1asig.ro
1asig.ro

Lifestyle

5 min. / 1.540 cuvinte
Nexus 7 - primul tablet PC de la Google

Cu un sistem de operare devenit deja extrem de popular in randul dispozitivelor mobile, Google nu avea nevoie decat de un parteneriat bun pentru a intra pe piata tablet PC-urilor. Nexus 7, realizat in colaborare cu ASUS, reprezinta prima "incercare" a companiei americane pe acest segment.

Cand Apple pierde incet suprematia, Google pandeste dupa colt...

Inca din 2010, iPad-ul a ocupat pozitia de lider pe piata tablet PC-urilor, ceea ce a determinat, implicit, ca iOS sa fie sistemul de operare dominant la nivelul acestor dispozitive. Insa lucrurile sunt pe cale sa se schimbe: pe masura ce iPad-ul pierde teren in fata noilor modele de tablete lansate de competitori (care vin, de obicei, cu specificatii impresionante si preturi mai avantajoase), Android castiga, la randul sau, cote importante - tendinta anticipata deja si de specialistii din piata.

De exemplu, intr-un comunicat de presa publicat recent, firma de cercetare IDC a subliniat ca tablet PC-urile Android si-au marit semnificativ cota de piata in 2012, estimand ca acest trend se va mentine si in 2013. Conform estimarilor IDC, cota de piata a Android va ajunge la 48,8% in 2013, pe fondul scaderii cotei de piata a iOS, de la 51% (inregistrata in 2012) la 46% in 2013. Prin comparatie, tablet PC-urile cu Windows 8 au reprezentat doar 1% din piata in 2012, insa IDC prevede ca vor ajunge la circa 7,4% in 2017. Conform IDC, anul trecut, Android a detinut 46% din piata tablet PC-urilor.

De la tablet Google Android la tablet Google e doar un "pas" de 7 inch

Pentru gigantul Google, a carui strategie vizeaza oricum extinderea in multiple domenii, lansarea unui tablet PC "propriu" a fost, probabil, un pas firesc. Astfel, in a doua jumatate a anului 2012, compania si-a completat brandul Nexus cu doua tablete, de 7 si, respectiv, 10 inch, realizate in parteneriat cu producatori cunoscuti.

Fratele "mai mic", Google Nexus 7, a fost prima tableta lansata de Google si reprezinta rezultatul colaborarii cu ASUS (firma care se impusese deja pe piata tablet PC-urilor cu produse precum ASUS Transformer). Specificatiile sale si, in special, pretul, au plasat Nexus 7 in competitie directa cu dispozitive Android accesibile ca pret, atacand doar indirect "zona scumpa" a iPad-urilor.

Google Nexus 7 - performanta accesibila


Aspectul lui Nexus 7 este primul element care da indicii asupra punctelor pe care a mizat Google in lansarea acestui tablet PC: functionalitate si utilitate. Design-ul este simplu, clasic si pastreaza, inevitabil, stilul ASUS. Desi subtire, Nexus 7 este insa destul de greu pentru dimensiunile sale (340 de grame). Partea din spate a carcasei este striata, ceea ce face mult mai usoara manevrarea dispozitivului, prevenind alunecarea. Ecranul este rezistent, fiind protejat de zgarieturi prin tehnologia Corning glass. Doua butoane laterale (unul pentru on/off, unul pentru volum), plasate pe partea dreapta, completeaza functiile touchscreen-ului. Responsivitatea ecranului este acceptabila - tablet PC-ul reactioneaza prompt la fiecare atingere, insa unele actiuni pot fi marcate de o usoara intarziere (obisnuita, de altfel, pentru majoritatea touchscreen-urilor).

Rezolutia de 1280x800 pixeli a ecranului este excelenta pentru jocuri si vizionarea video-urilor in format HD, iar cei 7 inch garanteaza o experienta vizuala mult mai buna decat ceea ce ar putea reusi un smartphone.

Procesorul Quad-core NVIDIA Tegra 3, sustinut de 1 GB memorie RAM, asigura "viteza de actiune" si rularea mai multor aplicatii in acelasi timp, plus redarea fara probleme a filmelor si a jocurilor. Astfel, fie ca ai nevoie de un gadget "de business", fie de unul pentru timpul liber, Nexus 7 se adapteaza fara probleme. Mai mult decat atat, performanta nu inseamna si sacrificarea bateriei: Google promite peste 8 ore de redare video HD, 10 de ore de navigare web sau lectura si pana la 300 de ore de timp stand-by cu o singura incarcare.

Articolul integral poate fi citit in numarul de martie al Revistei PRIMM - Asigurari & Pensii. Recenzia Google Nexus 7 a fost realizata cu sprijinul evoMAG.

1.728 accesari
PROMO
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO