1asig.ro
1asig.ro

Noua runda de discutii intre asiguratori si transportatori, incheiata fara rezultat

5 min. / 1.540 cuvinte
O noua intalnire dintre transportatori si asiguratori derulata pe 19 februarie pe subiectul tarifelor RCA s-a incheiat fara rezultat. Conform Autoritatii de Supraveghere Financiara, organizatorul intalnirii, asiguratorii si transportatorii nu au cazut de acord asupra interpretarii si incadrarii in limita de majorare de 50% convenita prin protocolul incheiat pe 22 decembrie 2015.

"In timp ce societatile de asigurari au raportat, din situatia contractelor incheiate, o crestere medie a primelor de pana la 50%, transportatorii au argumentat pe polite individuale situatii care au depasit acest nivel", a explicat ASF.

Alaturi de ASF, la intalnire au participat cei noua asiguratori autorizati RCA, asociatiile profesionale ale transportatorilor, dar si reprezentanti ai Consiliului Concurentei. UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania mentionase anterior acestei intalniri ca nu a semnat protocolul mai-sus amintit.

La solicitarea reprezentantilor transportatorilor, a fost prezentat un prim model de calcul actuarial, care poate fi consultat pe site-ul ASF - aici.

De asemenea, ASF a anuntat va dezbate, la inceputul acestei saptamani, proiectul de modificare a legislatiei primare care sa reglementeze RCA (Legea RCA), urmand ca acesta sa fie transmis Parlamentului Romaniei (pe 23 februarie).

Transportatorii au precizat insa ca s-au retras de la discutiile privind tarifele RCA, motivand ca nu a fost respectat punctul 1 din protocolul amintit anterior. "Pana in acest moment, dupa ce au trecut doua luni de la semnarea protocolului, constatam ca tarifele nu au inregistrat nici o scadere", a precizat COTAR - Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania intr-un comunicat.

"Intreaga industrie de transport este in situatia de opri activitatea, acest lucru putand conduce la blocarea activitatii a zeci de mii de autovehicule", se mai arata in comunicatul COTAR. De asemenea, acestia avertizeaza ca, in cazul in care situatia nu se remediaza, se poate recurge la proteste similare celui din decembrie 2015.

Conform UNTRR - Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania, daca in 2012 costul mediu cu o asigurare RCA pentru un autovehicul de transport international de marfuri pe 12 luni era de 1.200 lei, in 2014 a ajuns la 4.000 de lei si in 2015 la 15.000 de lei.

In acelasi timp, UNTRR solicita autoritatilor limitarea valorii RCA/Carte Verde, cel putin pe o perioada de un an, la valori de cel mult 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de marfuri si persoane care fac transporturi rutiere internationale si nationale, la cel mult 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local si la cel mult 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Propuneri UNSAR pentru echilibrarea situatiei din piata RCA
ASF va investiga la asiguratori situatia preturilor RCA
ASF spune ca asiguratorii vor respecta protocolul si nu vor creste tarifele RCA pentru transportatori cu mai mult de 50%
Dezbateri in Comisia de Buget Finante si Banci pe tema asigurarilor auto

3.048 accesari