1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Locuinte inundate si autoturisme avariate in 23 de localitati si in Bucuresti

23 de localitati din 12 judete si Capitala au fost afectate de vremea nefavorabila, in ultimele 24 de ore, pompierii intervenind pentru scoaterea apei din zeci de gospodarii si subsoluri, potrivit informatiilor publicate luni de IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Este vorba despre judetele Arad, Arges, Cluj, Dambovita, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Suceava si Teleorman.

Conform IGSU, doua case, 40 de anexe, 39 de curti, 47 subsoluri/beciuri, opt tronsoane de drum si sapte autoturisme au fost inundate, in urma precipitatiilor.

Intr-o localitate din judetul Dambovita sunt semnalate intreruperi ale alimentarii cu energie electrica, iar echipaje specializate se afla in teren pentru remedierea situatiei.

Si Bucurestiul a fost afectat de precipitatiile abundente. ISU Bucuresti - Ilfov a actionat duminica dupa-amiaza in Otopeni, din cauza apei acumulate pe DN1, si in Pasajul Jilava in urma ploii abundente care afectat Capitala si zonele invecinate.

Ca urmare a manifestarilor meteo, ISU Bucuresti - Ilfov a actionat cu motopompe pentru extragerea apei acumulate in subsolurile locuintelor si pe carosabil, inclusiv pe DN1, in localitatea Otopeni - apa acumulata pe carosabil, Pasaj Jilava.. De asemenea, echipele ISU au intervenit si pe Aleea Giurgeni (Bucuresti), Soseaua Libertatii (localitatea Catelu) pentru a scoate apa acumulata in subsolul imobilelor.

In prezent nu sunt interventii in derulare, iar traficul rutier, aerian, feroviar, maritim si fluvial se desfasoara in conditii normale, precizeaza IGSU. Inspectoratele pentru situatii de urgenta raman mobilizate pentru a interveni, in cel mai scurt timp, in zonele unde se pot produce situatii de urgenta, iar evolutia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizata prin Centrul Operational National al IGSU, precizeaza sursa citata.

Protectia bunurilor

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

In vederea cresterii gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta, cat si informarea acestora cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta a fost lansat si campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte". Cea de-a V-a editie a proiectului s-a desfasurat intre 1 si 31 octombrie 2017. Mai multe detalii sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe Facebook.

La sfarsitul lunii aprilie 2018 erau active la nivel national peste 1,7 milioane de polite PAD, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor. Cu un grad de acoperire prin asigurarea obligatorie a locuintei de 50% la finalul lunii aprilie a acestui an, Brasov a urcat pe locul 1 in topul celor mai asigurate municipii din Romania.

In ceea ce priveste masinile avariate, daunele produse de fenomene naturale sunt acoperite de politele CASCO. Astfel proprietarii de masini care au fost afectati de copacii cazuti, pot fi despagubiti de catre companiile de asigurari. Totodata, cei care nu au polite CASCO si ale caror masini au fost avariate pe motive care tin de neglijenta administratiei publice pot depune plangere in instanta impotriva autoritatilor.

Gasiti aici o serie de Sfaturi pentru soferi in caz de inundatie.

Cod Portocaliu de inundatii

Hidrologii au emis, luni, o avertizare Cod portocaliu de inundatii si depasiri ale Cotelor de aparare, valabila pana la miezul noptii, in doua bazine hidrografice din Oltenia si Muntenia, respectiv o atentionare Cod galben de fenomene hidrologice extreme, pana marti seara pe noua cursuri de apa, informeaza Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Conform hidrologilor, pana la ora 00:00, pe afluentii Oltului aferenti sectorului aval confluenta Lotru - amonte Acumularea Slatina (judetele Valcea, Arges si Olt) si pe raul Arges - bazin superior (judetele Arges si Dambovita) se vor semnala scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale Cotelor de aparare.

In intervalul mentionat, fenomenele hidrologice se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din judetele Valcea si Arges.

De asemenea, in perioada 18 iunie, ora 11:00 - 19 iunie ora 19:00, va fi in vigoare o atentionare Cod Galben de fenomene hidrologice importante pe raurile din bazinele hidrografice: Aries - bazin superior si afluenti (judetele Alba si Cluj), Mures - afluentii aferenti sectorului aval confluenta Tarnave (judetele Alba, Sibiu, Hunedoara si Arad), Drincea, Desnatui, Jiu - bazin superior si afluenti (judetele Hunedoara, Mehedinti, Gorj si Dolj), Olt - afluentii aferenti sectorului aval S.H. Feldioara (judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Gorj, Dolj, Arges si Olt), Vedea - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Arges, Olt si Teleorman), Arges - bazin superior si afluenti bazin mijlociusi inferior (judetele Arges, Dambovita, Giurgiu, Teleorman si Ilfov), Ialomita - bazin superior si afluenti bazin mijlociu, Prahova - bazin superior si afluenti (judetele Dambovita si Prahova) si Buzau - bazin superior (judetele Brasov, Covasna si Buzau).

Meteorologii precizeaza ca fenomene similare se mai pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din judetele: Hunedoara, Brasov, Sibiu, Valcea, Arges, Olt si Teleorman.