Noi masuri in domeniul TVA agreate la nivelul Consiliului Uniunii Europene - Piete financiare -...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7625 RON
1 USD = 4.2638 RON


RFI

Piete financiare

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Noi masuri in domeniul TVA agreate la nivelul Consiliului Uniunii Europene


Reprezentantii Consiliului Economic si Financiar (ECOFIN) din cadrul Consiliului Uniunii Europene s-au reunit zilele trecute si au agreat cateva propuneri de modificare a tratamentului de TVA aplicabil anumitor activitati. Cea mai importanta dintre masurile discutate se refera la implementarea mecanismului generalizat de taxare inversa de catre statele membre care se confrunta cu decalaje majore in colectarea acestei taxe, a declarat Ioana IORGULESCU, Associate Partener, Tax Advisory & Compliance Services - Indirect tax, EY Romania

Datorita deficientelor din sistemul TVA, cu precadere in cazul tranzactiilor transfrontaliere, statele membre devin vulnerabile la frauda fiscala, acest fapt generand uneori consecinte grave pentru bugetele nationale.

"In acest sens, reprezentantii ECOFIN au fost de acord cu o propunere de directiva care va permite statelor membre, afectate intr-o masura semnificativa de frauda din domeniul TVA, sa aplice temporar mecanismul generalizat de taxare inversa, care implica transferul responsabilitatii privind plata TVA de la furnizor catre client", a afirmat Ioana IORGULESCU.

Ea a adaugat ca utilizarea acestui mecanism de plata a TVA va fi posibila pana la data de 30 iunie 2022, numai pentru livrarile locale de bunuri si prestarile locale de servicii, a caror valoare va depasi pragul de 17.500 euro per tranzactie. Vor exista, insa, conditii tehnice foarte stricte pentru aplicarea mecanismului, respectiv, peste 25% din decalajul de TVA din statul membru respectiv sa se datoreze fraudei de tip "carusel" si, de asemenea, sa fie implementate obligatii de raportare electronica eficace pentru toate persoanele impozabile, in special pentru cele carora li se aplica taxarea inversa.

Ioana IORGULESCU a explicat ca, in acest moment, mecanismul de taxare inversa pentru operatiuni locale poate fi aplicat temporar, dar nu intr-o maniera generalizata, intrucat se limiteaza la sectoarele cele mai afectate de frauda din domeniul TVA. In plus, utilizarea acestuia se realizeaza la cererea specifica a unui stat membru si cu aprobarea prealabila a Consiliului Uniunii Europene.

"Directiva va oferi o solutie pe termen scurt pentru statele membre cele mai afectate de frauda, pana la momentul implementarii sistemului definitiv de TVA (in cadrul caruia, livrarile vor fi taxate in statul de destinatie)", a spus oficialul EY.

"Tinand cont ca, potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, Romania a inregistrat in 2016 cel mai ridicat deficit de TVA din UE, de 35,88%, mare parte din acesta datorandu-se fraudei de tip "carusel", din punctul nostru de vedere, implementarea mecanismului generalizat de taxare inversa reprezinta o masura necesara in incercarea de diminuare a deficitului si imbunatatirea colectarii taxei la bugetul de stat. Prin urmare, este imbucurator interesul acordat acestei directive din partea Ministerului Finantelor Publice din Romania, care intelegem ca este in favoarea implementarii unui proiect pilot de aplicare a mecanismului", a adaugat ea.

"Totusi, in vederea implementarii acestui mecanism, Romania va trebui sa acorde o importanta sporita indeplinirii (si) celei de-a doua conditii mentionata mai sus, si anume, adoptarea unui sistem de raportare electronica real si eficient, cu aplicabilitate, in special la nivelul persoanelor impozabile vizate de aceste masuri. In acest mod, tara noastra s-ar alinia la modelele de raportare din alte state membre (care s-au dovedit eficiente), fapt care ar genera si o imbunatatire a relatiei dintre autoritatile fiscale si contribuabili. Directiva ar urma sa fie adoptata (la nivelul UE) imediat dupa emiterea unei opinii de catre Parlamentul European", a continuat Ioana IORGULESCU.

Ea a precizat ca, tot in cadrul acelorasi discutii si avand ca scop tot implementarea unor masuri pentru combaterea fraudei in domeniul TVA, reprezentantii ECOFIN au agreat patru modificari (asa numitele "quick fixes") ale normelor actuale ale UE in ceea ce priveste regimul de TVA aplicabil comertului intracomunitar cu bunuri. Aceste modificari vizeaza aspecte specifice, legate de: stocurile la dispozitia clientului; codul de identificare in scopuri de TVA al clientului unei livrari intracomunitare de bunuri (care va deveni o conditie suplimentara pentru scutirea de TVA); tranzactiile in lant (stabilirea unor criterii uniforme) si dovada livrarii intracomunitare de bunuri (stabilirea unui cadru comun in ceea ce priveste documentele justificative necesare pentru aplicarea scutirii de TVA).

"Aceste patru masuri ("quick fixes") se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2020 si vor avea o relevanta semnificativa pentru companiile din statele membre care vor beneficia de normele armonizate privind comertul intracomunitar", a spus Ioana IORGULESCU.

"Nu in ultimul rand, o alta propunere adoptata in cadrul discutiilor desfasurate la nivelul ECOFIN se refera la aplicarea unor cote reduse de TVA pentru publicatiile furnizate pe cale electronica (in scopul alinierii normelor de TVA aplicabile publicatiilor furnizate in format fizic si electronic). Consideram ca, si aceasta este o masura binevenita, avand ca scop modernizarea sistemului de TVA intr-o economie digitala si adaptarea la progresele tehnologice", a adaugat ea.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Noi masuri in domeniul TVA agreate la nivelul Consiliului Uniunii Europene).

Noutati 1asig.ro
» Alex MILCEV, EY Romania: Efectele Brexit din perspectiva fiscala
» Un utilizator din trei nu stie cum isi pot proteja viata privata in online
» Peste trei sferturi dintre romani cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita
» Economia Romaniei a crescut in primul trimestru din 2019 cu 5%
» BNR: Dobanda cheie, mentinuta la 2,50% pentru a opta sedinta consecutiv
» RAIFFEISEN Bank, in T1 2019: Veniturile au avansat cu 11%, in timp ce profitul s-a redus cu 16%
» INS: Deficitul de cont curent a crescut cu 18% in primele trei luni din 2019
» Digitalizarea impulsioneaza piata serviciilor de controlling din Romania, situata in prezent la circa 80 mil. euro
» Castigul salarial mediu net a crescut in martie 2019 cu 4,8%, pana la 3.075 de lei
» Inflatia anuala din aprilie a fost de 4,1%. Cartofii sunt din nou campionii scumpirilor
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 12.10.2018 | 498 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM