1asig.ro

Lifestyle

5 min. / 1.540 cuvinte
Pe scurt, despre 8 martie

8 martie este recunoscuta drept Ziua Internationala a Femeii in multe regiuni de pe glob. Astfel, in prezent, Ziua Femeii este o sarbatoare oficiala in Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kargazstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia. Pe de alta parte, este sarbatorita, fara a fi declarata sarbatoare oficiala, in Croatia, Serbia, Bulgaria, Romania si Letonia.

Ziua Internationala a Femeii a fost asociata initial cu lupta femeilor pentru drepturi, si a devenit, apoi, un eveniment politic socialist, in Europa de Est, Rusia si tarile socialiste. O prima sarbatorire nationala a femeii a avut loc pe 28 februarie 1909, in Statele Unite, iar prima Zi Internationala a Femeii, marcata de demonstratii privind solicitarea de drepturi egale pentru femei, in Austria, Danemarca, Germania, Elvetia, s-a desfasurat pe 18 martie 1911.

In prezent, sarbatoarea si-a pierdut asocierea politica si, in multe tari, reprezinta acum o ocazie pentru celebrarea feminitatii. Cu toate acestea, in alte parti ale lumii, 8 martie devine un moment pentru a reitera tema situatiei sociale si politice a femeilor de pretutindeni, in stransa conexiune cu activitatea Natiunilor Unite si drepturile universale ale omului (in 1977, Adunarea Generala a ONU a proclamat printr-o rezolutie Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala).

Surse: one.ro, Wikipedia

1.562 accesari
PROMO
Sondaj

Ce tipuri de asigurari anticipati ca vor creste cel mai mult in 2020?

- RCA
- Casco
- Locuinte
- Viata
- Sanatate
- Raspunderi civile
- Altele (mentionati in comentarii)


PROMO