1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Madalin ROSU: In anul 2022, BAAR ...

Madalin ROSU: In anul 2022, BAAR va deveni cel mai mare gestionar de daune externe, de tip Carte Verde, din Romania

In ceea ce priveste activitatea BAAR in 2022, asociatia isi va concentra eforturile in directia onorarii, la cel mai inalt nivel de profesionalism si promptitudine, a tuturor atributiilor legale si statutare, a declarat, pentru Publicatiile XPRIMM, Madalin ROSU, Presedintele BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Un mini-interviu cu Madalin ROSU a fost publicat in Revista PRIMM Asigurari & Pensii din luna decembrie 2021. Il puteti citi mai jos:

Cum apreciati ca a fost anul 2021 pentru piata de asigurari din Romania si pentru BAAR?

Apreciem ca evitarea si/ sau diminuarea efectelor pandemiei de coronavirus asupra activitatii a reprezentat si in anul 2021 o preocupare continua, care si-a pus amprenta pe activitatea tuturor persoanelor/entitatilor active pe piata asigurarilor din Romania. In contextul in care intreaga economie a Uniunii Europene a inregistrat incetiniri si scaderi de randament, nici sectorul asigurarilor din Romania nu a putut sa fie o exceptie. Insa, am putut constata ca au fost facute eforturi deosebite in privinta gasirii unor solutii cat mai eficiente pentru diminuarea si combaterea efectelor pandemiei asupra relatiei cu consumatorii si persoanele pagubite. Printre acestea, am putea mentiona/ observa digitalizarea activitatilor, adaptarea politicii de resurse umane la noile conditii prin tele-munca, pregatirea, dotarea si adaptarea atat a infrastructurii, cat si a personalului, eficientizarea si automatizarea anumitor atributii si activitati.

Alt eveniment major, cu siguranta cel care a marcat cel mai mult piata asigurarilor in 2021 si care va marca/ influenta piata si pe viitor, este cel de constatare a insolventei si de retragere a autorizatiei de functionare a companiei CITY Insurance. Constatarea insolventei CITY Insurance, societate care detinea cea mai mare cota de piata la momentul retragerii autorizatiei, a avut deja un impact major asupra clientilor sai, si nu numai. Daca e sa ne referim doar la asigurarile RCA, au fost afectati un numar de aproape trei milioane de asigurati la care se vor mai adauga si cateva zeci de mii, poate chiar peste o suta de mii de pagubiti RCA. Primul impact este deja resimtit de piata si acesta se va propaga in timp asupra tuturor clientilor CITY, a tuturor celorlalti actori din piata de asigurari, dar, intr-o forma sau alta, si asupra tuturor consumatorilor. Efectele vor fi resimtite, mai mult sau mai putin, si in alte sectoare economice, si nu numai in Romania.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piata si clienti si care ar fi solutiile pentru limitarea lor?

Falimentele care survin in sectoarele financiare au, de obicei, implicatii si efecte mult mai profunde decat cele din alte domenii de activitate. In cazul particular al industriei asigurarilor, unde factorul incredere este esential in relatia dintre clienti si companii, principala consecinta, dincolo de pierderile financiare, este afectarea increderii in sistemul asigurarilor, astfel incat vor fi necesare eforturi suplimentare din partea pietei pentru restabilirea acestei increderi.

Revenind la cazul particular, insolventa CITY Insurance, deoarece, deocamdata, nu putem vorbi strict juridic de faliment pana nu se pronunta instanta, apreciem ca acesta va avea un impact semnificativ asupra industriei de asigurari, avand in vedere, asa cum am mai mentionat anterior, pozitia si cota de piata a companiei, numarul foarte mare de clienti si de polite in vigoare. Numai din piata asigurarilor RCA, CITY detinea, in anul 2020, o cota de 43%, iar, in anumite perioade din 2021, chiar a atins si nivelul record de 45%, ceea ce este nefiresc de mult. Implicatiile si efectele generate de aceasta situatie vor trebui sa fie foarte atent analizate si gestionate de catre toti cei chemati sa o faca si care vor vrea, cu onestitate si profesionalism, sa impiedice contaminarea/ propagarea sistemica, astfel incat sa nu se mai repete asemenea cazuri...

Pentru consumatorul de asigurari, efectele de ordin imediat sunt deja vizibile, daunele fostilor clienti si ale pagubitilor acestora sunt preluate de alte organisme, cum sunt FGA si BAAR. A crescut abrupt numarul "asiguratilor cu risc ridicat", de la zero in toata perioada 2017 - septembrie 2021, pana la cateva mii pe luna incepand cu luna octombrie 2021, la care se adauga disconfortul si nesiguranta create de denuntarea politelor sau de necesitatea de a apela la un organism tert pentru a obtine despagubirile cuvenite.

Referindu-ne la FGA si BAAR, falimentul companiei a creat o presiune enorma asupra acestora, deoarece au misiunea de a prelua, gestiona si onora cererile de plata a despagubirilor adresate de clientii/ pagubitii CITY Insurance, in cazul BAAR fiind vorba de toate platile externe pentru daune produse in statele din Sistemul Carte Verde de vehicule acoperite printr-o asigurare RCA emisa de CITY Insurance. Toti actorii ramasi acum in piata asigurarilor, impreuna cu aceste institutii/ entitati, trebuie sa colaboreze si sa gestioneze extrem de atent urmarile generate de situatia CITY Insurance, pentru a reduce timpul necesar instrumentarii tuturor cererilor indreptatite adresate lor pentru despagubire sau pentru returnare de prima, cu atat mai mult cu cat despagubirile achitate de FGA si BAAR se realizeaza din fonduri constituite prin contributiile asiguratorilor proportional cu volumul de prime brute incasate. Desigur, un rol foarte important pentru rezolvarea efectelor negative ale falimentului CITY Insurance revine Autoritatii de Supraveghere Financiara.

In situatia actuala, consideram ca sunt necesare o cat mai buna comunicare si coordonare intre toti profesionistii din institutiile pietei asigurarilor, dar si actiuni prompte si profesioniste ale acestora cu clientii/pagubitii CITY Insurance, pentru a incerca astfel sa se contribuie eficient la limitarea efectelor negative asupra clientilor/consumatorilor. La acest efort, trebuie sa contribuie, in egala masura, specialisti din institutia de supreveghere, din FGA, BAAR, UNSAR, din toate asociatiile profesionale din domeniu, dar si din alte organisme cu rol important in si pentru piata asigurarilor.

Ce considerati ca trebuie facut in piata pentru ca industria sa nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Din experienta trista a altor societati de asigurari care au intrat, in anii trecuti, in faliment (cum ar fi ASTRA, CARPATICA, ca sa le citam doar pe cele din ultima perioada), se desprinde destul de clar concluzia ca incheierea asigurarilor, in special a celor obligatorii RCA, prin practicarea unor tarife de prime necorelate cu riscurile asumate prin politele de asigurare incheiate doar cu scopul de a castiga cu orice pret si rapid clienti si cote semnificative de piata, pare a fi reteta pentru un "amar succes", care a condus, pana acum, invariabil, la acest tip de deznodamant: O politica sanatoasa de subscriere a asigurarilor este aceea prin care asiguratorul sa-si poata indeplini, in orice moment, obligatiile de plata a despagubirii in conformitate cu prevederile legale si clauzele politelor de asigurare, fara pericolul de a inregistra intarzieri la plata, diminuarea nejustificata a despagubirilor, diminuarea calitatii serviciilor sau intrarea in incapacitate de plata.

Care considerati ca ar fi solutiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurator de stat situatia?

Pentru a putea cauta solutii pentru problemele de pe acest segment, in primul rand, problemele ar trebui foarte corect identificate si clar definite si, bineinteles, aplicata legea de indata si cu fermitate acolo unde principiile, regulile de functionare normala si sistemul de guvernanta nu sunt conforme cu reglementarile legale .

Ce asteptari aveti de la 2022 pentru activitatea BAAR? Cum vedeti evolutia pietei?

In ceea ce priveste activitatea BAAR in 2022, asociatia isi va concentra eforturile in directia onorarii, la cel mai inalt nivel de profesionalism si promptitudine, a tuturor atributiilor legale si statutare. In acest sens, pe plan intern, vor fi continuate eforturile de eficientizare a activitatii prin cresterea gradului de digitalizare si automatizare pe anumite segmente de activitate, precum si prin implementarea unor proiecte noi, care sa vina in sprijinul consumatorilor de asigurari. Mentionam aici imbunatatirea unor aplicatii informatice deja existente, cum ar fi cea lansata in toamna anului 2021 pentru "asiguratii cu risc ridicat", dar si dezvoltarea altor aplicatii.

BAAR va continua sa publice studii si statistici referitoare la industria auto si piata RCA aflata in stransa legatura cu aceasta industrie. Analizele periodice ale preturilor reparatiilor auto pentru vehiculele pagubite din asigurarea RCA, la marcile uzuale de automobile sau evolutia costurilor la principalele piese sau subansamble inlocuite intr-o reparatie sunt cateva exemple in acest sens.

Activitatea de comunicare a BAAR se va afla si in continuare in centrul preocuparilor institutiei si in anul 2022. Asociatia va continua sa raspunda solicitarilor publicului, facandu-si astfel simtita activ prezenta si pe principalele retele de socializare, acolo unde baza de urmaritori si sustinatori a fost si va fi dezvoltata.

In anul 2022, BAAR va deveni, cu siguranta, cel mai mare gestionar de daune externe, de tip Carte Verde, din Romania si aceasta din cauza faptului ca, pe langa activitatea curenta, care nu este nici ea una usoara sau cumva redusa, acum vom fi nevoiti sa intervenim activ si sa preluam spre gestionare/ garantare toate daunele Carte Verde ale CITY Insurance, adica mai bine de jumatate din toate daunele externe provenite si generate de parcul auto din Romania.

Mai multe interviuri pe aceste teme puteti citi in Revista PRIMM Asigurari & Pensii!