1asig.ro
1asig.ro
Mercer Marsh Benefits: Companiile ...

Mercer Marsh Benefits: Companiile se orienteaza catre asigurari de sanatate si viata, ca beneficii acordate angajatilor

5 min. / 1.540 cuvinte

Companiile din Romania anticipeaza cresteri salariale de 5% pentru 2022 si se orienteaza catre asigurari de sanatate si viata, ca beneficii acordate angajatilor, in contextul pandemiei, conform unui studiu publicat de Mercer Marsh Benefits.

PROMO


Mercer Marsh Benefits a facut publice rezultatele Total Remuneration Survey (TRS) 2021 - studiul de remunerare pe care Mercer il realizeaza anual in Romania. Concluziile studiului din acest an sunt fundamentate pe analiza informatiilor a 410 companii din Romania care au, cumulat, circa 150.000 de angajati cu venit mediu pe organizatie de 157 milioane lei/an. Studiul analizeaza aproape 1.700 tipuri de joburi din perspectiva remuneratiei si a tipurilor de beneficii pe care companiile le acorda.

Contextul pandemic a determinat companiile sa ajusteze tipurile de beneficii acordate. In structura ultimilor 3 ani, Cursurile de specializare (trainingurile), tichetele de masa si masina de serviciu - beneficii aflate in TOP 3 facilitati acordate de companii au consemnat diminuari, in timp ce asigurarile de viata si sanatate au crescut ca pondere in numarul companiilor care le acorda.

Tipurile de beneficii acordate, nivelurile salariale pe tipuri de joburi, departamente si specializare, diferentierea mediilor salariale pe tipuri de industrii sunt aspecte care se regasesc printre concluziile TRS 2021.

Simona MUSAT, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania: "Beneficiile pentru angajati au devenit din ce in ce mai importante in contextul pandemic si pot face diferenta pentru companiile care doresc sa se pozitioneze ca un angajator dorit in piata muncii, ele contribuie semnificativ in strategiile de atragere, retentie si motivare a angajatilor. Total Remuneration Survey reprezinta un instrument valoros pentru companiile din Romania. Informatiile din studiu corelate cu sfaturile consultantilor de specialitate sunt de un real folos in diferentierea companiilor pe piata muncii in Romania."

Alina POPESCU, Talent Information Solution Leader, SEE Europe, Mercer Marsh Benefits: "In contextul pandemiei, companiile si-au ajustat politicile de beneficii adaptandu-le nevoilor angajatilor si contextului. Asigurarile de sanatate si cele de viata, alaturi de bonusul la recrutare au fost singurele beneficii care au consemnat cresteri in ultimul an. La polul opus consemnam scaderi in zona tichetelor de masa, cursurilor de specializare precum si a masinii de serviciu acordata ca beneficiu."

Iata principalele concluzii pentru Romania ale Total Remuneration Survey 2021:

- Companiile participante la studiu anticipeaza o crestere salariala medie de 5% atat pentru anul in curs cat si pentru 2022. Cea mai mare crestere este in retail si industria producatoare auto (+6%).

- Cresterile salariale pot fi accelerate de catre angajati prin migrarea de la companie la companie, pe aceeasi pozitie.

- TOP 3 industrii care isi platesc angajatii cel mai bine, comparativ cu salariul mediu din Romania sunt: farma (+30 fata de salariul mediu), IT (+17%), productie& agricultura (+13%).
 

- Din perspectiva comparatiei in functie de tipul departamentului cu salariul mediu, angajatii din IT sunt cel mai bine platiti (+28%) fata de medie. Angajatii din zona analizei de date sunt cel mai bine platiti (+45% fata de salariul mediu din Romania - cu 10% mai mult decat angajatii din zona de programare IT). Angajatii care se ocupa de management de proiect beneficiaza de salarii cu 22% mai mari decat media nationala, in timp ce a treia pozitie in topul salariilor in functie de departamente o ocupa anagajatii din zona Corporate Affairs si Finance (7% peste salariul mediu).

- Din perspectiva analizei pe tipuri de joburi, Total Remuneration Survey - 2021, raspunsurile celor 410 de companii care au furnizat informatii pentru studiul din Romania conduc la urmatoarele ierarhii:

 • Pozitii de baza:
  • Operator transport: 62.000 lei/an (venit brut)
  • Contact Center: 74.500 lei/an (venit brut)
  • Electrician/mentenanta: 79.000 lei/an (venit brut)
 • Pozitii in zona de specialisti:
  • Specialist in Marketing Digital (experienta 1-3 ani): 115.712 lei/an (venit brut)
  • Specialist in Productie & Imbunatatire procese (experienta 5-7 ani): 145.608 lei/an (venit brut)
  • Business Intelligence: 222.919 lei/an (venit brut)
  • Agile Coach Specialist: 305.167 lei/an (venit brut)
 • Pozitii in zona middle management:
  • Manager - Centru de distributie: 185.169 lei/an (venit brut)
  • Manager - HR Business Partner: 215.532 lei/an (venit brut)
  • Manager - Finance Business Partner: 248.845 lei/an (venit brut)
  • Manager - Quality Assurance Engineering: 289.530 lei/an (venit brut).

- In ceea ce priveste primele si bonusurile, 69% dintre companii acorda prime/bonusuri de Craciun in timp ce 60% acorda beneficii cu ocazia Pastelui. 34% dintre organizatii acorda beneficii pentru transport, valoarea anuala medie/angajat fiind de 1.637 lei. Valoarea anuala medie a primei de Craciun este de 530 de lei, in timp ce valoarea celei acordate de Paste este 386 lei.

- Si din perspectiva numarului de zile de concediu companiile au politici diferite. Industriile care acorda un numar peste medie a zilelor de concediu de odihna sunt: automotive, IT, Farma (25 zile/an), productie, bunuri de consum, agricultura (24 zile/an).

- Contextul pandemic si modul de lucru mixt work-from-home - work-from-office au determinat ajustari ale tipurilor de beneficii acordate de companii. Asigurarile de sanatate precum si cele de viata, alaturi de bonusul acordat la recrutare consemnand cresteri in timp ce cursurile de specializare, bonurile de masa si masina de companie au consemnat scaderi.
 

Mercer este o companie globala de consultanta in sanatate, remuneratie si cariere si este prezenta pe piata din Romania sub forma parteneriatului Mercer Marsh Benefits prin intermediul caruia, clientii au la dispozitie o singura sursa de gestionare a costurilor, riscurilor si a complexitatii beneficiilor acordate angajatilor. Reteaua reprezinta o asociere a birourilor locale Mercer si Marsh din intreaga lume.

Mercer este parte din Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), care este societatea mama si pentru Marsh, Guy Carpenter, si Oliver Wyman.

 

2.264 accesari