1asig.ro

Marea Britanie: Cheltuielile de sanatate acoperite de asigurarile de calatorie, la cel mai mare nivel din ultimii 8 ani

5 min. / 1.540 cuvinte
O analiza a Asociatiei Asiguratorilor din Marea Britanie (ABI - the Association of British Insurers) arata ca, in 2018, decontarea cheltuielilor medicale a fost cea mai solicitata acoperire a asigurarii de calatorie, fiind urmata de anularea zborului. Suma totala achitata de companiile de asigurari catre consumatorii care au solicitat decontarea cheltuielilor medicale a inregistrat cel mai mare nivel din ultimii 8 ani: 209 milioane de lire sterline.

PROMO


ABI a analizat 500.000 de cereri de despagubire pe segmentul de asigurari de calatorie si a descoperit ca, din cele 399 de milioane de lire sterline achitate, in 2018, de companiile de asigurari, 52% au reprezentat cheltuieli medicale, urmate de anularea zborului (36%) si pierderea bagajelor (4%). Din totalul dosarelor de despagubire, 153.000 au vizat asistenta medicala de urgenta, ceea ce, potrivit ABI, este echivalent cu 420 de solicitari in fiecare zi sau cu o solicitare la fiecare 3 minute.

"Pentru prea multi oameni, zilele de vacanta se pot transforma in zile de cosmar, in cazul in care acestia se imbolnavesc sau sufera un accident in strainatate. Nevoia de tratament poate fi stresanta oriunde te-ai afla, fara a mai pune la socoteala grijile suplimentare care apar cu privire la posibilitatea de a suporta o factura medicala extrem de costisitoare", spune Charlie CAMPBELL - Manager of Health & Protection, ABI.

Pentru a sublinia cat de ridicate pot fi costurile medicale aferente interventiilor si tratamentelor medicale in strainatate, Asociatia Asiguratorilor din Marea Britanie ofera cateva exemple:
  • Un turist britanic care a suferit o problema cardiaca si a avut nevoie de interventie de specialitate in SUA s-a ales cu o nota de plata de 241.000 de lire sterline;
  • In China, tratamentul de care a avut nevoie un turist britanic in urma unei hemoragii cerebrale a presupus costuri de 200.000 de lire sterline;
  • Fractura unui brat - tratata de un turist britanic in San Francisco -, a adus cu sine si costuri de nu mai putin de 153.000 de lire sterline.
Desi costul mediu al unui dosar de despagubire este mai mic decat exemplele de mai sus, the Association of British Insurers a citat un studiu realizat de catre the Association of British Travel Agents, care arata ca 1 din 5 turisti britanici calatoreste fara o asigurare travel.

"Costul mediu al unei asigurari medicale pentru calatorii in strainatate e mai mic decat suma cheltuita, in medie, de o familie pe alimentele si bauturile pe care le consuma in aeroport. Aceasta asigurare acopera urgentele medicale, care, uneori, presupun costuri de sute de mii de lire sterline. De asemenea, in cazul unui Brexit fara acord, Cardul European de Asigurari de Sanatate nu va mai fi valabil, iar asigurarea travel va fi cruciala pentru orice britanic care calatoreste in Uniunea Europeana", mai arata Charlie CAMPBELL - Manager of Health & Protection, Association of British Insurers.

Nu in ultimul rand, un raport publicat de catre Asociatia Asiguratorilor din Marea Britanie, in iunie 2019, subliniaza ca, anul trecut, despagubirea medie solicitata de un turist britanic pentru cheltuieli medicale acoperite printr-o asigurare travel a fost de 1.300 de lire sterline. Acelasi raport mai arata ca, in medie, 3.000 de turisti britanici au avut nevoie, saptamanal, de asistenta medicala de urgenta.

Totodata, ABI mai subliniaza ca, pe langa costurile uriase ale unor interventii si/sau tratamente medicale de urgenta, turistii britanici aflati in vizita in zone in care nu exista facilitati medicale de calitate, ar putea avea nevoie sa fie transportati la o unitate medicala de pe teritoriul tarii respective sau chiar sa fie nevoiti sa se intoarca in Marea Britanie. In acest sens, ABI a analizat cererile de despagubire in care transportul cu elicopterul a fost necesar pentru turistii britanici si arata ca, in astfel de cazuri, costurile unui transport cu elicopterul pot fi: din Asia, 75.000 de lire sterline; din SUA, 50.000 de lire sterline; din Italia, 13.500 de lire sterline.

416 accesari