1asig.ro
1asig.ro
MARSH Risk Monitor: De ce le e ...

MARSH Risk Monitor: De ce le e teama companiilor din Romania, in context COVID-19?

5 min. / 1.540 cuvinte
Impactul unei crize financiare determinate de COVID-19, al doilea val al pandemiei si starea de sanatate a angajatilor reprezinta primele trei categorii de riscuri la care expunerea resimtita de companiile din Romania a crescut, in perioada aprilie - septembrie 2020. Aceasta reprezinta una dintre concluziile studiului MARSH Risk Monitor - COVID19.

PROMO


Analiza urmareste, in dinamica, reactia companiilor la impactul COVID-19, masurile luate si abordarea acestora in ceea ce priveste riscurile clasice si modul de raspuns la noile riscuri, in context COVID-19.

Studiul analizeaza raspunsurile transmise de aproape 80 de companii in sesiunea 1 (aprilie) respectiv 60 de companii in sesiunea a 2-a (septembrie).Pe langa masurile standard de management al riscului monitorizate (existenta si aplicarea planurilor de continuitate a afacerii, masurile luate de companii ca raspuns la efectele crizei sanitare COVID-19), documentul sintetizeaza raspunsurile companiilor cu privire la impactul financiar anticipat si modul in care organizatiile si-au modificat perceptia asupra riscurilor la care sunt expuse.

Principalele concluzii:
  • Companiile au reevaluat radical durata impactului COVID-19 asupra activitatii lor. Astfel, daca in luna aprilie 2020 aproape 30% dintre organizatiile chestionate anticipau un impact al pandemiei care nu va dura mai mult de 7 luni, in septembrie, 70% dintre organizatii anticipeaza ca activitatea le va fi afectata cel putin 7 luni.
  • Paradoxal, cu toate ca anticipeaza o durata mai mare a impactului pandemiei, companiile par mult mai optimiste in legatura cu rezultatele financiare anticipate pana la finalul acestui an. Astfel, daca in luna aprilie 72% dintre companii anticipau diminuarea indicatorilor financiari pana la finalul anului, in septembrie, procentajul s-a redus, doar 49% dintre companii anticipau scaderea sau stagnarea indicatorilor financiari pana la finele anului.
  • Criza financiara (35,5%), Valul 2 - COVID-19 (11,3%), Imbolnavirea angajatilor (12,9%) reprezinta TOP 3 riscuri a caror expunere a crescut, din perspectiva organizatiilor care au transmis informatii.
  • In mod firesc, ca in orice criza sanitara, preocuparile companiilor au fost legate de sanatatea angajatilor si riscurile la care sunt expusi acestia.
  • Circa 40% dintre companii anticipeaza ca se vor confrunta cu instabilitate financiara si scaderi in vanzari din cauza efectelor COVID-19
  • 73% dintre respondenti au implementat deja masuri suplimentare impotriva riscurilor cibernetice.
Cristian FUGACIU, CEO, MARSH Romania: "In noua realitate COVID-19, companiile mostenesc riscurile clasice pre-COVID-19 si sunt nevoite sa faca fata unui context volatil care vine cu noi pericole. Existenta planurilor de continuitate a activitatii realizate de specialisti, alaturi de masuri potrivite de management al riscului si adecvarea programului de asigurare la nivelul organizatiilor devin esentiale, mai mult ca oricand, pentru supravietuirea companiilor. Existenta unui plan de continuitate a afacerii, realizat cu sprijinul specialistilor, sporeste cu 50% sansa companiilor din Romania de a-si reveni dintr-o situatie de criza".

"8 din 10 companii afirma ca au planuri de continuitate a activitatii pentru perioadele de criza iar 7 din 10 organizatii si le revizuiesc periodic. Cele mai pregatite companii din Romania, din aceasta perspectiva, sunt cele din retail si IT. Faptul ca doar 2 din 10 companii nu au un plan de continuitate a afacerii dar iau in calcul implementarea unuia la nivelul organizatiei, arata preocuparea companiilor in directia managementului riscurilor si pregatirii pentru criza", afirma Alexandru DIMESCU, Head of Consulting Services, MARSH Advisory, Romania.

MARSH este parte a Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), cea mai importanta companie globala de servicii profesioniste de consultanta in risc, strategie si resurse umane, cu venituri anuale de peste 17 miliarde USD.

637 accesari