1asig.ro
1asig.ro
Nicu MARCU: ASF continua masurile ...

Nicu MARCU: ASF continua masurile pentru dezvoltarea pietei de capital

5 min. / 1.540 cuvinte
Nicu MARCU, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, a transmis un mesaj in deschiderea celei de a doua editii a galei Asociatiei pentru Relatii cu Investitorii la Bursa din Romania (ARIR), precizand ca ASF continua masurile pentru dezvoltarea pietei de capital.

PROMO


"Dezvoltarea stabila si sanatoasa a pietei de capital este deosebit de importanta pentru economia romaneasca, iar clasificarea in piata emergenta de catre FTSE Russell si includerea Romaniei in structura FTSE Emerging markets din luna septembrie a reprezentat un mare pas inainte, rezultatul unor eforturi comune ale tuturor partilor implicate. Dar dupa cum bine stiti, lucrurile nu se opresc aici. Bursa de Valori Bucuresti are potentialul urias de a deveni un partener important pentru companiile private si publice din perspectiva accesului la finantare. Statutul de piata emergenta va creste atractivitatea, va facilita accesul companiilor si al investitorilor straini pe BVB ceea ce determina pe termen lung o scadere a costurilor de finantare. Accesul intreprinderilor mici si mijlocii la finantare pe piata de capital este un alt aspect deosebit de important pentru economia nationala care creeaza perspective stabile de dezvoltare", a afirmat Nicu MARCU.

Conform acestuia, principalii investitori institutionali autohtoni, respectiv fondurile de pensii private, societatile de asigurare si fondurile de investitii au aratat deja o preferinta constanta de alocare a portofoliilor catre emitenti romani de actiuni si instrumente cu venit fix. "Ma refer aici si la titlurile emise de catre statul roman. De altfel, dimensiunea lor agregata a crescut aproximativ in acelasi ritm cu evolutia economiei nationale, activele acestora situandu-se intre 11 si 12% din PIB in ultimii 6 ani, ceea ce arata acumularea unei surse relevante de capital autohton ce poate sustine necesar de finantare din partea companiilor, alaturi de alti investitori viitori", a adaugat el.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara continua masurile pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania. In colaborare cu Ministerul Finantelor Publice am demarat "Strategia Nationala pentru piata de capital", proiect finantat prin Programul de Sprijin Pentru Reforme Structurale, care beneficiaza de sprijinul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, in calitate de consultant. Proiectul are ca obiectiv elaborarea unei strategii nationale care sa includa principii si masuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pietei de capital si facilitarea accesului la finantare pentru toate categoriile de investitori. Strategia va fi elaborata pe baza unei analize a situatiei actuale a pietei de capital din Romania si a structurii acesteia, precum si pe identificarea principalelor probleme structurale ce reies din maparea cadrului de reglementare (legislatia aplicabila valorilor mobiliare, legislatia in domeniul fiscal etc.)", a declarat Presedintele ASF.

"In continuare sustin faptul ca Bursa de Valori Bucuresti are un bun potential de a deveni un hub regional strategic pentru celelalte piete financiare din spatiul sud-est european, iar pentru acest lucru este nevoie de o lichiditate mai mare, de cresterea numarului de emitenti si de consolidare a infrastructurii de piata prin infiintarea Contrapartii Centrale. Impreuna cu o politica de dezvoltare regionala coerenta, BVB poate deveni un jucator mult mai prezent pe scena internationala", a incheiat Nicu MARCU.


880 accesari