1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Marea Britanie: Costurile asiguratorilor auto au crescut in timpul pandemiei COVID-19

Asiguratorii auto din Marea Britanie au inregistrat o crestere a costurilor in timpul pandemiei COVID-19, in urma numarului mai mare de cereri de despagubire cu grad ridicat de severitate, subliniaza The Actuary, citand un studiu realizat de catre Willis Towers Watson (WTW). Constatarile arata ca inflatia la nivelul de plati pentru despagubiri auto a crescut cu peste 6%, in primele 6 luni ale anului 2021, determinand costul mediu per despagubire la 5.380 GBP.

Desi restrictiile de circulatie impuse pe fondul pandemiei au dus la o scadere a volumului de daune auto - inclusiv la minime fara precedent in unele luni -, costul de solutionare a cererilor de despagubire a crescut cu 10,8%, in prima jumatate a anului 2021, comparativ cu anul 2020.

Proportia de cereri de despagubire care au fost accidente cu impact in spate a scazut cu 7%, arata sursa citata, in ciuda faptului ca, anterior, reprezentau aproximativ 21% din toate cererile de despagubire din Marea Britanie. Intre timp, cererile de despagubire pentru biciclisti, care sunt, de obicei, mai costisitoare, dar cu un volum redus, si-au dublat ponderea normala in numarul total de cereri de despagubire.

"Intelegerea acestei schimbari in mixul de daune in timpul restrictiilor de circulatie e importanta, intrucat, desi frecventa generala a accidentelor a scazut, o crestere a proportiei tipurilor de daune de gravitate mai mare, cum ar fi accidentele cu biciclisti, a fost un factor cheie in spatele ultimei cresteri a costului mediu al daunelor. Aceasta inseamna, de asemenea, ca nu ne putem baza doar pe ipoteze si modele din trecut, pentru a prognoza rezultate viitoare ale cererilor de despagubire. Va fi esential sa urmarim daca acest mix se reajusteaza complet in cea de-a doua jumatate a anului 2021, pe masura ce nivelul de conducere revine la 90% din nivelul anterior pandemiei", spune Tom HELM - Head of Claims Consulting, WTW.

Datele arata ca despagubirile pentru daune accidentale au crescut in cel mai rapid ritm, in uiltimele 18 luni, cu o inflatie a despagubirilor de 8,2% in prima jumatate a anului 2021 si de 8,4% in 2020. Totodata, a fost descoperita o variatie mai mare a ratei inflatiei cererilor de despagubire intre regiunile din UK, cu o diferenta de 7 puncte procentuale intre regiunile cu cea mai rapida si cea mai lenta crestere, Londra fiind in frunte, cu 9,9%.

"Inflatia cererilor de despagubire are potentialul de a creste si mai mult in 2022, fiind determinata de o combinatie de factori, inclusiv de problemele generalizate ale lanturilor de aprovizionare care afecteaza multe industrii, cum ar fi reparatiile auto. Avand in vedere ca se asteapta ca presiunile inflationiste sa se intensifice si mai mult din cauza cresterii preturilor masinilor de ocazie, ce au un impact asupra costurilor de decontare a daunelor totale, impactul reformelor ar trebui monitorizat indeaproape, pentru a vedea daca exista semne timpurii ale capacitatii masurilor de a compensa, cel putin partial, aceasta crestere a costurilor daunelor auto", mai puncteaza Tom HELM.

"Daca, la toate acestea, se adauga faptul ca, in noul an, va exista o volatilitate sporita a primelor auto, din cauza reformelor de stabilire a preturilor de catre Financial Conduct Authority si ca munca de la distanta va continua sa aiba un impact asupra modelelor de despagubire, mediul comercial va ramane plin de incertitudini pentru asiguratori. Asteptarile tot mai mari ale clientilor, stimulate de cresterea concurentilor cu prioritate digitala, continua sa perturbe piata, ceea ce inseamna ca eficienta si imbunatatirea acuratetei gestionarii cererilor de despagubire se vor dovedi decivise in astfel de conditii."