1asig.ro

Lifestyle

5 min. / 1.540 cuvinte
Bibliotecile de carti digitale trec din online in offline

Bibliotecile digitale incep sa se impuna treptat in spatiul fizic, dezvoltandu-se ca proiecte de sine statatoare, independente de bibliotecile "traditionale". Astfel, in Romania, Humanitas a anuntat recent lansarea celei de-a doua etape a proiectului "Biblioteca digitala" in parteneriat cu Vodafone. In paralel, in Statele Unite se dezvolta BiblioTech - prima biblioteca complet digitalizata.

Colectiile de e-books - dependente de online si spatiile traditionale de lectura

Aparitia cartilor digitale (sau digitalizarea cartilor publicate in format print) a fost strans legata, pe de-o parte, de bibliotecile traditionale si, pe de alta parte, pe mediul online. Astfel, pana in momentul de fata, bibliotecile virtuale au fost in general percepute ca platforme/ portaluri web (site-uri) care pun la dispozitia utilizatorilor carti digitale gratuite (eventual, alaturi de alte materiale digitale, precum videoclip-uri de arhiva, imagini valoroase din punct de vedere istoric etc.). Proiectul Gutenberg (http://www.gutenberg.org/), Europeana.eu (http://www.europeana.eu/portal/) sau World Digital Library (http://www.wdl.org/en/) sunt doar cateva exemple de astfel de site-uri.

De asemenea, bibliotecile "traditionale" si-au dezvoltat propriile baze de date cu resurse online si sisteme de digitalizalizare a resurselor deja existente (un exemplu il reprezinta, de exemplu, Biblioteca Academiei Romane, cu proiectul "Personalitati care au schimbat lumea" - http://www.biblacad.ro). Prin urmare, foarte multe proiecte de biblioteci digitale au fost initiate chiar de biblioteci "reale", interesate de digitizarea propriilor resurse si de cresterea accesului utilizatorilor la aceste resurse. Mai mult decat atat, tot bibliotecile "reale" au profitat din plin de noile mijloace tehnologice si au inceput sa implementeze diferite programe digitale, precum cataloagele online.

In momentul de fata insa, incep sa se dezvolte proiecte de "biblioteci digitale" de sine statatoare.

"Biblioteca digitala" la metroul Piata Victoriei

Luni, 11 februarie, Vodafone Romania, in parteneriat cu Editura Humanitas, a lansat a doua etapa a proiectului "Biblioteca Digitala", disponibila in doua locatii: in pasajul nou din statia de metrou Piata Victoriei (M2) si in Vodafone Experience Store, din AFI Cotroceni. Pentru cea de-a doua editie a Bibliotecii Digitale, proiectul a beneficiat si de sustinerea librariei online elefant.ro. In prima etapa a proiectului, desfasurata in perioada august-octombrie 2012, Biblioteca a fost "amplasata" in statia de metrou Piata Victoriei (M2).

"Biblioteca Digitala" dispune de 12 carti integrale, fascicule din peste 500 de titluri noi de carti, plus fragmente audio din 10 audiobook-uri aparute la Editura Humanitas. Cei interesati isi pot descarca titlurile preferate, direct pe telefonul mobil sau pe tablet PC, printr-o simpla scanare a unui cod QR aflat pe cotorul cartilor de pe "rafturile" bibliotecii. Descarcarea oricarui fisier din biblioteca digitala este gratuita, indiferent de reteaua de telefonie mobila pe care o folosesc utilizatorii. Totodata, continutul bibliotecii poate fi accesat si direct, pe site-ul www.bibliotecapemobil.ro. In cazul in care utilizatorii doresc sa achizitioneze orice titlu din "Biblioteca Digitala Vodafone", in varianta integrala, format e-book, acestia sunt redirectionati catre website-ul editurii Humanitas sau catre libraria online elefant.ro.

Biblioteca complet digitala - BiblioTech

BiblioTech, prima biblioteca publica in intregime digitalizata din SUA, care va contine doar eBooks, va fi inaugurata in aceasta toamna, in orasul San Antonio. Cititorii care vor veni la BiblioTech vor avea la dispozitie numeroase birouri cu computere si gadget-uri. La inceput, vor exista 100 de dispozitive e-reader, urmand a fi adaugate ulterior adaugate alte 50 de e-readere pentru copii, 50 de PC-uri, 25 de laptopuri si 25 de tablete. Persoanele care vor veni la BiblioTech vor putea sa citeasca carti pe oricare dintre dispozitivele din biblioteca, sa iasa din biblioteca cu unul dintre cele 50 de e-readere, pentru o anumita perioada de timp, sau sa vina in biblioteca cu propriul dispozitiv e-reader si sa descarce pe el orice titlu pus la dispozitie in cadrul bibliotecii.

Surse: www.wall-street.ro, www.bibliotecapemobil.ro, www.mediafax.ro

1.682 accesari
PROMO
Sondaj

Ce tipuri de asigurari anticipati ca vor creste cel mai mult in 2020?

- RCA
- Casco
- Locuinte
- Viata
- Sanatate
- Raspunderi civile
- Altele (mentionati in comentarii)


PROMO