1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Marea Britanie: Cele mai multe spargeri de locuinta au loc in zilele de vineri din luna noiembrie

Cea mai comuna luna pentru infractiunile de furt din locuinta este, in Marea Britanie, luna noiembrie, iar infractorii dau lovitura, de cele mai multe ori, in ziua de vineri, arata compania britanica de asigurari, Co-op Insurance, care sustine ca, in momentul in care se trece la ora de iarna si, implicit, ziua devine mai scurta, observa constant o crestere a numarului acestor infractiuni.

Raportul, realizat de Co-op Insurance, in parteneriat cu Neighbourhood Watch, subliniaza ca 38% dintre britanici au fost victime ale unei infractiuni petrecute in cartierul in care locuiesc, iar 41% dintre acestia au fost victime ale furtului din locuinte. Tipurile de infractiuni cu care se confrunta britanicii, si nu numai, in cartierele in care locuiesc mai includ, printre altele, furtul de si din autovehicule, vandalism, violenta si infractiuni cibernetice.

Acelasi studiu arata, insa, ca 20% dintre victime nu au solicitat interventia politiei. Intrebati de ce, 59% dintre acestia au declarat ca nu au fost convinsi ca autoritatile mai pot face ceva in acest sens, in vreme ce 16% au declarat ca nu au avut incredere in politisti. Dintre cei care au raportat infractiunile, 59% spun ca politistii s-au prezentat pentru cercetari la fata locului, in 31% din cazuri politistii venind in mai putin de o ora. Ingrijorator este, insa, si faptul ca 80% dintre victime spun ca infractiunea a avut impact asupra vietii cotidiene. Mai mult, 1 din 5 britanici se teme ca va fi din nou victima a unei astfel de infractiuni, in vreme ce 1 din 6 se simte in continuare traumatizat.

In acest sens, Co-op Insurance ii avertizeaza pe britanici sa ia masurile de securitate necesare, subliniind ca o analiza a datelor detinute de companie arata ca numarul cererilor de despagubire pe segmentul de furt din locuinte creste cu 35% in lunile care urmeaza dupa trecerea la ora de iarna, noiembrie fiind luna in care au loc cele mai multe astfel de infractiuni. De asemenea, Co-op Insurance mai arata ca, de cele mai multe ori, infractorii actioneaza in zilele de vineri, iar zilele de vineri din luna noiembrie sunt cele mai periculoase in acest sens.

Dintre britanicii care au fost victime ale furtului din locuinta, 28% spun ca infractiunea a avut loc in timpul noptii, 24% sustin ca au fost jefuiti ziua in amiaza mare, 20% arata ca infractorii au actionat seara, in vreme ce 6% au fost atacati la primele ore ale zilei. Totodata, 29% sustin ca au fost acasa cand a avut loc infractiunea, 22% dintre acestia dormind in timp ce hotii actionau. Alti britanici sustin ca infractorii au actionat cand proprietarii locuintelor erau la serviciu, in vacanta sau chiar acasa, in timpul cinei.

"Din pacate, datele noastre arata ca, de la an, la an, numarul infractiunilor creste cand se intuneca mai devreme. Pe masura ce se intuneca si se apropie noaptea, le recomandam oamenilor sa fie mai vigilenti atunci cand vine vorba de siguranta personala si de siguranta locuintei. Raportul deblocheaza problemele reale cu care se confrunta oamenii in cartierele in care locuiesc, dar si impactul pe termen lung pe care acest tip de infractiune il poate avea asupra victimelor", spune Colin BUTLER - Head of Insurance, Co-op Insurance.

"A te implica in comunitate, alaturi de vecini, presupune recompense pe termen lung, reducand teama de infractiuni. Totodata, ii face pe oameni sa fie mandri de locul in care traiesc", explica si John HAYWARD-CRIPPS - Chief Executive, Neighbourhood Watch.