1asig.ro
1asig.ro
Nicu MARCU: ASF are ca obiectiv ...

Nicu MARCU: ASF are ca obiectiv principal asigurarea stabilitatii, competitivitatii si bunei functionari a pietelor de instrumente financiare

5 min. / 1.540 cuvinte
Autoritatea de Supraveghere Financiara are ca obiectiv principal asigurarea stabilitatii, competitivitatii si bunei functionari a pietelor de instrumente financiare, promovarea increderii in aceste piete si in investitiile in instrumente financiare, precum si asigurarea protectiei operatorilor si investitorilor impotriva practicilor neloiale, abuzive si frauduloase, afirma Nicu MARCU (foto), Presedintele ASF.

PROMO


El a salutat castigarea de catre BVB a statutului de piata emergenta.

"Pentru economia romaneasca si pentru piata de capital autohtona se deschid astfel noi perspective, concrete, pentru dezvoltarea economiei romanesti. Piata de capital trebuie sa ajunga un motor al economiei care ofera sursa de finantare companiilor, precum si un loc de investitii pentru societatile de asigurare, respectiv pentru fondurile de pensii, ceea ce poate conduce in mod direct si indirect la cresterea economica a Romaniei", se arata in Mesajul Presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara, transmis la Summit-ul Administratorilor de Fonduri din Romania,

prezentat de Directorul Directiei de Comunicare si Relatii Interinstitutionale al Autoritatii, Daniel Apostol.

Potrivit lui Nicu MARCU, Bursa de Valori Bucuresti trebuie sa devina un hub regional strategic pentru celelalte piete financiare din spatiul sud-est european. Pentru acest lucru este nevoie de o lichiditate mai mare, iar aceasta se poate obtine prin oferirea de active de calitate, printr-o implicare mai activa a statului roman la dezvoltarea acestui sector financiar.

"Elaborarea unei strategii nationale pentru piata de capital este unul dintre proiectele importante pe care Autoritatea, in parteneriat cu Ministerul Finantelor Publice, il promoveaza pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pietei de capital si facilitarea accesului la finantare pentru toate tipurile de investitori", precizeaza Presedintele ASF.

El a mai mentionat ca Autoritatea de Supraveghere Financiara analizeaza modul in care tehnologia a transformat produsele si serviciile pentru a promova cele mai noi practici in domeniu.

"Intr-un context macroeconomic global, dar si european greu incercate de incertitudini, stabilirea unor conditii favorabile, mai putin birocratice si mai putin costisitoare (de ex: introducerea de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a posibilitatii pentru subscrierea unitatilor de fond prin mediul online), pentru fondurile de investitii si pentru consumatori, poate ajuta aceasta industrie sa se dezvolte, cu impact pozitiv si asupra altor segmente ale pietei financiare (de ex: Bursa de valori)", a adaugat acesta.

"Dintre segmentele pietei de capital, in ultimii ani, piata organismelor de plasament colectiv a avut o dezvoltarea mai accelerata si s-a bucurat de o crestere importanta a activelor administrate pe termen lung, in ciuda turbulentelor generate de contextul COVID-19. Desi piata este inca dominata de fondurile de instrumente cu venit fix, lipsindu-i gradul de sofisticare si diversitatea de produse de acumulare si investire intalnite pe pietele mai dezvoltate, trebuie scoasa in evidenta importanta industriei fondurilor de investitii in procesul de economisire, mai ales in conditiile unui mediu financiar caracterizat de rate scazute ale dobanzilor", a completat Nicu MARCU.

Un alt element important, care poate duce la dezvoltarea industriei fondurilor de investitii, in opinia lui Nicu MARCU, este cresterea gradului de incluziune financiara. In acest sens, Autoritatea de Supraveghere Financiara analizeaza si modul in care tehnologia a transformat produsele si serviciile pentru a promova cele mai noi practici in domeniu care sa ajute la dezvoltarea pietelor financiare nebancare prin diversificarea produselor si prin posibilitatea utilizarii celor mai noi tehnologii. "Prin acest demers ne dorim sa ne asiguram ca atat persoanele fizice, cat si micile afaceri pot beneficia de servicii financiare accesibile si eficiente", a mai spus Presedintele ASF.

A.S.F. este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.CITITI PE ACEEASI TEMA:
ASF a incheiat anul 2019 cu un excedent de 35,5 milioane lei. Afla care au fost veniturile si cheltuielile totale!

244 accesari