1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

MetLife: Colegii, cel mai important factor de stres la locul de munca

In ultimii ani, stresul la locul de munca s-a inscris pe o panta ascendenta, iar cel mai important factor de stres la locul de munca este reprezentat de colegi, arata un studiu realizat de MetLife. Potrivit studiului, angajatii sustin ca sursa majora de stres este reprezentata de lipsa continua de personal, in vreme ce colegii cu rezultate mai putin satisfacatoare fac ca stresul la locul de munca sa fie mai greu de suportat.

Studiul, citat de The Actuarial Post, arata ca peste jumatate dintre angajatii intervievati (52%) sustin ca lipsa constanta de personal este un factor major de stres, in vreme ce tot 52% dintre angajati ii arata cu degetul pe colegii care nu isi fac treaba. De asemenea, aproximativ 2 din 5 angajati (40%) subliniaza ca angajarea de oameni fara experienta contribuie din plin la cresterea nivelului de stres.

Grijile financiare personale sunt, la randul lor, un element important in acest mix de stres, de vreme ce 1 din 3 angajati (30%) sustine ca se zbate sa nu se lase acoperit de datorii, in timp ce incearca sa ramana dedicat locului de munca. In aceste conditii, sursa citata subliniaza nevoia ca angajatorii sa se adreseze acestei probleme a bunastarii financiare la locul de munca.

Studiul realizat de MetLife mai arata ca stresul la locul de munca s-a inscris pe o panta ascendenta, 57% dintre angajati sustinand ca job-urile lor sunt mai stresante decat acum un an, in vreme ce numai 22% au declarat ca job-urile lor nu sunt stresante. In 2014, un studiu asemenator realizat de MetLife sublinia ca 48% cred ca job-urile sunt tot mai stresante, iar 31% sustineau contrariul.

Exista, insa, si semne de optimism. Structurile superioare de management recunosc nevoia de a aborda aceasta problema - numarul angajatilor care sustin ca presiunea pusa de superiori e un factor major de stress, desi a scazut la 36% (de la 39%, in 2014), in vreme ce presiunea atingerii obiectivelor ca factor de stres este, la randul ei, in scadere (38% in 2019 vs. 45% in 2014).

De asemenea, studiul realizat de MetLife UK subliniaza si ca angajatorii incearca sa faca eforturi pentru a ajuta angajatii sa lupte impotriva stresului. Astfel, aproximativ 64% dintre angajati spun ca organizatiile pe care le reprezinta ofera o forma de ajutor la locul de munca. Comparativ, in 2014, numarul celor care sustineau ca sunt sprijiniti, intr-un fel sau altul, de angajatori era de 51%.

"Angajatii ne spun ca un factor major de stres la locul de munca este reprezentat, din pacate, de colegii cu care lucreaza. Fie ca numarul acestora este insuficient, fie ca alti angajati nu isi fac treaba, ceea ce ingreuneaza activitatea celorlalti. Adaugand la acest mix bunastarea financiara, e clar ca stresul la locul de munca este o problema tot mai mare. E o problema pe care angajatorii trebuie sa o rezolve, numarul celor care se plang de acest lucru demonstrand ca angajatorii pot rezolva aceasta problema rapid, fara investitii majore, dar cu rezultate masurabile. Angajatii au nevoie de un cadru care sa sprijine motivatia si implicarea la locul de munca, dar si sanatatea fizica si mentala, precum si bunastarea. Managerii si liderii de echipe joaca un rol important. Este incurajator ca studiul arata semne de schimbare, dar este cat se poate de clar ca este nevoie de mult mai mult", spune Adrian MATTHEWS - Employee Benefits Director, MetLife UK.