1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Munich Re: Dezastrele naturale din 2021 au provocat pierderi de 280 miliarde USD, doar 120 miliarde USD fiind asigurate

In 2021, dezastrele naturale inregistrate la nivel global au provocat pierderi substantial mai mari decat in cei 2 ani precedenti, arata Munich Re. Astfel, in baza datelor provizorii, furtunile, inundatiile, incendiile si cutremurele au distrus active in valoare de 280 miliarde USD. In anul precedent, pierderile s-au ridicat la 210 miliarde USD, in vreme ce, in 2019, au fost de 166 miliarde USD.

Aproximativ 120 miliarde USD au reprezentat pierderi asigurate - ceea ce a fost, de asemenea un nivel mai mare decat in 2020 si 2019 (82 miliarde USD in anul 2020 si 57 miliarde USD in 2019). Diferenta de asigurare - cu alte cuvinte, partea neasigurata -, a scazut usor datorita unei proportii mai mari de pierderi in SUA, dar a fost in continuare de aproximativ 57%. Aproape 10.000 de persoane si-au pierdut viata in urma dezastrelor naturale din 2021, un numar de victime comparabil cu cel din ultimii ani.

Proportie exceptional de mare de pierderi in SUA

SUA au reprezentat o pondere foarte mare a pierderilor cauzate de dezastre naturale in 2021 (aprox. 145 miliarde USD), din care aproximativ 85 miliarde USD au fost pierderi asigurate. Atat pierderile totale, cat si cele asigurate au fost semnificativ mai mari decat in 2020 si 2019 - 2020: pierderi totale, 100 miliarde USD; pierderi asigurate, 67 miliarde USD; 2019: pierderi totale, 59 miliarde USD; pierderi asigurate, 26 miliarde USD.

Cel mai costisitor dezastru natural al anului 2021 a fost uraganul Ida, care a provocat inundatii severe, in special in New Jersey si in zona metropolitana New York City. Per total, Ida a provocat pierderi de 65 de miliarde de dolari, din care aproximativ 36 de miliarde de dolari au fost pierderi asigurate (55%). In total, 114 persoane si-au pierdut viata in urma uraganului Ida.

In februarie, un val exceptional de frig a adus temperaturi extrem de scazute chiar si in sudul SUA. Astfel, Houston (Texas) a inregistrat -8 grade Celsius. Desi Texas se confrunta cu un episod de inghet major o data la un deceniu, energia, infrastructura si cladirile statului sunt, deseori, insuficient pregatite pentru astfel de conditii. In total, cu pierderi de 30 miliarde USD, din care jumatate au fost asigurate, episodul de vreme severa a fost al treilea cel mai costisitor dezastru al anului 2021.

Europa, inundatii extreme cu pierderi record

In Europa, ploile torentiale din iulie 2021 au declansat inundatii de o gravitate exceptionala, provocand pierderi devastatoare in zonele locale, in special in vestul Germaniei. Peste 220 de persoane au fost ucise. Pierderile totale s-au ridicat la 46 de miliarde EUR (54 miliarde USD), din care 33 miliarde EUR numai in Germania. Potrivit Asociatiei Asiguratorilor din Germania, pierderile asigurate, la nivel local, au fost de 8,2 miliarde EUR. Acesta este cel mai costisitor dezastru natural din Germania si din Europa inregistrat pana acum. 

Pierderi relativ scazute in regiunea Asia-Pacific

In regiunea Asia-Pacific, pierderile au ramas modeste. Cu pierderi economice totale de 50 miliarde USD, din care 9 miliarde USD au reprezentat pierderi asigurate, regiunea a reprezentat doar 18% din pierderile globale si 7% din pierderile asigurate. Cel mai costisitor dezastru natural au fost inundatiile din provincia Henan, cu pierderi totale de 16,5 miliarde USD - doar aproximativ 10% fiind pierderi asigurate.

"Imaginile dezastrelor naturale din 2021 sunt tulburatoare. Cercetarile climatice confirma din ce in ce mai mult ca fenomenele meteorologice extreme au devenit mai probabile. Societatile trebuie sa se adapteze urgent la riscurile meteorologice in crestere si sa faca din protectia climei o prioritate. Asiguratorii isi indeplinesc responsabilitatile prin acoperirea unei parti din riscuri si pierderi. Prin aplicarea unor prime adecvate riscului, acestia pun un pret pe riscurile naturale, incurajand astfel un comportament analizat cu atentie pentru a limita pierderile. In acelasi timp, eruptiile vulcanice severe si cutremurele din 2021 au aratat ca nu trebuie sa neglijam nici aceste categorii de dezastre naturale", a declarat Torsten JEWORREK - Member of the Management Board, Munich Re.

Detalii, AICI.