ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat noile tarife de referinta pentru politele auto obligatorii - RCA. Potrivit documentului, comparativ cu cifrele din august 2022, tarifele pentru persoanele fizice au crescut la toate categoriile de varsta, indiferent de cilindree. Raportul ASF include, in premiera, si tarifele de referita pentru vehiculele electrice.

Potrivit datelor publicate de ASF, pentru asigurarea RCA cel mai mult vor plati soferii sub 30 de ani care conduc masini cu capacitatea cilindrica de peste 2.500 de centimetri cubi (cmc), iar valoarea tarifului de referinta este de 4.709 de lei pe an. La polul opus, cea mai ieftina asigurare obligatorie va fi platita de soferii intre 51 si 60 de ani care conduc masini cu motoare sub 1200 de centimetri cubi.

Pretul unei asigurari RCA in Romania este influentat de sistemul Bonus-Malus: soferii care nu au provocat daune primesc o reducere a pretului politei, in timp ce soferii care au provocat daune vor plati mai mult, astfel tarifele pot avea scaderi de pana la 50% sau cresteri de pana la 80%.


Tariful de referinta a fost calculat utilizand formula definita la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017:

unde:
PR = dauna medie (Dm) x frecventa medie (Fm);
M = factorul de crestere pentru daune mari;
IBNR = factorul de incarcare IBNR;
i = factorul privind inflatia daunelor;
s = marja de siguranta;
Ch = cheltuielile asiguratorului determinate la valoarea medie exprimate ca procent din prima bruta;
P = marja de profit exprimata ca procent din prima bruta;
BM = incarcarea datorita aplicarii sistemului bonus-malus;
Dm si Fm sunt factori raportati la ultimii 5 ani.
In tabelele de mai jos prezentam valorile factorilor de incarcare si tarifele de referinta, pentru fiecare segment de tarif:






Apasa aici pentru a citi intregul comunicat.