1asig.ro

Mercer Marsh Benefits: Asigurarile private de sanatate, printre cele mai intalnite beneficii de protectie financiara

5 min. / 1.540 cuvinte
Stresul este boala secolului 21. Departe de a fi cliseu, din pacate, concluzia este ancorata intr-o realitate ingrijoratoare, tot mai multe studii confirma tendintele de deteriorare a starii de sanatate mintala a angajatilor, arata Mercer Marsh Benefits (MMB), precizand ca unul dintre cele mai intalnite beneficii de protectie financiara acordat de angajatorii romani este reprezentat de asigurarile private de sanatate.

PROMO


Lansata la inceputul acestui an, publicatia Global Risks Report 2019 realizata de World Economic Forum si Marsh&McLennan Companies, se concentreaza pentru prima oara in mod explicit spre latura umana a riscurilor globale, pe rolul pe care eschimbarile complexe de la nivel global il au in societate, tehnologie sau in legatura cu forta de munca. Tema comuna abordata este aceea ca stresul este, de fapt, sursa sentimentului de lipsa de control in fata incertitudinii.

Mai mult, potrivit 2019 Medical Trends Around the World realizat de Mercer Marsh Benefits (MMB), la nivel global, afectiunile emotionale ocupa locul 3 in topul riscurilor cu cel mai mare impact in costurile medicale, dupa afectiunile metabolice si cardiovasculare si cele legate de nutritie. Potrivit studiului amintit, 61% dintre respondenti au nominalizat afectiunile legate de tulburari emotionale ca sursa a cresterii costurilor cu serviciile medicale.

Ce spun angajatii?

Deteriorarea starii de sanatate a angajatilor devine o provocare pentru companii care au nevoie de instrumentele potrivite pentru a preveni si a-i combate efectele. Depresia si anxietatea, cresterea problemelor comune de sanatate mintala conduc catre prezenteism: angajatii vin la munca, dar sunt mult prea afectati de stres pentru a avea un randament maxim.

Potrivit Mental Health at Work, studiu derulat de Mercer in anul 2018 in Marea Britanie, 61% dintre angajati au prezentat probleme de sanatate mintala cauzate de locul de munca sau in care serviciul era un factor asociat acestor probleme. Unul din trei angajati a fost diagnosticat oficial cu o problema de sanatate mintala.

Deloc surpinzator, sanatatea mintala ramane unul dintre subiectele cel mai dificil de abordat la locul de munca. Cei chestionati au afirmat ca s-au simtit mult mai confortabil sa vorbeasca despre alte probleme de egalitate si sociale precum rasa, varsta, sanatatea fizica sau religie.

Mercer constata o legatura directa intre sanatatea mintala si siguranta/securitatea financiara, impactul calitatilor managerului direct si a mediului de lucru, indiferent de dimensiunea companiei.
  • Tot mai multe persoane considera ca organizatia lor sustine rezolvarea problemelor de sanatate mintala.
  • Managerii nu au competenta si cunostintele necesare pentru a-si sprijini eficient angajatii.
  • Mai putin de jumatate dintre angajati s-ar simti increzatori sa discute cu superiorii eventualele probleme de sanatate mintala.
  • Majoritatea managerilor considera ca au sustinut si au facut tot ce au putut pentru a-i sprijini pe angajatii cu probleme de sanatate mintala. Din pacate, cea mai mare bariera in furnizarea sprijinului este data de lipsa de pregatire.
  • Cei mai multi angajati cu probleme de sanatate mintala nu cauta sprijin la locul de munca.
Ce optiuni au companiile?

"Nesiguranta financiara si presiunea mediului de lucru converg catre accentuarea problemelor de sanatate mintala in randul angajatilor. Companiile trebuie sa dezvolte strategii coerente care sa adreseze atat implementarea programelor de beneficii pentru a spori siguranta financiara a angajatilor, cat si sa urmareasca implementarea programelor de tip EAP (Employee Assistance Program) pentru a adresa direct problemele de sanatate mintala", considera Silvia DUMITRESCU, Manager, Mercer Marsh Benefits, Romania.

Conform acesteia, unul dintre cele mai intalnite beneficii de protectie financiara acordat de angajatorii Romani este reprezentat de asigurarile private de sanatate. Programele de beneficii medicale asigura angajatilor protectia financiara pentru costurile cu serviciile medicale preluand din presiunea financiara.

Ca masura directa pentru rezolvarea problemelor de sanatate mintala, angajatorii au la dispozitie, si in Romania, implementarea programelor de tip EAP - Employee Assistance Program. Ele imbina sprijinul acordat de catre angajator (care finanteaza accesul propriilor angajati la aceasta facilitate) cu garantia exsitentei unei terte parti care, in conditii de confidentialitate, ofera asistenta angajatilor cu dificultati. In plus, mai exista un avantaj: depasesc retinerile angajatilor in a discuta despre problemele de sanatate mintala si compenseaza lipsa pregatirii adecvate din partea managerilor de a gestiona astfel de situatii.

"Pentru angajati, primul pas in rezolvarea unei probleme care tine de depresie sau anxietate este recunoasterea problemei. Pentru companii, primul pas in evitarea dificultatilor generate de sporirea incidentei tulburarilor emotionale este deopotriva acceptarea realitatii si implementarea, pentru angajati, a facilitatilor care ii pot sprijini eficient", a mai spus Silvia DUMITRESCU.

In Romania accesul la serviciile EAP furnizate de Mercer Marsh Benefits in partenerial cu Workplace Options sunt deja implementate pentru companii din diverse industrii. Sistemul presupune acces pentru angajati la suport confidential 24 de ore pe zi, consiliere, informare orientare si abordarea oricarei probleme care are legatura cu serviciul sau viata personala si indrumarea acestora pentru a depasi cu usurinta aceste dificultati. Programul asigura acces la consilieri calificati, vorbitori de limba romana, care pot fi contactati telefonic, sau online si care aplica programe personalizate de diminuare a stresului.

Piata asigurarilor de sanatate a crescut cu 20% in T1 2019

Companiile de asigurari au raportat, in primele trei luni din 2019, prime brute subscrise din asigurarile de sanatate in valoare totala de 93,13 milioane de lei, in crestere cu 20% fata de perioada similara a anului anterior, cand valoarea primelor brute subscrise insuma 77,87 milioane de lei.

Numarul contractelor in vigoare la finalul lunii martie 2019 la nivelul intregii piete a asigurarilor de sanatate se situa la 391.162, in crestere cu 14% fata de numarul contractelor in vigoare la finalul lunii martie 2018 (344.544). Cele mai multe dintre contractele in vigoare (372.847, reprezentand peste 95% din numarul total de contracte) sunt incheiate pentru asigurari de sanatate asimilabile asigurarilor generale.

1.268 accesari