1asig.ro
1asig.ro

Lifestyle

5 min. / 1.540 cuvinte
Obiceiul Babelor de la inceputul lunii martie

Dincolo de semnificatia calendaristica, venirea primaverii este asociata, in toate culturile, cu o serie de evenimente speciale si traditii. In Romania, printre sarbatorile "de primavara", in afara de bine-cunoscutul Martisor (celebrat pe 1 martie), se afla si Babele (zilele dintre 1 si 9 martie) - obicei romanesc legat de Legenda Babei Dochia.

Legenda Dochiei

Ca orice mit, si cel al Babei Dochia a fost pastrat de-a lungul timpului in mai multe variante. Conform celor mai cunoscute, intr-o zi rece de iarna, Baba Dochia (al carei fiu, Dragobete, s-a casatorit impotriva vointei ei) isi trimite nora cu un ghem de lana neagra la rau, spunandu-i sa-l spele pana cand se va face alb. Pentru ca nu reuseste sa albeasca lana, nora incepe sa planga. Dumnezeu, in chipul unui batran, aude plansetul norei si ii iese acesteia in cale, dandu-i o floare, care, pusa in apa, albeste lana. In alta varianta, Dochia isi trimite nora sa culeaga fragi, iar Dumnezeu ii da fetei o legatura de fragi copti.

Nora se intoarce acasa, iar Dochia, vazand floarea (sau fragii), crede ca a venit primavara si porneste cu oile pe munte, luandu-si pe ea 9 cojoace. Pe drum, din cauza caldurii (sau, conform altei variante a legendei, din cauza unei ploi marunte care a tinut timp de 9 zile si 9 nopti), Dochia isi da jos pe rand toate cele 9 cojoace. In cea de-a 10-a zi, insa, un ger o ingheata pe Baba Dochia, impreuna cu turma sa de oi, transformandu-le in piatra.

Babele

Indiferent de forma mitului, primele 9 zile ale lunii martie sunt asociate celor 9 cojoace ale Dochiei din cele 9 zile de urcus pe munte. In aceasta perioada, se asteapta ca vremea sa fie schimbatoare, iar traditia indeamna fetele si femeile sa isi "puna o Baba" ca sa afle cum le va merge tot anul sau cum le va fi "firea". Daca "Baba", ziua aleasa, este frumoasa si calda, e semn ca va fi un an bun sau ca persoana va fi vesela si frumoasa tot anul.

Baba poate fi aleasa la intamplare, oricand intre 1 si 9 martie.  De asemenea, se poate calcula in functie de ziua nasterii (coincide cu ziua nasterii, daca este intre 1-9, sau reprezinta suma cifrelor zilei nasterii, pentru persoanele nascute intre 10 si 31 ale lunii). De exemplu, o persoana nascuta in ziua de 4 (indiferent de luna) va avea Baba pe 4 martie, iar o persoana nascuta pe 23, va avea Baba pe 5 martie (2+3).


2.181 accesari
PROMO
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO