1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Moment de bilant pentru conducerea UNSAR

2019 reprezinta un an de bilant pentru actuala conducere a UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, prin prisma apropiatelor alegeri pentru desemnarea noii componente a Consiliului Director al asociatiei.

Actuala conducere a UNSAR a preluat acest mandat in 2016, intr-un context foarte dificil pentru piata de asigurari din Romania. Alaturi de Membrii UNSAR, Consiliul Director si-a concentrat eforturile pe demararea si continuarea unor proiecte utile atat pentru companiile membre, cat si pentru clienti, pozitionand UNSAR drept un partener important de dialog al institutiilor statului si al celor implicati in procesele de reglementare din domeniul asigurarilor si, de asemenea, drept lider de opinie in acest domeniu. In acelasi timp, UNSAR a reusit sa isi atinga marea majoritate a obiectivelor propuse in 2016, chiar daca mai sunt multe de facut pe termen mediu si lung. Printre cele mai importante realizari ale actualei conduceri UNSAR putem mentiona:
  • Reorganizarea majora a UNSAR, construirea unei noi echipe si eficientizarea activitatii;
  • Realizarea de studii reprezentative de perceptie a riscului si cultura a asigurarilor, in colaborare cu IRES si GfK;
  • Constituirea de noi grupuri de lucru specializate (IDD, GDPR, Solvency II etc.);
  • Implementarea unui cadru de guvernanta nou si adaptat nevoilor asociatiei;
  • Crearea Consiliului de Etica si demararea unui proiect de transparentizare a industriei;
  • Lansarea platformei www.asiguropedia.ro si relansarea www.unsar.ro;
  • Realizarea de campanii nationale de educatie financiara, inclusiv a campaniei generale de imagine la nivelul industriei #OAMENIIdinAsigurari
  • Co-organizarea primei Conferinte Insurance Europe din Europa Centrala si de Est;
  • Prezenta intensificata in social media si comunicarea proactiva.

Iata ce spun Membrii Consiliului Director al UNSAR despre bilantului mandatului 2016-2019:

Adrian MARIN
Presedinte UNSAR

In cei 3 ani petrecuti ca Presedinte al UNSAR, m-am simtit onorat de increderea pe care membrii nostri mi-au acordat-o atat mie, cat si intregii echipe de conducere, mai ales in contextul de piata dificil de la debutul mandatului.

A fost o perioada presarata cu multe provocari, marcata de schimbari, dar si de multe realizari, pentru ca, impreuna cu colegii mei din Consiliul Director al UNSAR si din echipa executiva, am facut pasi importanti in directia transformarii noastre catre o organizatie mai agila, mai performanta si mai riguroasa. De asemenea, suntem mai orientati catre nevoile pietei romanesti, pastrand mereu ca repere cadrul legislativ si valorile europene.

Desi mai avem multe de facut pentru a ajunge acolo unde ne dorim cu totii, doresc sa punctez cateva dintre realizarile acestui mandat, in care UNSAR s-a reasezat pe un nou format, trecand printr-un proces de consolidare si de dezvoltare institutionala. Uniunea este acum o organizatie mai solida, cu planuri si ambitii de dezvoltare pe masura si cu o structura de guvernanta clara, bazata pe un ciclu trimestrial de planificare si revizuire strategica, asa cum se intampla si in majoritatea companiilor de asigurari. In acest mandat a fost lansata si platforma Asiguropedia.ro, demers al UNSAR in domeniul informarii publicului larg si, de asemenea, primele campanii nationale de informare, educare si de preventie rutiera de anvergura ale Uniunii: Campaniile ATENT IN TRAFIC, #GATApentruViata si #OAMENIIdinAsigurari.

Tot la capitolul realizari trecem lansarea unui nou buletin informativ intern, relansarea site-ului www.unsar.ro, co-organizarea in premiera pentru Europa Centrala si de Est a Conferintei Anuale Insurance Europe, lansarea proiectului BlackBox, set-up-ul Comisiei de Etica a UNSAR si multe altele. Am realizat, de asemenea, prin studiile si cercetarile sociologice pe care le-am realizat, o radiografie a perceptiei clientilor romani asupra riscului si a culturii asigurarilor. Sunt date pe care le-am pus atat la dispozitia membrilor nostri, cat si publicului interesat de subiect tocmai pentru a sprijini si impulsiona dezvoltarea pietei.

Toate acestea ne obliga insa sa acceleram si mai mult activitatea noastra, pentru ca avem un potential semnificativ de atins. Cred ca transformarile reactive sunt un lux pe care nici o industrie si-l mai permite.

Asigurarile reprezinta un pilon de sprijin esential pentru dezvoltarea durabila a societatii si este important sa ne consolidam acest rol, identificand solutii si implicandu-ne in dialoguri constructive.


Gerke WITTEVEEN
Vicepresedinte UNSAR

Unul dintre cele mai importante rezultate ale echipei actuale a UNSAR este, din punctul meu de vedere, contributia adusa la cresterea nivelului de educatie financiara din Romania. Campaniile #GATApentruViata si #OAMENIIdinAsigurari au ajutat oamenii sa inteleaga mai bine rolul asigurarilor in societate. Mesajele acestor campanii au ajuns la milioane de romani, iar acest lucru nu poate decat sa ne bucure si sa ne motiveze sa continuam eforturile in acest sens, prin noi demersuri adaptate mai multor categorii de public.

Un alt obiectiv important atins de UNSAR este codul de conduita GDPR, unde asociatia a creat standarde clare pentru piata de asigurari. Acest lucru arata angajamentul nostru ferm in ceea ce priveste protectia datelor personale ale clientilor nostri. Ne bucura faptul ca si alte asociatii, cum ar fi APAPR, ni s-au alaturat in aceasta intiativa.

De asemenea, ca asociatie am jucat un rol important in abordarea aspectelor legislative ale asigurarilor de sanatate si sustinerea punctelor noastre de vedere, concentrandu-ne, in primul rand, pe avantajele oferite consumatorilor. 


Virgil SONCUTEAN
Membru in Consiliul Director UNSAR

Inca din 1994, anul infiintarii sale, Allianz-Tiriac s-a implicat alaturi de UNSAR in promovarea rolului asigurarilor in cresterea protectiei financiare si a sigurantei financiare a romanilor, in calitate de membru fondator al asociatiei. In consecinta, implicarea noastra in activitatea UNSAR, alaturi de care in 2019 aniversam 25 de ani de eforturi sustinute in directia dezvoltarii industriei, este naturala si reprezinta deja o adevarata traditie.

In acest mandat, ne-am implicat activ in mod special in coordonarea si dezvoltarea a doua sectiuni esentiale din cadrul UNSAR: asigurari de bunuri si proprietati si asigurari de sanatate - doua tipuri de asigurari prin care protejam ceea ce conteaza cel mai mult in viata fiecaruia. Prin efortul comun, piata asigurarilor de sanatate are capacitatea de a se dubla la fiecare trei ani, in beneficiul clientilor, dar si a economiei in ansamblu, in conditiile in care presiunea pe bugetul asigurarilor sociale se diminueaza prin intermediul asigurarilor private de sanatate.

In plus, prin implicarea colegilor mei - carora as dori sa le multumesc si pe aceasta cale - am coordonat inclusiv un Work stream UNSAR dedicat pregatirii profesionale - un subiect actual pentru industria noastra in contextul transpunerii noilor prevederi legislative privind distributia in asigurari.

Un moment marcant al acestui mandat pe care doresc sa il evoc a fost Conferinta Insurance Europe, federatia europeana a asociatiilor asiguratorilor si reasiguratorilor. Evenimentul l-a avut in prim-plan pe Oliver BAETE, Presedintele ALLIANZ SE, care a vorbit celor peste 400 de specialisti din toata lumea prezenti la Bucuresti despre viitorul industriei europene de asigurari.

Si, cum viitorul este cel asupra caruia trebuie sa ne concentram cu totii, inchei prin a reconfirma sprijinul si implicarea Allianz-Tiriac in proiectele viitoare ale UNSAR.


Mihai TECAU
Membru in Consiliul Director UNSAR

Rolul unei asociatii profesionale este extrem de important intr-o piata ce are ca scop principal dezvoltarea continua. Astfel, unul dintre obiectivele importante pe care UNSAR si le-a asumat si le-a urmarit atent in aceasta perioada a fost accesarea si implementarea pe piata din Romania a unui knowledge international de specialitate, in vederea unei dezvoltari cat mai sustinute, la standarde europene.

In acest sens, participarea UNSAR in calitate de co-organizator al Conferintei Insurance Europe de anul acesta, eveniment care s-a desfasurat pentru prima data in Romania, a reprezentat un reper foarte important pentru intreaga piata de asigurari din tara noastra. Totodata, consider si ca stransa colaborare pe care UNSAR o are cu EIOPA- The European Insurance and Occupational Pensions Authority faciliteaza accesul reprezentantilor industriei noastre de asigurari la un schimb de experienta foarte important si util.


Mihai POPESCU
Membru in Consiliul Director UNSAR

In acesti 3 ani de zile, Uniunea a avut oportunitatea sa isi consolideze traditia de 25 ani de reprezentare a industriei de asigurari cu provocari noi, asteptate sau mai putin asteptate. Cred ca eforturile, implicarea membrilor si a echipei interne de specialisti au adus un nivel nou de transparentizare si colaborare si au facut ca platforma UNSAR sa aduca valoare membrilor si partenerilor institutionali ai industriei asigurarilor si in special celor ce acorda incredere industriei de asigurari prin achizitionarea de polite de asigurare de orice fel. As mentiona ca reusite proiectele tehnice din sectiunile specializate, comunicarea atent reglementata, dar deschisa si transparenta cu toti membrii si alte parti interesate, contributia adusa de implicarea in programele de educatie financiara. Toate acestea fac ca Uniunea sa fie pregatita pentru urmatoare perioada de provocari - sunt convins ca acestea nu vor lipsi.


Paul CAZACU
Membru in Consiliul Director UNSAR

Consider ca, odata cu masurile intreprinse in ultima perioada, UNSAR a devenit o organizatie mai vizibila si un partener solid de dialog pentru ASF si pentru celelalte institutii cu care a interactionat si si-a creat o platforma clara si coerenta de proiecte centrate pe cresterea nivelului de educatie financiara si a reputatiei pietei asigurarilor.

Prin intermediul grupurilor de lucru s-a asigurat o implicare mai mare din partea membrilor in adresarea unor subiecte si proiecte legislative cu impact pentru intreaga piata si, nu in ultimul rand, s-au creat premisele pentru construirea unui cadru de raportare stabil, detaliat si transparent care sa asigure o mai buna monitorizare a evolutiei acestei industrii. Lucram deja la un proiect dedicat acestui scop.

Predam stafeta viitorului Consiliu Director cu speranta ca proiectele aflate in derulare vor fi continuate cel putin in acelasi ritm si avand convingerea ca s-au facut pasi importanti pentru dezvoltarea mai accentuata pe termen mediu si lung a industriei.


Paul SWOBODA
Membru in Consiliul Director UNSAR

Pe perioada mandatului ca Membru al Consiliului Director UNSAR, in plus fata de activitatea generala care insoteste in mod normal aceasta functie, am ales sa ma concentrez in mod special asupra a doua aspecte: organizarea conferintei anuale UNSAR (anii 2017 si 2018) si infiintarea unui Consiliu de Etica in cadrul UNSAR.

Ambele conferinte anuale UNSAR in a caror organizare am fost implicat au avut ca tema generala "Romania Asigurata". Conferinta din 2017 a plasat punctul de interes pe viziunea asupra viitorului, sub titlul "Provocarea viitorului: o Romanie asigurata", iar cea din anul urmator s-a concentrat pe momentul prezent - "Provocarea prezentului - parteneriat pentru o Romanie asigurata". Ambele evenimente au beneficiat de atentie si reactii pozitive, ceea ce ne-a aratat ca directia stabilita este una corecta si care va fi continuata cu succes si in anii care urmeaza.

Crearea Consiliului de Etica al UNSAR s-a dovedit o sarcina chiar mai complicata decat am preconizat initial. A fost nevoie sa alocam mai mult timp decat planificasem sarcinii de prospectare in vederea stabilirii echipei Consiliului - eram in cautarea unor persoane experimentate care, pe de-o parte, sa fie dispuse sa preia o astfel de pozitie - din perspectiva timpului si resurselor alocate acestei activitati - si, pe de alta parte, sa corespunda criteriului "fit & proper". In continuare, nici elaborarea unui Regulament pentru Consiliu nu a fost o sarcina usoara. In sfarsit, pentru 2019 putem anunta cu mandrie faptul ca structura echipei a fost stabilita, Regulamentul a fost aprobat de Consiliul Director, iar prima intalnire a Consiliului va fi organizata in curand. Prima si cea mai importanta actiune va fi elaborarea Codului de Etica, care urmeaza apoi sa fie adoptat in cadrul Adunarii Generale a UNSAR.