1asig.ro
1asig.ro

Lifestyle

5 min. / 1.540 cuvinte
Arta de a investi in arta

Dupa ce piata obiectelor de arta a fost in ultimii ani una dintre putinele exceptii, in sensul ca a fost oarecum ferita de efectele crizei economice, pentru 2013 expertii financiari privesc cu incredere acest domeniu, considerandu-l ca una dintre cele mai incitante si profitabile oportunitati de investitie. Astfel, comercializarea de bunuri culturale mobile, pe scurt, licitatiile de arta devin tot mai interesante pentru cei care doresc sa plaseze capital cu riscuri minime in bunuri cu posibilitate de tezaurizare.

Odata cu liberalizarea comertului in anii '90 si deschiderea primei case de licitatii autohtone, piata de arta din Romania a evoluat constant, ajungand sa concureze, mai ales in ultimii cinci ani, cu cele mai atractive investitii in alte instrumente consacrate, cum sunt metalele pretioase sau actiunile.

Nicolae TONITZA - In iatac
Asadar, colectionarilor, prin definitie cunoscatori ai valorilor artelor plastice autohtone - li s-au adaugat treptat, incepand din anii 2000, noi valuri de investitori, atrasi nu doar de valentele estetice ale operei de arta ca produs cultural, cat si de potentialul de castig din cresterea valorii de piata.

Piata romaneasca de arta este sustinuta, la nivelul vanzarilor publice, prin 7 case locale de licitatie de arta, care deruleaza in medie, pe luna, 7 licitatii de arta, 700 lucrari de plastica si grafica de autor fiind puse in vanzare.

De asemenea, CERTINVEST, societate romaneasca de administrare a activelor si structurare a investitiilor, a lansat in 2011 primul fond de investitii in arta de pe piata romaneasca, in valoare de 5 milioane euro, cu un obiectiv de randament de 15% in moneda europeana.

Potrivit reprezentantilor uneia dintre cele mai importante case de licitatii din Romania, in 2012 tonul a fost dat de diversificarea ofertei culturale, precum si de profesionalizarea si accesibilizarea pietei de arta. La mare cautare au fost, anul trecut, clasicii si modernistii consacrati ai picturii interbelice, preturile acestora fiind mai accesibile fata de cele ale artistilor de patrimoniu.

Vanzarile totale pe piata de arta s-au ridicat in 2012 la 30 mil. euro (+20% fata de 2011), dintre care 14,6 milioane euro au fost tranzactii incheiate de casele de licitatie.

De ce sa investim in arta?

Investitia in arta s-a conturat drept o alternativa foarte buna de plasament a banilor, mai ales in anii de criza, cand a devenit mult mai important pentru investitori sa se orienteze catre clase de active "de refugiu", spune Razvan A. RUSU, Director de Investitii si Membru in Comitetul Director al CERTINVEST.

Marcel IANCU - Port
Astfel, investitia in arta are doua avantaje principale: unul strict financiar, determinat de potentialul de apreciere al operelor, si deci de randamentul ce poate fi obtinut, si unul emotional sau spiritual, care tine de bucuria pe care o resimt iubitorii de frumos in fata unei opere de arta valoroase.

Razvan RUSU specifica insa ca investitia in arta nu este la indemana tuturor: O componenta esentiala in transformarea unei achizitii de opere de arta intr-o investitie profitabila este tocmai selectarea acelor opere de arta cu potential de apreciere pe termen lung. Aceasta este valoarea adaugata a fondului de arta administrat de CERTINVEST: selectarea atenta a operelor de arta si diversificarea ofertei, atat in ceea ce priveste numarul artistilor, cat si valoarea acestora, optiuni destul de limitate investitorului obisnuit, care fie nu detine active substantiale pentru a realiza o diversificare eficienta, fie nu are cunostintele si experienta care sa il ajute sa recunoasca potentialul operelor de arta.

Potrivit acestuia, interesul pentru investitia in arta creste pe masura ce investitorii devin mai familiarizati cu aceasta alternativa si nu exista un portret robot al investitorului in arta. De la investitori extrem de tineri, pana la investitori mai experimentati, cu active totale mai mari sau mai reduse, cu o diversitate mai mica sau mai mare a investitiilor proprii, optiunea investitiei in arta este atractiva pentru o gama larga de clienti. Clientii fondului de arta sunt in principal romani, precizeaza Directorul de Investitii al CERTINVEST.

Cea mai mare suma platita pana acum in Romania pentru o opera de arta peste 300.000 euro

***inclusiv comisionul casei.

Asigurari pentru protectia investiilor in artaAdrian GHENIE - Diavolul
Operele de arta sunt asigurate impotriva distrugerii lor accidentale, precum si impotriva furtului prin efractie, de o companie de asigurari, costurile fiind suportate de catre proprietarul lucrarii.

De exemplu, cea mai mare casa de licitatii din Romania lucreaza cu OMNIASIG VIG si LONDON Broker si ofera impreuna tuturor cumparatorilor de opere de arta prin Artmark Programul de asigurare a obiectelor de arta. Clientii beneficiaza gratuit de asigurare care acorda, pentru o perioada de sase luni, protectie impotriva principalelor riscuri de pierdere sau distrugere a loturilor achizitionate direct sau cu ocazia licita-tiilor organizate de casa.

Pentru mentinerea acoperirii, proprietarul lucrarii trebuie sa pastreze masurile de siguranta confirmate prin cererea de intrare in asigurare. Totodata, trebuie sa puna la dispozitia asiguratorului, ori de cate ori acesta o solicita, locul si bunul asigurat, in vederea inspectarii si sa avizeze compania daca muta obiectul asigurat de la locul declarat. Acoperirea asigurarii inceteaza daca bunul asigurat este vandut sau instrainat sub orice forma.


Nicolae GRIGORESCU
Tarancuta odihnindu-se

Piata de arta prinde contur

Chiar daca la capitolul volume tranzactionate si valoarea operelor mai avem de recuperat fata de alte tari europene, putem vorbi acum despre o piata moderna de arta si in Romania, cu cerere si oferta in crestere, despre recorduri de autor si despre sume din ce in ce mai substantiale care atribuie valoare creatiei artistice autohtone.

Urmatorul pas il constituie cresterea, din partea galeriilor de arta, a eforturilor de promovare a artei contemporane romanesti, atat pe plan intern, cat si la targuri de arta inter-nationale, aici inregistrandu-se cele mai mari valori de tranzactionare la nivel mondial.

10 reguli simple pentru investitorii in arta
(Sursa: Ghidul investitorului - Artmark)
  • Pentru ca arta are, fata de alte investitii comune, si o latura estetica, cumparati mai ales ce va place!
  • Formati-va o baza de intelegere a fenomenului artistic: consultati carti, reviste sau site-uri de specialitate, vizitati muzee si galerii!
  • Ganditi-va la un plan de investitie! Alegeti arta de patrimoniu pentru tezaurizare si crestere lenta sau arta contemporana, cu sanse mari de castiguri surprinzatoare, daca sunteti mai indrazneti!
  • Nu cumparati obiecte de arta fara acte doveditoare privind proprietatea asupra operei si provenienta acesteia!
  • Fiecare canal de vanzare - galeriile de arta, casele de licitatie, licitatie prin telefon sau online - are avantajele sale, insa este recomandata vizio-narea prealabila a operei de arta.
  • Pentru intretinerea operelor, apelati doar la restauratori atestati de Ministerul Culturii si laboratoare autorizate!
  • Asigurati-va de autenticitatea operei dorite! Cand casa de licitatii sau galeria de arta nu garanteaza autenticitatea, verificarea trebuie facuta de un expert atestat de Ministerul Culturii.
  • Inainte de a vinde o opera de arta, cereti parerea unui evaluator profesionist!
  • Cititi intotdeauna regulamentele de licitatie, drepturile si conditiile!
  • Pentru a le spori notorietatea, deci si valoarea investitionala, participati cu operele pe care le-ati colectionat la expozitii muzeale sau la ilustrarea literaturii de specialitate.

Top 10 recorduri de autor pe piata romaneasca de arta 
(Sursa: Indexul Pietei de Arta)

Nicolae Tonitza, In iatac
Licitatia de Iarna, Artmark, 2011
290.000 euro

Nicolae Grigorescu,Tarancuta odihnindu-se
Licitatia de Art Nouveau si Romantism Artmark, 2011
270.000 euro

Camil Ressu, Aise
Licitatia de Vara, Artmark, 2009
160.000 euro

Stefan Luchian, Flori de Primavara
Licitatia de Primavara, Artmark, 2011
155.000 euro

Ioan Andreescu, Ulcica cu flori de camp
Licitatia Vechi Maestri ai Picturii Romanesti, Artmark, 2011
135.000 euro

Marcel Iancu, Port
Licitatia de Vara, Artmark, 2009
130.000 euro

Ion Tuculescu, Mare fermecatoare
Licitatia de Primavara, Artmark, 2011
105.000 euro

Theodor Pallady, Nud cu esarfa galbena
Licitatia Alis, martie 2007
75.758 euro

Victor Brauner, Portret pentru mai tarziu/Portretul lui Ion Minulescu
Licitatia de Avangargarda si Expresionism, Artmark, 2012,
75.000 euro

Constantin Artachino, Scena din Dobrogea
Licitatia de Orientalism, Artmark, 2011
67.500 euro.

1.882 accesari
PROMO
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO