1asig.ro
1asig.ro

Noul Consiliu Director al ARB

5 min. / 1.540 cuvinte
Adunarea Generala a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) reunita in sedinta de luni, 21 septembrie 2020, a votat noua componenta a Consiliului Director ca urmare a completarii celor doua posturi vacante de membru.

PROMO


Conducerea Consiliului Director al ARB este asigurata de:
  • Sergiu OPRESCU, Presedinte al Consiliului Director
  • Luminita RUNCAN, Vicepresedinte
  • Francois BLOCH, Mihaela BITU si Dan SANDU alesi in calitate de membri, la care se adauga incepand de luni Mioara POPESCU si Cristian AGALOPOL.
Consiliul Director este organul deliberativ si decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani.

Radu GRATIAN GHETEA ocupa functia de Presedinte de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor.

Conducerea executiva este asigurata de Presedintele Executiv, Florin DANESCU.

Asociatia Romana a Bancilor si membrii sai au venit in intampinarea nevoilor din ce in ce mai complexe ale populatiei, companiilor si statului roman pentru contracararea efectelor negative determinate de contextul pandemic. Aproximativ 22% din creditele in derulare acordate populatiei au beneficiat de suspendarea obligatiilor de plata lunare, iar pe zona corporate procentul este de 28%.

"Sectorul bancar romanesc a intrat pregatit in aceasta criza de sanatate determinata de pandemia COVID-19, indicatorii de solvabilitate si lichiditate inregistrand valori superioare mediilor europene. Lichiditatea imediata era de 43,8%, la finele anului 2019, in timp ce indicatorul de solvabilitate atingea 22%. La finele primelor sase luni din anul 2020, solvabilitatea sistemului bancar era in crestere, pana la 22,76%, mai mult decat dublu fata de nivelul minim necesar. Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante s-a majorat la 60,6%, la sfarsitul anului trecut, inregistrand valori semnificativ superioare mediei europene (44,6%), in timp ce rata creditelor neperformante tinde spre media europeana", au transmis oficialii ARB.

"Responsabilitatea in alocarea resurselor va fi definitorie in evolutia sistemului bancar si a economiei Romaniei in perioada post criza de sanatate. Aceste masuri au rolul de a conserva capacitatea bancilor, in calitatea lor de Infrastructura Critica Nationala, de a ramane solid capitalizate si cu indicatori de lichiditate in acord cu reglementarile nationale si internationale pentru a evita afectarea stabilitatii financiare", au adaugat acestia.

Asociatia Romana a Bancilor concentreaza intreaga piata bancara din Romania si s-a extins prin includerea a noua membri afiliati, companii non-bancare. Prioritatile industriei bancare vizeaza mentinerea rolului sistemului bancar de principal finantator al economiei Romaniei cu asigurarea stabilitatii si credibilitatii sectorului bancar. Asociatia Romana a Bancilor are o traditie de aproape trei decenii si este membra a Federatiei Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Platilor, a Federatiei Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European si a 26 de organisme nationale lucrative privind dezvoltarea si perfectionarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancara pune la dispozitie peste 800 de specialisti care participa la cele 24 de comisii tehnice.

220 accesari