Inapoi la www.1asig.roUnde Ma Asigur?
by
Media XPRIMM
ICAR Forum
INSURANCE PROFILE
Buletin Informativ de Asigurari
Nr. 11, 4 septembrie 2007
SIBIU

Programul
"Unde Ma Asigur
?"

Parteneri Oficiali

ASIBAN
ASIBAN

BCR Asigurari
BCR Asigurari

Partener

BT Asigurari
BT Asigurari


Parteneri Media

1asig.ro

XPRIMM Newsletters

Revista PRIMM Asigurari&Pensii
Revista PRIMM Asigurari&Pensii

Revista de Specialitate Insurance PROFILE
Insurance PROFILE

Judetul
SIBIU
Judetul SIBIU> Resedinta de judet: Sibiu
> Suprafata: 5.432 km2
> Populatia: 421.724 locuitori
> Numar de salariati: 165.100 persoane
> Rata somajului: 6%
> Castig salarial mediu net: 755 lei/persoana (2006)

Piata asigurarilor in 2005


> Numar de unitati locale: 38
> Prime brute subscrise: 73,60 mil. lei
> Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari: 307
> Cheltuieli cu remuneratiile personalului: 6,19 mil. lei
> Densitatea asigurarilor: 177,38 lei/locuitor
> Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/1.380
Piata Mare din Sibiu


Echipele Programului "Unde Ma Asigur?" au vizitat Sibiul, un judet incarcat de istorie si cultura, cu importante investitii straine si avand o piata financiara de invidiat. In urmatoarele randuri puteti afla aproape totul despre piata asigurarilor dintr-o zona dominata de traditie si in plin avant economic.

Orasul Sibiul a fost fondat de sasii colonizati in secolele XI-XII, pe locul unei vechi cetati daco-romane, traversand intreg Evul Mediu sub numele de Hermannstadt.

In zilele noastre, Sibiu este capitala unui judet cu o pozitie privilegiata atat din punct de vedere geografic, cat si economic si social. Din punctul de vedere al investitiilor straine, Sibiul poate fi considerat unul dintre cele mai prospere orase din Romania, numeroase persoane fizice sau companii internationale decizand sa deschida si sa dezvolte afaceri in acest loc.Catedrala Evanghelica din SibiuIn cadrul economiei judetului, restructurarea si modernizarea din ultimul deceniu au propulsat industria pe primul loc, cu o pondere de 38,72% din Produsul Intern Brut, aceasta fiind urmata de agricultura, constructii, comert si servicii.

Printre alte ramuri ale economiei sibiene, mai putem aminti industria constructoare de masini (BILSTEIN Compa), industria confectiilor (MONDEX), industria produselor alimentare (SCANDIA) si industria de rechizite scolare (FLARO). Recent au fost deschise cateva fabrici noi de componente electrice si electronice, de rulmenti si de curele de transmisie (investitie a companiei germane SIEMENS).

Astfel, putem afirma ca Sibiul a intrat in competitia oraselor cu o mare dinamica a dezvoltarii economice. Zona Industriala Vest fiind, in acest moment, o atractie pentru firme interesate de achizitionarea de terenuri in scopul construirii unor unitati de productie. Valoarea totala a investitiilor straine pe care Zona Industriala Vest o va aduce Sibiului in urmatorii ani va depasiti, conform estimarilor, 70 mil. EUR.

Un exemplu bun de investitie semnificativa poate fi cel al corporatiei CONTINENTAL AG, liderul pietei europene a subansamblelor pentru industria de automobile, care a deschis la Sibiu o noua facilitate de productie a componentelor electronice pentru sisteme de franare si, in paralel, un centru de cercetare.

Tot in Sibiul isi are sediul si Bursa Monetar Financiara si de Marfuri, institutie emblematica pentru mediul economic si de afaceri romanesc. Mai mult, toate companiile bancare si de asigurari majore, prezente in Romania, au cel putin o filiala sau o sucursala in oras.

Nu in ultimul rand, trebuie amintit faptul ca, in anul 2007, Sibiu a fost desemnata Capitala Europeana a Culturii, impreuna cu Luxemburg. Acesta este cel mai important eveniment din istoria orasului, prin care se promoveaza, prin dialog multicultural, multietnic si multiconfesional, imaginea orasului si a Romaniei in lume.Capitala europeana a conservatorismului


Forma pe care o ia conservatorismul local este primul lucru care te surprinde in municipiul situat la poalele Cibinului. Aceasta observatie deriva deopotriva din atitudinea localnicilor fata de viata politica, de cea economica si, mai ales, fata de... industria asigurarilor.Vedere catre Piata Mica din Sibiu


"Sibienii sunt destul de conservatori, agentii de asigurare locali au si ei o doza mare de conservatorism si, ca urmare, produsele conservatoare sunt printre cele mai bine vandute", a descris sintetic Daniel CORLACIU, Director Agentie, INTERAMERICAN Sibiu, situatia de pe piata asigurarilor din Capitala Culturala Europeana.

"Este bine cunoscut faptul ca ardelenii iau destul de greu decizii legate de bani", a precizat Nicusor Marcel UDREA, Director, Sucursala ASIROM Sibiu.
In prima zi de vizite a reiesit clar faptul ca sibienii au fost influentati de prezenta sasilor in zona si au adoptat conservatorismul acestora, dublat de un acut simt al proprietatii. "Paradoxal, acesta nu se reflecta direct in vanzarea de polite de asigurare pentru protectia proprietatilor imobiliare", a declarat Dan KELP, Director, Agentia GENERALI Sibiu.

Pe de alta parte, conservatorismul local in asigurari reiese si din relatia cu partenerii companiilor de asigurare, brokerii. "Marea majoritate a colaborarilor sunt cu brokerii locali", a spus Delia NICOARA, Director, Agentia Judeteana BT Asigurari.

Totusi, se pare ca sibienii acumuleaza, de la an la an, tot mai multa informatie in ceea ce priveste produsele de asigurari si incep sa constientizeze necesitatea de a avea acoperire pentru anumite riscuri. "Se simte nevoia de consultanti adevarati in asigurari, nu numai de vanzatori, pentru ca publicul se arata interesat de diferitele tipuri de asigurari, iar asiguratii pun intrebari din ce in ce mai pertinente. De aceea am organizat un program de pregatire, pentru a transforma agentii nostri in consultanti cu experienta pe mai multe tipuri de asigurari", a punctat Matei FAGADARU, Director OMNIASIG, Centrul Zonal Sibiu.

Un alt fapt demn de semnalat este acela ca boom-ul investitional din anii trecuti a fost puternic resimtit si in asigurari, care au avut o crestere semnificativa, mai ales in 2007. Totusi, aceasta dezvoltare pare sa incetineasca, motivul principal fiind acela ca potentialii investitori se lovesc acum de lipsa personalului mai mult sau mai putin calificat.

Rezolvarea problemei fortei de munca va conduce insa si la cresterea, in continuare, a pietei locale de asigurari, atat in domeniul corporate, cat si in cel al retail-ului.Sibiul, in asteptarea pensiilor


Ion ARITONUn punct important pe agenda de lucru a reprezentantilor Programului "Unde Ma Asigur?" a fost si intalnirea cu Prefectul judetului Sibiu, Ion ARITON.

In cadrul intalnirii s-au discutat probleme legate de piata asigurarilor, de specificul riscurilor catastrofale din judet, de implicarea autoritatilor locale in promovarea asigurarilor, dar si aspecte referitoare la dezvoltarea viitoare a judetului.

In acest context, s-a subliniat faptul, ca dezvoltarea economica din ultimii sapte ani a judetului Sibiu (n. red.: dezvoltare care a influentat direct si cresterea pietei asigurarilor) a acutizat problema existentei si cantitatii fortei de munca locale.

"Aceasta situatie este una de mare interes pentru noi si, de aceea, avem un plan de dezvoltare in continuare, atat a orasului Sibiu, cat si a celorlalte orase din Nordul judetului, cum ar fi Medias, Agnita, Avrig sau Dumbraveni. Judetul are de castigat atat de pe urma Centrului Universitar, cat si de pe urma marilor investitori care au trimis deja tineri sibieni la training-uri in afara tarii", a precizat Prefectul Sibiului.

Problemele ridicate de resursele umane au un impact important si asupra asiguratorilor care vor deveni sau sunt deja autorizati ca operatori pe piata pensiilor private.

"Suntem in plin proces de recrutare si pregatire a viitorilor agenti de marketing pentru pensiile private de Pilon II si III", a declarat Marcela ANDANUT, Director, Sucursala ALLIANZ-TIRIAC Sibiu.

Tintele propuse de catre conducerile companiilor de la Bucuresti sucursalelor si agentiilor lor din Sibiu sunt realiste, in masura in care ar exista si un numar mai mare de consultanti, de tineri specialisti. In acest context, recrutarea pe plan local a acestora este un proces foarte important. O problema semnalata insa atat de brokeri, cat si de asiguratori, este aceea ca tinerii sibieni isi doresc mult mai mult un loc de munca stabil, in care remuneratia este mai mica, dar fixa si aparent sigura, decat unul cu remuneratii mari, dar direct proportionale cu activitatea depusa.

De aceea, putem estima ca urmeaza o perioada foarte incarcata pentru asiguratorii care vor intra pe piata pensiilor administrate privat si anume pe subscrierile pentru Pilonul II.

"Partea de asigurari de viata este si va fi in continuare foarte implicata in procesul de atragere a contribuabililor catre fondul de pensii, ne referim aici atat la Pilonul II, cat si la Pilonul III, pensiile facultative, care sunt deja disponibile pe piata", a detaliat Sorin HARNUTIU, Director Agentie OMNIASIG Life.

Reprezentantii companiilor care si-au anuntat prezenta pe piata pensiilor private ne-au asigurat ca sunt deja in bloc-starturi, asteptand doar data de 17 septembrie pentru inceputul Pilonului II.Asigurari... Carpatice


Sedii centrale ale companiilor de asigurari nu se intalnesc doar in Bucuresti si Cluj-Napoca... Si municipiul Sibiu este gazda cartierului general al unui asigurator cunoscut. Astfel, o opinie larg raspandita printre asiguratorii intervievati de catre reprezentantii Programului "Unde Ma Asigur?" este aceea ca principalul lor competitor aici, pe piata locala, nu este reprezentat de companiile din Top 3 sau Top 5, ci de... CARPATICA Asigurari.

"Dincolo de cresterea inregistrata in 2006 si de dublarea cotei noastre de piata la nivel national, avem avantajul ca facem parte dintr-un holding cu activitati multiple, cu o buna strategie si imagine in judet si nu numai. Acest fapt se reflecta direct si in volumul de prime subscrise pe plan local de catre compania noastra", a precizat Maria COSA, Director General CARPATICA Asigurari.

"Putem spune ca piata locala de asigurari este una extrem de competitiva, iar clientii sunt foarte conservatori si, de aceea, orice avantaj strategic este bine venit. Insa, in Sibiu, cred ca fiecare operator de pe piata locala se bucura de respectul celorlalti", a declarat Teo IUHAS, Director General Adjunct CARPATICA Asigurari.

Problema cu care se confrunta piata locala de asigurari este lipsa fortei de munca. "Politica noastra de resurse umane s-a bazat, in principal, pe formarea tinerilor, care au avantajul de a fi ambitiosi si care se dezvolta in interiorul companiei, compensand lipsa de experienta si portofoliu prin entuziasm si dinamism", a declarat Maria COSA.

Dupa cum se stie, Sibiul este si un nod de circulatie foarte important pe harta Romaniei si, de ce nu, a Europei. Este punctul in care se uneste Estul tarii, Brasov si Moldova, cu Vestul ei, Arad si Ungaria, cu Nordul teritoriului, Maramures si Cluj-Napoca, cu Sudul Romaniei, Pitesti si Bucuresti.

Poate si de aceea judetul este "casa" mai multor transportatori, iar faptul ca o companie cu activitate europeana, precum este si ATLASSIB, care face parte din acelasi grup ca si CARPATICA Asigurari, s-a nascut si s-a dezvoltat aici, nu face decat sa confirme ca judetul Sibiu are un mare potential care merita sa fie exploatat.Riscurile pietei sibiene


In urma cu un an, in urma vizitelor facute acelorasi asiguratori, se contura o ingrijorare generala cu privire la nivelul daunalitatii. Lucrurile luasera deja o turnura nefericita, iar asiguratorii sibieni nu se laudau deloc cu un nivel al daunelor apropiat de cel intalnit in Bucuresti, spre exemplu.

La mai putin de un an de la ultima noastra vizita in Sibiu am intalnit insa si asiguratori... fericiti. Daca in 2006, Directorul OMNIASIG Sibiu isi arata ingrijorarea fata de nivelul daunalitatii, in 2007 atitudinea sa a devenit mult mai optimista: "Am reusit sa scadem daunalitatea de la 85% la 42%", ne-a dezvaluit Matei FAGADARU. Secretul este simplu si la indemana oricarui asigurator: dispersia riscului.

Astfel, chiar daca in portofoliul multor companii de asigurari predomina clasa dedicata sectorului auto, unele reusesc o rata a daunalitatii de-a dreptul impresionanta. "Prin politica revolutionara adoptata pentru segmentul auto am reusit sa atingem un nivel total al daunalitatii de doar 19%", a declarat Dan KELP.

Judetul Sibiu este ferit de riscurile catastrofale specifice Romaniei: cutremure, inundatii, alunecari de teren. Totusi, asiguratorii mizeaza pe segmentul de asigurari de proprietati, aceasta clasa fiind prima, ca pondere, dupa clasele de asigurari auto. Tinand cont ca teritoriul judetului Sibiu este egal impartit in zone de munte, deal si campie, asigurarile agricole nu au avut niciodata un cuvant prea important de spus in portofoliile companiilor de asigurari prezente in judet. Totusi, exista companii care au reusit sa reporteze succese si pe acest segment. "Am reusit sa asiguram cateva ferme importante din judet, astfel incat am acoperit bine acest segment", ne-a declarat Nicusor Marcel UDREA.Dauna platita, cea mai buna reclama pentru asigurator


Daca am deschis discutia despre daunalitate trebuie sa mentionam un caz important pe piata romaneasca de asigurari, ARDAF. Dupa ce au avut o perioada mai putin fericita, in care a intrat si sub supravegherea CSA, ARDAF a reusit sa revina pe linia de plutire, mai mult decat atat, sucursalele din tara se lauda cu plata tuturor despagubirilor restante. "Am reusit sa achitam toate daunele restante si, in acelasi timp, am redus rata daunalitatii prin trierea clientelei", a declarat Eugen POTERA, Director Sucursala ARDAF Sibiu.

Pentru a exemplifica o dauna reprezentativa pentru anul 2006 ne vom indrepta din nou catre segmentul auto. "Am avut o dauna de circa 100.000 EUR pe segmentul auto care a fost rezolvata si platita in cursul anului 2006", a dezvaluit Marcela ANDANUT.

Bineinteles ca nu toti asiguratorii se pot lauda cu o descrestere a ratei daunei, astfel ca, "din pacate, daunalitatea segmentului auto ne face sa ne axam din ce in ce mai mult pe alte tipuri de asigurari", a declarat Liviu BAN, Director Sucursala ASTRA-UNIQA Sibiu.Brokeri versus asiguratori


La nivel local, relatia dintre brokeri si asiguratori este deseori tensionata, dar la nivelul Sibiului totul pare a fi mult mai bine. Incadrandu-se in conservatorismul local specific zonei, asiguratorii sibieni lucreaza, in principal, cu brokerii de asigurare din Sibiu si mai putin cu cei nationali sau internationali. "Aportul brokerilor in portofoliul sucursalei noastre a crescut de la an la an, iar nivelul lor de implicare si profesionalism, de asemenea", a precizat Maria Marcela POTERA, Director Sucursala BCR Asigurari.

"Relatiile cu asiguratorii se imbunatatesc, dar nu au fost niciodata proaste, mai ales ca majoritatea lor provine din randurile asiguratorilor", a detaliat Liviu BAN.

"Brokerii locali ne-au ajutat intr-un moment dificil in care a trebuit sa reconstruim echipa, iar cea mai mare parte din forta de vanzare a fost alcatuita din brokeri", a dezvaluit Adriana DANIN, Director Sucursala UNITA Sibiu.

Si din partea brokerilor se manifesta o deschidere cel putin la fel de importanta. "Noi incercam sa imbunatatim serviciile de care are parte clientul, usurand in acelasi timp munca asiguratorului. Cred ca rolul brokerilor si cooperarea dintre cele doua parti este una benefica pentru clientul final", a declarat Ioan RUCAREAN, Director Executiv PROFESSIONAL Broker de Asigurari.

"Piata sibiana de asigurari se dezvolta si observam cu bucurie ca firmele de brokeraj reusesc sa atraga personal din cadrul companiilor de asigurari", a descris evolutia pietei de brokeraj in asigurari Alexandru UDRESCU, Director Executiv HERMANNSTADT Broker Asigurare Reasigurare.Concluzii


Prin urmare, industria sibiana a asigurarilor se poate lauda cu o influenta mai mult decat benefica din partea marilor investitori straini, care au adus atat capital cat si o cultura corporatista occidentala.

Desi specificul local, acel "conservatorism traditional", a constituit intr-o etapa initiala o importanta piedica pentru companiile de asigurari, in acest moment, se poate observa o deschidere mai mare a sibienilor precum si o mai buna constientizare a nevoii de asigurare din partea acestora.

Una dintre cauzele acestei imbunatatiri este, fara indoiala, insasi activitatea depusa de asiguratori, care s-a axat si pe educarea clientilor actuali/potentiali si nu doar pe vanzarea politelor de asigurare.
Liviu HULUTA
Click aici pentru a vedea rezultatele companiilor de asigurari din Sibiu!
ALLIANZ-TIRIAC

Marcela ANDANUT
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Str. Zaharia Boiu nr. 4, Sibiu
Tel.: 0269.218.114
Fax: 0269.219.696

ARDAF

Eugen POTERA
Director Sucursala

ARDAF
Piata Unirii nr. 5, Sibiu
Tel.: 0269.210.447
Fax: 0269.210.447

ASIBAN

Nicusor STOICA
Director Sucursala

ASIBAN
Str. Revolutiei nr. 1, Sibiu
Tel.: 0269.228.792
Fax: 0269.228.792

ASIROM

Nicusor Marcel UDREA
Director Sucursala


ASIROM
Bd. Vasile Milea nr. 12A, Sibiu
Tel.: 0269.218.020
Fax: 0269.230.238

ASTRA - UNIQA

Liviu BAN
Director Sucursala

ASTRA-UNIQA
Str. Constantin Noica nr. 39, Sibiu
Tel.: 0269.218.353
Fax: 0269.234.802

AVIVA

Cristian MIHU
Branch Manager

AVIVA
Str. Constantin Noica nr. 54, et. 1, Sibiu
Tel.: 0269.210.947
Fax: 0269.210.954

BCR Asigurari

Maria Marcela POTERA
Director Sucursala

BCR Asigurari
Str. Nicolae Balcescu nr. 11, Sibiu
Tel.: 0269.218.225
Fax: 0269.218.234

BT Asigurari

Delia NICOARA
Director Agentie

BT Asigurari
Str. Oituz nr. 25A, Sibiu
Tel.: 0269.250.101
Fax: 0269.235.056

CARPATICA Asigurari

Maria COSA
Director General

CARPATICA Asigurari
Str. Autogarii nr. 1, Sibiu
Tel.: 0269.205.202
Fax: 0269.211.040

GENERALI

Dan KELP
Director Agentie

GENERALI
Bd. Vasile Milea nr. 58, Sibiu
Tel.: 0269.233.632
Fax: 0269.232.732

INTERAMERICAN

Daniel CORLACIU
Director Agentie
INTERAMERICAN
Str. Tg. Pestelui nr. 18, Sibiu
Tel.: 0269.233.586
Fax: 0269.216.151

OMNIASIG

Matei FAGADARU
Director Centru Zonal

OMNIASIG
Bd. Vasile Milea nr. 12, Sibiu
Tel.: 0269.214.010
Fax: 0269.214.012

OMNIASIG Life

Sorin HARNUTIU
Director Agentie

OMNIASIG Life
Str. Calea Dumbravii nr. 63, Sibiu
Tel.: 0269.215.030
Fax: 0269.232.667

UNITA

Adriana DANIN
Director Sucursala

UNITA

Str. Vasile Carlova nr. 6, Sibiu
Tel.: 0269.210.541
Fax: 0269.216.520

GT BROKER

Adrian GAVRIL
General Manager

GT BROKER

Str. Scoala de Inot, bl. 5, sc. C, ap. 47, Sibiu
Tel.: 0269.245.424
Fax: 0269.245.424

HERMANNSTADT Broker Asigurare Reasigurare

Alexandru UDRESCU
Director Executiv

HERMANNSTADT Broker
Str. Rennes nr. 6, Sibiu
Tel.: 0269.434.606
Fax: 0269.241.606


PROFESSIONAL Broker de Asigurari

Ioan RUCAREAN
Director Executiv

PROFESSIONAL Broker
Str. General Magheru nr. 52/6, Sibiu
Tel.: 0369.408.908
Fax: 0369.408.912


CARPATICA Life
Broker de Pensii Private

Radu MICU
Director

CARPATICA Life Broker de Pensii Private
Hotel Ramada - Str. Emil Cioran nr. 2, et. 2, Sibiu
Tel.: 0269.224.015
Fax: 0269.243.002

susUnde Ma Asigur? - Buletin Informativ de Asigurari

General Director: Sergiu COSTACHE Executive Director: Adriana PANCIU

Program Coordinators: Vlad PANCIU, Georgiana OPREA

Senior Editor: Costi BORODA

Editors: Oleg DORONCEANU, Liviu HULUTA, Mirabela POSTOLACHE

IT Department: Octavian GRIGOR, Dorin PALADE

Edition Responsible: Costi BORODA
E-mail: media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2007 Media XPRIMM


Buletinul Informativ de Asigurari Unde Ma Asigur? este optimizat pentru a fi vizualizat cu o conexiune activa la Internet.
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici

Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Pentru a va abona selectati optiunile dorite. Pentru a va dezabona deselectati toate optiunile.