BCR Asigurari
Bd. Mamaia nr. 13-15
Tel.: 0241.671.666
Fax: 0241.619.660

BCR Asigurari de Viata

Elvira IANA
Director Agentie

BCR Asigurari de Viata
Str. Traian nr. 68
Tel.: 0241.558.083
Fax: 0241.558.083

BT Asigurari

Manuel MANECA
Director Agentie

BT Asigurari
Str. Sarmisegetuza nr. 34
Tel.: 0241.657.604
Fax: 0241.606.654

GENERALI

Iancu SAPERA
Director Agentie

GENERALI
Bd. Mamaia nr. 83, bl. LS5, ap. 2
Tel.: 0241.606.138
Fax: 0241.619.636

Gabriela CARAMITEA
Director Agentie

GENERALI
Str. Jupiter nr. 9
Tel.: 0241.554.167
Fax: 0241.660.878

ING Asigurari de Viata

Enrise NURLA
Director Agentie

ING Asigurari de Viata
Bd. Mamaia nr. 175, et. 2
Tel.: 0241.511.570
Fax: 0241.511.576

GRAWE Romania

Rodica PLOPEANU
Regional Manager

GRAWE Romania
Str. Stefan Mihaileanu nr. 45, et. 3
Tel.: 0241.558.071
Fax: 0241.558.070

OMNIASIG

Ioana ALBERT
Director Centrul Regional Sud-Est

OMNIASIG
Str. Tudor Vladimirescu nr. 21
Tel.: 0241.665.810
Fax: 0841.693.046

OMNIASIG Life

Mirela DECA

Director Zona Sud-Est

Mariana ROSCA

Director Agentie

OMNIASIG Life
Str. Tudor Vladimirescu nr. 52
Tel.: 0241.664.411
Fax: 0241.664.410

OTP Garancia Asigurari

Elisaveta CROITORU

Director Sucursala

OTP Garancia Asigurari
Bd. Tomis nr. 149, bl. A2, sc. C, ap. 42, parter
Tel.: 0241.552.468
Fax: 0241.552.468

UNITA

Urfet CHEMAL
Director Sucursala

UNITA

Bd. Ferdinand nr. 47
Tel.: 0241.551.491
Fax: 0241.583.887

ASIMAR Broker de Asigurari

Andra TILA
Director General

ASIMAR Broker de Asigurari

Str. Constantin Bratescu nr. 2bis, ap. 1, parter
Tel.: 0241.698.514
Fax: 0241.698.512

BIREX broker de Asigurare-Reasigurare

Serban Radu MIHAI
General Manager

BIREX broker de Asigurare-Reasigurare
Str. Miron Costin nr. 68
Tel.: 0241.515.538
Fax: 0241.515.538

CB&Co Broker de Asigurare

Gabriel Octavian NICOLAE
Director General

CB&Co Broker de Asigurare
Str. Decebal nr. 6
Tel.: 0241.699.099
Fax: 0241.699.098

DASIG Broker

Daniela STEFAN
Director Executiv

DASIG Broker
Bd. Tomis nr. 93, et. 1, cam 6
Tel.: 0241.670.600
Fax: 0241.670.622

FAIRWAY Broker de Asigurare

Viorica MITREA
General Manager


Aurel IONESCU

Partner

FAIRWAY Broker de Asigurare
Str. Revolutiei din 22 Decembrie 1989, bl. L9, sc. A, et. 1, ap. 3
Tel.: 0241.699.099
Fax: 0241.699.098

INSUROM Broker de Asigurare-Reasigurare

Bogdan FILIP
Director General

INSUROM Broker de Asigurare-Reasigurare
Bd. Ferdinand nr. 46, parter
Tel.: 0241.619.928
Fax: 0241.619.928

LION Broker de Asigurare

Mihai VRISCU
Director


Carmen PITU

Director

LION Broker de Asigurare
Bd. Tomis nr. 143A, parter
Tel.: 0241.542.424
Fax: 0241.542.424

POWER Insurance Broker

Andrei RADULESCU
Director General

POWER Insurance Broker
Bd. Mamaia nr. 85, bl. LS6, sc. D, ap. 31
Tel.: 0241.606.610
Fax: 0241.606.612

TOP Insurance Broker

Simona TOPORAU
General Manager

TOP Insurance Broker
Str. George Enescu nr. 44A
Tel.: 0241.559.444
Fax: 0241.559.222

UNIBROKER Dobrogea

Silviu-Dieter COSERIU
Director

UNIBROKER Dobrogea
Str. Antim Ivireanu nr. 14
Tel.: 0241.587.571
Fax: 0241.587.571

sus 

Unde Ma Asigur? - Buletin Informativ de Asigurari

General Director: Sergiu COSTACHE Executive Director: Adriana PANCIU

Program Coordinators: Vlad PANCIU, Georgiana OPREA

Senior Editor: Costi BORODA

Editors: Oleg DORONCEANU, Liviu HULUTA, Mirabela POSTOLACHE

IT Department: Octavian GRIGOR, Dorin PALADE

Edition Responsible: Costi BORODA
E-mail:   media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2007 Media XPRIMM


Buletinul Informativ de Asigurari Unde Ma Asigur? este optimizat pentru a fi vizualizat cu o conexiune activa la Internet.
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici

Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Pentru a va abona selectati optiunile dorite. Pentru a va dezabona deselectati toate optiunile.