Noile tarife de referinta pentru politele RCA: In crestere pentru persoanele fizice si in...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7274 RON
1 USD = 4.2656 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Noile tarife de referinta pentru politele RCA: In crestere pentru persoanele fizice si in scadere pentru cele juridice. Vezi aici tabelele!


Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat joi, 1 noiembrie a.c., noile tarife de referinta pentru politele auto obligatorii (RCA), conform prevederilor Legii nr. 132/2017 si a Normei nr. 22/2017 privind metodologia de calcul a acestora. Astfel, tarifele cresc pentru persoanele fizice, dar scad pentru persoanele juridice.

Tariful de referinta mediu ponderat, in functie de numarul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice, este de 790 lei, in crestere cu 4% fata de cel inregistrat in exercitiul de calcul anterior, iar pentru persoane juridice este de 1.660 lei, in scadere cu 5% fata de cel inregistrat in exercitiul de calcul anterior.

Tarifele de referinta au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta - Ernst & Young Assurance Services SRL - in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), de varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).

Schimbarea relativa a primei de risc de referinta comparativ cu cea din tariful de referinta anterior nu este consistenta la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existand atat scaderi, cat si cresteri de valoare.

Modificarile tarifelor de referinta estimate pentru fiecare segment de risc sunt generate, in principal, de evolutia daunalitatii in perioadele de referinta luate in considerare in cadrul celor doua exercitii de calcul.

Publicarea tarifelor de referinta reprezinta un demers ce conduce la cresterea transparentei, la informarea si la transmiterea catre consumatori a unor informatii corecte si complete cu privire la politele RCA. "Tarifele de referinta nu reprezinta tarife la care sunt incheiate politele RCA in piata", subliniaza ASF.

Noile tarife de referinta

Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri - persoane fizice

Autovehicule pentru transportul bunurilor - Persoane fiziceRemorci si semiremorci - Persoane fiziceTractoare rutiere - Persoane fiziceMotociclete, mopede, motociclete electrice hibride si ATV-uri, cu sau fara atas - Persoane fiziceAlte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice, etc. - Persoane fiziceVehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri - persoane juridiceAutovehicule pentru transportul bunurilor - Persoane juridiceRemorci si semiremorci - persoane juridiceTractoare rutiere - Persoane juridiceMotociclete, mopede, motociclete electrice hibride si ATV-uri, cu sau fara atas - Persoane juridiceAlte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice, etc. - Persoane juridiceAutovehicule destinate transportului de calatori cu peste 9 locuri - Persoane fizice si juridiceIn conformitate cu prevederile art. 18 alin. (2) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie, "Tariful de referinta se calculeaza semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de catre A.S.F., dupa formula prevazuta la art. 2 pct. 24 si se publica de catre A.S.F."

Avand in vedere prevederile legale in vigoare, ASF a derulat o procedura de achizitie publica in vederea achizitionarii serviciilor actuariale cu privire la calculul tarifului de referinta pentru asigurarea RCA.

In urma finalizarii procedurii de achizitie publica, au fost incheiate intre ASF si Ernst & Young Assurance Services SRL urmatoarele contracte:

- acordul - cadru de prestari servicii actuariale al carui scop il reprezinta stabilirea elementelor si conditiilor esentiale care vor guverna contractele subsecvente (maxim 4) de prestari servicii ce urmeaza a fi atribuite pe durata acordului - cadru, precum si stabilirea conditiilor contractuale care vor completa in mod corespunzator contractele subsecvente;

- contractul subsecvent de prestari servicii actuariale al carui obiect il constituie prestarea de catre Ernst & Young Assurance Services SRL in favoarea ASF de servicii actuariale de calcul al unui tarif de referinta pentru asigurarea RCA.

Valorile estimate ale tarifelor de referinta au fost calculate pe baza datelor statistice obtinute de pe piata asigurarilor RCA, conform formulei indicate de Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie.

Potrivit ASF, in ceea ce priveste analiza datelor, au fost colectate date privind politele de asigurare, daunele si triunghiurile de daune de la toate societatile de asigurare care desfasurau activitate de asigurare RCA la data de 31.12.2017.

Pentru estimarea tarifelor de referinta, s-a luat in considerare expunerea aferenta perioadei de cinci ani, din anul 2013 pana in anul 2017, impreuna cu istoricul daunelor relevante, conform cerintelor Normei ASF nr. 22/2017.

Primul pas catre dezvoltarea unui model de risc a implicat o analiza extinsa a datelor si calculul unor statistici descriptive-cheie care descriu caracteristicile de baza ale datelor analizate, incluzand:

- Frecventa daunelor, calculata ca raport intre numarul de daune si expunere

- Severitatea daunelor, calculata ca raport intre costul total al daunelor si numarul daunelor inregistrate

- Prima de risc, calculata ca raport intre costul total al daunelor si expunere.In estimarea tarifelor de referinta, nivelul mediu al profitului, ca procent din prima bruta, a fost stabilit la 3%, precum in calculele anterioare ale tarifului de referinta.

Incarcarea pentru Bonus-Malus (BM) a fost determinata prin referire la cadrul aplicabil stabilit in Norma nr. 20/2017 privind asigurarea autovehiculelor in Romania. Adaosul global aplicat s-a bazat pe distributia expunerilor in functie de clasele BM in perioada dintre 1 iulie 2017 si 31 decembrie 2017 si pe ipoteza ca aceasta va ramane nemodificata pe viitor. In baza acestei ipoteze, incarcarea BM a fost calculata separat pentru persoane fizice si persoane juridice, precum si pentru piata ca intreg.
Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Noile tarife de referinta pentru politele RCA: In crestere pentru persoanele fizice si in scadere pentru cele juridice. Vezi aici tabelele!).

Noutati 1asig.ro
» ASF a lansat proiectul FinTech Hub
» INFOGRAFIC: Fii #treazlavolan in mini-vacanta de 15 august! 9 recomandari pentru a fi in siguranta la volan!
» Cum se implica brokerii in cresterea gradului de siguranta rutiera?
» Aproape 7.000 de solicitari telefonice, solutionate de Call-Center-ul ASF, in S1 2019
» Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti cauta asigurator CASCO si RCA, cu un buget de pana la 5,8 mil. lei
» EUROINS Romania sustine Fundatia Nane, care ingrijeste copii cu dizabilitati
» TRANSILVANIA Broker a intermediat prime in valoare de peste 191 mil. lei, in primele sase luni
» EUROINS Romania: prime brute subscrise de peste 621 milioane lei in S1 2019
» ASF l-a avizat pe Paul SWOBODA pentru un nou mandat ca Presedinte GRAWE si a aprobat majorarea capitalului companiei
» Spotul radio al campaniei FII TREAZ LA VOLAN! se aude la RFI Romania
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 01.11.2018 | 6966 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM