1asig.ro
1asig.ro

NOAA: SUA, pierderi record dupa cele 22 de catastrofe naturale din 2020

5 min. / 1.540 cuvinte
Un numar record de furtuni tropicale, coroborat cu un numar fara precedent de uragane ajunse la tarm si cel mai activ an in ceea ce priveste incendiile de vegetatie inregistrate, a facut ca SUA sa experimenteze, in 2020, 22 de dezastre naturale care au generat pierderi de aproximativ 95 de miliarde de dolari, arata un raport realizat de NOAA (the National Oceanic and Atmospheric Administration).

PROMO


Sezonul uraganelor din Atlantic a adus, anul trecut, un numar record de furtuni (30), iar 13 dintre acestea au atins statutul de uragan. Dintre cele 13, 12 au ajuns la tarm, ceea ce reprezinta, din nou, un nivel fara precedent. Cicloanele tropicale Hanna, Isaias, Laura, Sally, Delta, Zeta si Eta au generat fiecare pierderi de peste 1 miliard de dolari.

Mai mult, 3 tornade severe, incluzand aici si tornada din Nashville, precum si cea inregistrata de Paste, au produs, la randul lor, pagube de peste 1 miliard de dolari. Totodata, un eveniment devastator, coroborat cu episoadele de grindina severa din Texas si cu alte 8 evenimente meteo severe (toate, in Midwest), au lasat in urma pierderi de peste 1 miliard de dolari.

Dupa cum mentioneaza NOAA (the National Oceanic and Atmospheric Administration), 2020 a fost cel de-al cincilea cel mai calduros an din istoria SUA, ceea ce a avut o contributie semnificativa in a transforma 2020 in cel mai activ an din istoria SUA in ceea ce priveste incendiile de vegetatie inregistrate.

Exacerbate de conditiile de seceta din vestul SUA si de temperaturile neobisnuit de mari din cea mai mare parte a SUA, incendiile din vest au afectat mai ales California, Colorado, Oregon si Washington, generand pierderi de peste 1 miliard de dolari. Mai mult, episoadele de seceta si canicula din vestul si centrul SUA, care au fost inregistrate in vara si toamna anului trecut, au rezultat, la randul lor, in pierderi de peste 1 miliard de dolari.

Per ansamblu, incendiile de vegetatie din SUA au mistuit aproximativ 4,2 milioane de hectare de teren la nivelul SUA, un nivel cu peste 50% mai mare decat media aferenta perioadei 2000 - 2010. NOAA sustine ca fiecare dintre cele 22 de evenimente majore din 2020 a generat pierderi de peste 1 miliard de dolari. Combinate, pierderile provocate de cele 22 de dezastre naturale majore cu care s-au confruntat SUA, in 2020, au produs pierderi de aproximativ 95 de miliarde de dolari.

Nu in ultimul rand, NOAA subliniaza ca, incepand cu anul 1980, SUA s-au confruntat cu 285 de dezastre naturale care au provocat, individual, pierderi de ordinul miliardelor de dolari. Combinate, aceste 285 de evenimente au provocat pierderi care au depasit, pana in momentul de fata, 1.875 trilioane de dolari.

Raportul NOAA poate fi citit AICI.

849 accesari